Update articol:
Cybersecurity Forum 2022

Sebastian BĂNICĂ:  În viitor, IMM-urile vor plăti factura de electricitate, gaz şi cyber security, aceasta din urmă devenind o utilitate – video

În viitor, IMM-urile vor plăti factura de electricitate, gaz şi cyber security, aceasta din urmă devenind o utilitate, a spus Sebastian BĂNICĂ, Deputy CEO & Sales Director S&T, la Cybersecurity Forum 2022, explicând: “Cel puțin în zona IMM-urilor, unde lipsește capacitatea financiară și uneori și umană de a trata acest subiect, cyber security va veni ca o factură de curent, ca o factură de gaze, pentru că necesitatea rezolvării subiectului cyber security implică nu doar o investiție din punct de vedere echipamente, ci și o investiție umană, iar partea de educare este un proces extrem de lung.

Ca pași concreți, luând în considerare și ceea ce a zis domnul Florin Pană de la Cyberint, că România se dorește a deveni un hub de cyber security, vă pot spune că S&T, alături de alți actori din zona privată, din zona publică, din zona educațională, din zona instituțiilor de stat în această zonă de cybersecurity, avem un proiect propus spre finanțare în cadrul Digital Europe Program, care se numește Centre de Inovare Digitală, care are un scop foarte clar, cu un obiectiv dublu: acordare de sprijin IMM-urilor în zona de securitate cibernetică și sprijin sectorului public și privat pentru această zonă de cyber security.

Proiectul se numește Digital innovation Hub, sperăm din tot sufletul să primească finanțarea necesară, astfel încât companiile din sectorul public, IMM-urile, instituțiile publice care nu beneficiază de resurse financiare și umane să poată fi apărate în zona de securitate.

Ce oferim noi împreună în acest proiect important? Zona de consultanță cyber, zona de servicii cyber, o infrastructură de service şi training gratuit. Dorim să trecem zona de cyber security într-o conștientizare de serviciu ca utilitate.

95% din din incidente sunt generate de factorul uman. 95%! Suntem într-o zonă în care conștientizarea și trainingul pe care ni-l dorim cu toții vor fi aduse pe masă către IMM-uri, prin acest proiect. Sper din tot sufletul ca el să primească finanțare și să-l putem să punem în practică”.

Referitor la propunerea S&T este pentru un mediu cibernetic mai sigur, Sebastian BĂNICĂ a spus: “Propunerea pleacă de la conștientizarea pe care trebuie să o aibă fiecare dintre noi. După conștientizare urmează o etapă de analiză, iar propunerea S&T este un ciclu complet conștientizare-analiză-implementare-suport pe care îl putem oferi pentru acele instituții, acei clienți din mediul IMM, din mediul public care mai devreme sau mai târziu vor dori să-și protejeze infrastructurile din zona de cyber security”.

Sebastian BĂNICĂ a mai spus că, în ceea ce priveşte riscurile, la nivel mondial, cyber security este pe locul 3, potrivit The Global Risks Report 2022, de la World Economic Forum: “Pe primul loc sunt riscurile de vreme, iar pe locul al doilea sunt crizele sociale, cele legate de boli – mental health – care au devenit foarte pregnante în perioada în care trăim. După aceste lucruri, zona de cyber security a preluat locul 3 ca ameninţare critică mondială. Nu vorbim doar de o situație la nivel tehnologic, vorbim de riscurile la nivel mondial.

Din păcate, acum trei ani, zona de cybersecurity era tot în primele cinci și tot din păcate trendul este crescător, ajungând să devină numărul 1, după lucrurile gen vreme și partea de boli și crizele sociale.

În ceea ce priveşte fenomenele de cyber security, aş aduce în discuţie în primul rând criminalitatea cibernetică la actorii statali, după aceea vectori noi de atac prin extinderea zonei de atac prin evoluţia Iot şi 5G, precum şi creşterea semnificativă a atacurilor pe dispozitivele mobile, peste 50% din atacuri fiind în zona de mobile.

Pe buzele tuturor există Cloud-ul guvernamental, riscurile în zona de Cloud sunt absolut fabuloase, pentru că tehnologiile sunt destul de noi, iar cyber security în zona de Cloud este într-o zonă de evoluție.

În ultimul an, am avut creştere de peste 50% a numărului atacurilor cibernetice”.

 

 

 

BVB | Știri BVB

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (28/06/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (28/06/2022)

Act aditional Contract de imprumut cf. art. 234 lit. i Reg. 5 din 2018

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (28/06/2022)

Tranzactii de tipul celor enumerate la art. 19 din Reg. privind abuzul de piata

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (28/06/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 20.06.2022 - 27.06.2022