Interviu cu Sebastian Kind, fostul ministru adjunct al Energiei din Argentina
Care este opinia dvs cu privire la tranziția energetică în Europa, America de Sud, SUA și în întreaga lume?
Sebastian Kind: Această tranziţie energetică are loc, dar prea încet. În condițiile în care emisiile, dezastrele climatice și volatilitatea pieței de energie sunt în creștere la nivel global, guvernele din întreaga lume trebuie să acționeze mai rapid.
Suntem departe de a îndeplini ambițiile acordului de la Paris. Conform Agenției Internaționale pentru Energie (IEA): “angajamentele de astăzi privind clima ar avea ca rezultat doar 20% din reducerile de emisii până în 2030, care sunt necesare pentru a pune lumea pe calea către emisii zero până în 2050”. S-au făcut recent unele progrese în timpul negocierilor de la Glasgow, dar, în general, suntem încă foarte departe de a îndeplini obiectivele stabilite la Paris.
Potrivit IEA, atingerea traiectoriei zero emisii până în 2050 necesită ca investițiile în proiecte de energie curată și infrastructură ecologică să se tripleze în următorul deceniu. Aproximativ 70% din aceste cheltuieli suplimentare trebuie să fin în economiile emergente și în curs de dezvoltare, unde finanțarea este limitată, iar capitalul rămâne de până la șapte ori mai scump decât în economiile avansate, reprezentând o barieră abruptă pentru adoptarea energiei curate.
Ce ne puteți spune despre fondul iTrust, lansat la COP 26 de organizația dvs Greenmap pe care o conduceți? Care este valoarea adăugată a acestui fond?
Sebastian Kind: Construirea infrastructurii de energie curată necesară pentru a pune țările în curs de dezvoltare și emergente pe drumul cel bun pentru a atinge obiectivele climatice și de dezvoltare necesită investiții masive pe termen lung, care nu pot fi suportate de sectorul public.
Una dintre cele mai eficiente modalități de a atinge acest obiectiv pentru guverne este prin proiectarea și implementarea proceselor de achiziții competitive și a schemelor de garantare bine structurate, special concepute pentru a atenua atât riscurile sectoriale, cât și ale țării.
Adesea, garanțiile disponibile în prezent au fost insuficiente pentru a îmbunătăți bancabilitatea energiei curate și au avut un impact limitat.
Fondul Fiduciar Internațional de Garantare pentru Energie Regenerabilă („iTrust”) este o soluție financiară inovatoare concepută pentru a umple acest gol, pentru a atenua riscurile investițiilor în energie curată în țările în curs de dezvoltare. Acesta va fi înființat și pus la dispoziția țărilor și programelor eligibile ca un custode internațional, pentru a avea o disponibilitate tot mai mare de finanțare prin furnizarea unui pachet de garanții bazate pe programe pentru toate proiectele de energie regenerabilă acordate prin licitații publice.
Licitațiile publice sunt cea mai bună modalitate de a obține rezultate maxime cu resurse financiare disponibile limitate.
Garanțiile acordate de iTrust și încadrate în scheme de licitație mai eficiente vor permite țărilor să diminueze costul energiei regenerabile prin minimizarea riscurilor aferente și a costurilor financiare.
Pot sursele regenerabile să acopere energia care va fi eliminată prin renunțarea la cărbune?
Sebastian Kind: În funcție de mixul energetic actual (de exemplu, disponibilitatea sau nu a unor surse hidroenergetice semnificative), caracteristicile specifice de proiectare a pieței de energie și disponibilitatea fizică a surselor de energie regenerabilă, fiecare țară va avea modalități diferite de a elimina treptat cărbunele. În următorul deceniu, sursele regenerabile ieftine vor juca un rol-cheie, împreună cu stocarea energiei, soluțiile digitale de rețele inteligente și eficiența energetică. Gazele naturale și energia nucleară, acolo unde sunt disponibile, vor juca, de asemenea, roluri importante.
În mod similar, cu ceea ce am spus pentru dezvoltarea surselor regenerabile, politicile inovatoare și schemele contractuale și resursele financiare suplimentare vor fi esențiale pentru a accelera procesul, permițând o eliminare mai rapidă a centralelor pe cărbune și oferind resursele necesare pentru a ușura tranziția lucrătorilor din sectorul cărbunelui către alte sectoare în creștere ale economiei.
Ar putea participa și entități românești la inițiativa iTrust? Dacă da, cum?
Sebastian Kind: Fiind o țară cu venituri medii superioare, România are un acces mai ușor la resurse financiare ieftine în comparație cu o țară obișnuită în curs de dezvoltare.
Inițiativa noastră este dedicată națiunilor în curs de dezvoltare, cum ar fi Republica Moldova sau Albania, de exemplu.
Recent am discutat cu oficialii la nivel înalt, responsabili de sectorul energetic din România, despre know-how-ul nostru în licitații și CfD (nn. Contracte pe diferență), exprimându-ne disponibilitatea de a împărtăși acest know-how dacă este necesar.
Pe baza experienței dumneavoastră profesionale îndelungate în domeniul energetic, cum vedeți România din perspectiva tranziției energetice? Sunteți familiarizat cu piața energetică din România? Cum aţi caracteriza-o? Ar putea România să devină un important jucător energetic în contextul tranziției energetice?
Sebastian Kind: Cunosc România din poveștile frumoase ale bunicului meu care era român. Sunt mândru că sunt un argentinian cu origini românești. Despre piața energetică din România, am discutat mult cu prietenul meu Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei din România. Ne cunoaștem și ne sprijinim reciproc în diverse inițiative globale.
Viitorul energiei globale este mai curat, descentralizat și electrificat.
Tranziția energetică înseamnă ambele, o mare provocare și, în același timp, o uriașă oportunitate.
Cred că România are o oportunitate unică de a deveni lider în tranziția energetică în Europa Centrală şi de Est, valorificând potențialul, resursele semnificative puse la dispoziție de fondurile UE (aproximativ 30 de miliarde de euro) și alte resurse naționale pentru a-și extinde ambițiile de energie curată și infrastructură verde.
Cred că astăzi accentul ar trebui pus pe proiectarea unui plan clar și bine structurat pentru a îndeplini obiectivele de energie curată pe care țara le-a stabilit deja pentru 2030 (care necesită aproximativ 7 GW pentru instalarea unei noi capacități de energie curată). Apoi, ar trebui să implementați acest plan rapid și eficient, bazându-vă pe lecțiile învățate din ceea ce a funcționat și nu a funcționat în trecut pentru țară, precum și să înțelegeți cele mai bune practici și greșeli făcute de alte țări.
Împreună cu echipa mea, atunci când am lucrat cu toții în administrația din Argentina, am dezvoltat programul RenovAr, un mecanism eficient de achiziții în mai multe etape în Argentina, una dintre cele mai dificile piețe de investiții pe termen lung din lume, cu rezultate remarcabile, atrăgând peste 7 miliarde USD în 2 ani pentru a construi o nouă capacitate de energie curată de 5 GW, la cele mai mici prețuri la electricitate din întregul său mix energetic, o piață care deține astăzi mai mult de 50% din întregul portofoliu FMI (la nivel mondial) și o țară care deține a patra ca mărime rezerve de petrol de șist și a doua cea mai mare rezerve de gaz de șist la nivel mondial, cu o tradiție veche de un secol în sectorul Oil & Gas.
Greenmap este poziționată în mod unic ca instituție non-profit finanțată independent pentru a lucra mână în mână cu guvernul, purtând „aceeași pălărie” pentru a oferi sfaturi valoroase, independente și experiență de succes dezvoltată în medii foarte complexe. După cum am mai spus, dacă România are nevoie de sprijin, vom fi încântați să contribuim. Țara care a fost înregistrată ca primul producător de petrol din lume în urmă cu mai bine de 160 de ani, are potențialul de a deveni liderul incontestabil al tranziției energetice în partea Centrală și de Est a Europei.
Ce părere aveți despre rezultatul COP 26? Vor fi ratate obiectivele climatice?
Sebastian Kind: În opinia mea, criza climatică și energetică încă nu sunt abordate ca „urgențe” (cum ar trebui): încă lipsesc urgența reală și dorința de a însoţi cuvintele cu acțiuni și de a reduce decalajul dintre angajamente și planuri detaliate pe termen scurt. Verdictul la COP26 este că guvernele trebuie să facă mai mult pentru a aborda aceste probleme presante. Este esențial ca acestea să crească în mod substanțial ambiția privind reducerea emisiilor și obiectivele lor naționale de energie curată înainte de sfârșitul anului 2022, așa cum se prevede în Pactul Climatic de la Glasgow. De asemenea, va fi esențial să se monitorizeze implementarea tuturor angajamentelor făcute la COP26.
Pe de altă parte, COP26 a arătat mai clar că finanțarea pentru proiectele tradiționale de energie pe cărbune și combustibili fosili va fi din ce în ce mai grea, cu echilibrul risc-recompensă schimbându-se masiv în favoarea energiei curate în viitor. Părerea mea este că tranziția energetică ar putea fi foarte accelerată cu soluțiile tehnologice, financiare și politice existente. Este o chestiune de voință politică și ambiție și capacitatea de a oferi rezultate concrete din partea guvernelor, mai mult decât orice altceva.
Vă mulțumesc pentru timpul acordat!
Sebastian Kind: Vreau şi eu să vă mulțumesc și să vă urez o Zi Națională Fericită vouă și tuturor românilor! Știu de la bunicul meu cât de fericiți erau românii din Transilvania în 1918 când au reușit să unească țara.
Anul acesta am sărbătorit Ziua Națională a României la Ambasada României la Buenos Aires, împreună cu ambasadorul Dan Petre, familia mea și mulți alții. Anul viitor as vrea să o celebrez împreună cu copiii mei în România, de preferat la Alba Iulia.
Sebastian Kind, CEO & Președinte al Greenmap, a fost ministru adjunct pentru Energie Regenerabilă (2016-2017) și ministru adjunct pentru Energie Regenerabilă și Eficiență Energetică (2018-2019) al Argentinei, fiind responsabil pentru tranziția energetică a țării.
Sebastián, împreună cu echipa cu care a fondat Greenmap, este este arhitectul programului inovator argentian RenovAr, care a avut ca rezultat investiții în energie curată de peste 7,4 miliarde USD și o producție de 5 GW, de la lansarea sa în 2016.
Sebastián are o 20 de ani de experiență în industria energetică. Este fondatorul Programului de Master în Energie Regenerabilă de la Universitatea Națională Tehnologică (UTN) și a jucat un rol esențial lucrând cu Senatul Argentinei ca autor al Legii Naționale a Energiei Regenerabile. A oferit consultanță în proiecte de energie regenerabilă pentru multe instituții publice și private din întreaga lume și a deținut funcții executive în sectorul privat din Europa și America Latină.
În 2017, Sebastián a lucrat cu Universitatea Harvard pentru implementarea RenovAr ca studiu de caz, datorită realizărilor sale remarcabile.
În 2018, a fost numit președinte al Consiliului Agenției Internaționale pentru Energie Regenerabilă (IRENA) și a fost selectat ca membru al Fundației Eisenhower (EF) din Philadelphia și ca lider global al Forumului Economic Mondial (WEF) de la Geneva în 2018, în semn de recunoaștere a realizărilor și angajamentului său de a promova o lume mai pașnică, mai prosperă și mai dreaptă.
În 2019, el a primit Premiul pentru Energie Curată al Consiliului Latino-American și Caraibe pentru Energie Regenerabilă (LAC-CORE) și Premiul pentru Proiectul Climate Breakthrough (o inițiativă a Fundației Packard cu sprijinul fundațiilor Oak, Good Energies și IKEA), un premiu de 2 milioane USD pentru dezvoltarea Greenmap.
Sebastián a primit și premiul LIDE în 2019, ca recunoaștere a contribuției sale la sectorul energetic. Sebastián deține o diplomă în inginerie mecanică la UTN din Argentina și a obținut un MSc. în energie regenerabilă la Agenția EUREC din Bruxelles, NTUA din Grecia și Universitatea din Zaragoza din Spania. De asemenea, deține o diplomă de dezvoltare executivă la IAE Business School și a participat la diferite programe executive la Universitatea Harvard.
Bunicul său a fost român.