Guvernul german activează un plan de urgență pentru a gestiona proviziile și le cere gospodăriilor și industriei să fie atente cu utilizarea gazului
Cancelarul german, Olaf Scholz, a spus că se așteaptă ca țara sa să poată continua să plătească pentru gazul rusesc în euro de vineri, după ce Vladimir Putin a semnat un decret prin care amenință că va impune plățile în ruble pentru „țările neprietenoase” și ridică temeri că Moscova ar putea fi aproape de a sista alimentările cu gaz, potrivit The Guardian.
Contractele de energie dintre Germania și Rusia stipulau plăți în euro, uneori în dolari, a declarat Scholz la o conferință de presă la Berlin, joi, la scurt timp după ce Kremlinul a anunțat că Putin a semnat decretul. „Într-o conversație cu președintele rus am afirmat clar că așa va rămâne”, a spus Olaf Scholz.
Plățile germane de gaz în euro vor fi convertite în ruble de către Gazprombank din Rusia, a informat presa germană joi, pe baza înțelegerii guvernului asupra procesului. Decretul Kremlinului este formulat în așa fel încât să permită băncilor autorizate să convertească valută străină în procesul de plată, atâta timp cât clienții se înscrie la noile condiții care includ deschiderea unui cont de ruble.
Reacția lui Scholz la decretul Kremlinului a făcut ecou cu cea a premierului italian, Mario Draghi, care a încercat miercuri să atenueze temerile că Moscova va întrerupe livrările de gaze utilizate pentru încălzire și electricitate.
Cu toate acestea, germanii au fost îndemnați să se pregătească pentru o posibilă încetinire sau oprire a gazelor naturale din Rusia, după ce guvernul a declanșat un plan de urgență pentru a-și gestiona aprovizionarea.
Robert Habeck, ministrul economiei, a rugat gospodăriile private și industriei să folosească gazul cu moderație, spunându-le: „Ne aflăm acum într-o situație în care fiecare kilowatt oră de energie care poate fi economisit este de ajutor”.
Prima parte a unui plan de urgență în trei puncte care decide cum și unde ar fi direcționate aprovizionarea în cazul unei amenințări la adresa fluxului de gaz și petrol a fost activată miercuri. Vor fi prioritare spitalele și serviciile de urgență, urmate de gospodăriile private. Industriile, care folosesc un sfert din gazul livrat Germaniei, ar fi primele care se așteaptă să se închidă.
Întreprinderile sunt îndemnate să facă planuri individuale pentru cât de multă energie ar avea nevoie dacă rezervele ar trebui raționalizate. Efectul asupra industriei ar fi puternic și ar avea un impact negativ imediat asupra economie, inclusiv pe lanțurile de aprovizionare și ocuparea forței de muncă.
Șeful Asociației orașelor germane, Helmut Dedy, a cerut joi guvernului să „devină serios” în abordarea provocărilor. El a sugerat introducerea unei limite de viteză pe autostrăzi de 100 km pe oră, câștigând sprijinul grupului de lobby ecologist BUND, care a spus că va susține duminicile fără mașini și încetarea zborurilor pe distanțe scurte.
Dedy a spus că oprirea fluxului de gaz sau petrol rusesc este acum un scenariu realist și trebuie luate imediat măsuri, nu în ultimul rând pentru a pregăti oamenii pentru situație. „Nu vrem nicio isterie, dar avem nevoie de o conștientizare mai puternică din partea oamenilor și a economiei că ne putem îndrepta către o criză de amploare considerabilă”, a spus el agenției de presă DPA.
O limită de viteză pe drumurile germane a fost propusă din motive de mediu în timpul negocierilor premergătoare formării actualului guvern, dar a fost respinsă după opoziția din partea FDP pro-business.
Dedy a spus că Habeck a avut dreptate să declanșeze planul de urgență. „Trebuie să luăm toate măsurile posibile pe care le avem la dispoziție și la fiecare nivel pentru a ne pregăti pentru o oprire a aprovizionării din Rusia, atât din motive strategice, cât și practice”, a spus el.
Vulnerabilitatea celei mai mari economii a Europei a fost deja expusă în mare măsură în condiţiile în care 55% din importurile sale de gaze – mai mari decât alte țări europene – provin din Rusia.
Guvernul a fost sub presiune în mod repetat din partea președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, să nu mai cumpere gaz rusesc.