Update articol:
DUPĂ APARIŢIA PUBLICĂ A ACUZAŢIILOR

Secretariatul General al Guvernului a constituit o comisie ca să verifice sesizările avertizorului de integritate Ştefan Jicol

Secretariatul General al Guvernului a constituit o comisie ca să verifice sesizările avertizorului de integritate Ştefan Jicol, director general la Direcţia generală de politici publice, strategii şi control inter managerial din cadrul SGG.

Din Comisia respectivă fac parte: preşedinte Dragoş Condrea, director la Direcţia juridică din cadrul Direcţiei generale juridice, contencios şi resurse umane; Cristian Ovidiu Cătălin Pistol – consilier la cabinet secretar general al Guvernului, Elena Corina Schink  – şef serviciu la Serviciul control şi analiza oportunităţii. Secretar  al Comisiei  este Axente Dacian Ţolea, consilier superior la Serviciul control şi analiza oportunităţii.

În urma verificării efectuate, în termen de 10 zile lucrătoare, comisia propune secretarului general al Guvernului măsurile corespunzătoare, în conformitate cu dispoziţiile legale aplicabile.

Ordinul a fost dat de secretarul general al Guvernului în ziua în care am publicat sesizările lui Ştefan Jicol.

Ştefan Jicol, directorul general al Direcţiei Generale Politici Publice şi Control Intern Managerial şi coordonator al Strategiei Naţionale Anticorupţie pentru Secretariatul General al Guvernului, s-a constituit, recent, avertizor de integritate, mai precis în 19 aprilie 2021, sesizând la multe nereguli în cadrul instituţiei.

Potrivit lui Ştefan Jicol, doamna Laura Dragotă, după ce a reuşit să ocupe acest post fără concurs, „a demarat o acţiune de acaparare şi control total al Compartimentului Guvernanţă, compartiment aflat în subordinea DGPPSCIM”.

 

Ştefan Jicol susţine că doamna Laura Dragotă a dat ordin Compartimentului Registratură ca toate documentele care privesc activitatea acestor companii să fie direcţionate exclusiv biroului său şi să nu mai ajungă, pe circuitul normal al documentelor, în posesia conducerii, respectiv a lui Ştefan Jicol.

În calitatea de avertizor de integritate, Ştefan Jicol dă ca exemplu documentele privind organizarea şedintelor AGA din Transelectrica, care au avut loc în 27, respectiv 29 aprilie, „documente care au fost comunicate de societate către SGG încă din luna martie, prin adresele 139061/29 martie 2021 şi 138171/29 martie 2021 şi care au fost preluate personal de la registratură de către doamna Dragotă”. Aceste documente nu erau înregistrate la DGPPSCIM şi nici la Compartimentul Guvernanţă până la 19 aprilie când Ştefan Jicol s-a constituit avertizor de integritate, acesta susţinând că nu i-au fost puse la dispoziţie de Laura Dragotă.

Conform avertizării, “una din explicaţiile ascunderii acestor documente ar fi aceea că se urmăreşte neparticiparea reprezentantului SGG la cele două şedinţe AGA ale Transelectrica şi declanşarea unui scandal mediatic care să afecteze imaginea publică a conducătorului SGG, a premierului şi a directoului DGPPSCIM”, respectiv Ştefan Jicol.

Ştefan Jicol aminteşte în avertizarea de integritate şi de modalitatea de numire a doamnei Dragotă în Consiliul de Administraţie al Transgaz, când aceasta şi Mircea Abrudan, secretar general adjunct al Guvernului, s-au autopropus pentru CA Transgaz ca administratori provizorii, deşi făceau parte din Comisia de Evaluare a Administratorilor Transgaz.

Avertizorul de integritate Ştefan Jicol mai spune în document că doamna Dragotă nu a prezentat până acum vreun raport de activitate, „vrând astfel să îşi demonstreze autoritatea şi independenţa absolută şi lipsa oricărei intenţii de subordonare faţă de ierarhiile organizaţionale ale SGG. De asemenea, doamna director general adjunct duce o activitate subversivă în instituţie şi scurtcircuitează în mod voi traseul documentelor, fapt ce încalcă în mod grav dispoziţiile legale şi care ar putea fi explicat numai prin prisma unor posibile acte de corupţie sau de ilegalitate gravă”.

Ştefan Jicol spune în document că a primit avertismente că nu trebuie să deranjeze şi că directia pe care o conduce oricum va fi desfiinţată „spre a manipula în mod liber Compartimentul Guvernanţă”.

Dragoş Condrea şi Raluca Laura Dragotă fac parte din Consiliul de Administraţie al RAPPS. 

Sursele noastre spun că Ştefan Jicol este vizat de noua conducere pentru a fi îndepărtat din funcția de director general, printr-o reorganizare a SGG făcută special în acest sens.

 

Ştefan Jicol s-a constituit în avertizor de integritate, sesizând nereguli în cadrul SGG: ”Directorul general adjunct Laura Dragotă scurtcircuitează în mod voit traseul documentelor, cum ar fi cele de la AGA Transelectrica”

 

BVB | Știri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (20/05/2022)

Notificare prag detineri/vot > 5%

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (20/05/2022)

Comunicat referitor tarife transport

Digi Communications N.V. (DIGI) (20/05/2022)

Optiuni pe actiuni acordate catre administratori si angajati

ROMCARBON SA (ROCE) (20/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (20/05/2022)

Hotarare CA privind aprobarea comitetelor consultative