Ne plac panourile solare, ne place energia verde, dar nu ne putem baza doar pe această resursă; ne place că aerul este mai curat, dar aprovizionarea cu energie trebuie să fie sigură, a declarat, astăzi, Sebastian Burduja, ministrul Energiei, în cadrul panelului dedicat securității energetice regionale, unde au mai participat Péter Szijjártó, ministrul Afacerilor Externe și Comerțului din Ungaria, Samir Valiyev, ministrul adjunct al energiei din Azerbaidjan, Constantin Borosan, secretar de stat la Ministerul Energiei din Republica Moldova.
Potrivit lui Sebastian Burduja, cele patru țări au o agendă comună privind securitatea aprovizionării: “Putem să jucăm un rol comun, putem să avem o voce la unison la Bruxelles și în alte locuri unde nu se înțelege foarte clar în lume că nu poți înfăptui tranziția doar cu energie verde. Ar fi prostește să renunțăm și la gaze naturale și la toate celelate resurse și să ne așteptăm să ne meargă bine.
Cum am vorbit în anii trecuți, este foarte greu iarna să încălzim gospodăriile cetățenilor. Avem și consumatorii industriali. Ne plac panourile solare, sigur ne place energia verde, dar nu ne putem baza doar pe asta. Ne place că aerul este mai curat, sigur, dar sursele de energie, aprovizionarea cu energie trebuie să fie sigură”.
Sebastian Burduja a spus: “Lumea trece prin niște vremuri foarte interesante și lucrurile sunt mai complicate decât acum câțiva ani. Iată că ne aflăm în mijlocul unei invazii rusești în Ucraina, din nefericire, care a creat o povară suplimentară asupra securității aprovizionării în Europa, mai ales când vorbim despre gaze naturale. Acest lucru a fost adus în discuție de România deja de mulți ani și iată că acum, la Washington și la Bruxelles, dar și în alte capitale ale lumii, se discută despre securitatea aprovizionării – este momentul să ne bazăm și pe alte modalități de aprovizionare.
România are o poziție privilegiată. Avem multe resurse proprii când vorbim despre gaz, onshore și offshore. În Marea Neagră exploatăm gaze naturale din anii 70 deja și, recent, prin Black Sea Oil and Gas am reușit să aducem un miliard de metri cubi pe an.
Sigur că în 2027 trebuie să vedem ce se va întâmpla – abia așteptăm proiectul Neptun Deep, care va aduce încă 10 miliarde de metri cubi în sistemul nostru și în sistemul european, așa că acordăm multă atenție proiectului și mă bucur să vă spun că proiectul merge bine. Evident că vorbim de o investiție foarte mare, 4 miliarde de euro, și vrem să ne asigurăm că proiectul este finalizat la timpul potrivit, că gazul este folosit ca sursă pentru a asigura securitatea energetică a Europei, și România e bucuroasă să își asume acest rol.
Nimeni nu știe cum va arăta iarna. Poate că iarna va fi blândă ca iarna trecută, poate va fi o iarnă mai grea. Însă o iarnă normală implică să existe măcar două săptămâni pe lună în care ninge, vântul bate mai tare. Trebuie să ne asigurăm consumul cu propriul nostru gaz natural. Avem resurse pe care putem să ne bazăm în cazul în care iarna va fi grea sau dacă există cerere suplimentară.
Ne reafirmăm sprijinul pentru frații noștri din Republica Moldova. Suntem alături de ei, am fost alături de ei când au avut nevoie și așa vom face și în continuare”.
Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPPG), sub înaltul patronaj al Ministerului Energiei, a organizat cea de-a VI-a ediţie a evenimentului Romanian International Gas Conference – RIGC 2023, cu tema “Redefinirea securităţii aprovizionării. Potenţialul noilor tehnologii pentru o tranziţie energetică durabilă”.