Update articol:

UPDATE – Patru candidaturi la șefia DNA

Florentina Mirică, Marius Constantin Iacob, Aurel Cristian Lazăr și Camelia Elena Grecu sunt candidații care s-au înscris pentru șefia  DNA, conform datelor finale publicate de Ministerul Justiției.

Florentina Mirică este şefa Serviciului combatere a corupţiei în justiţie din Direcţia Naţională Anticorupţie, Marius Constantin Iacob este procuror şef adjunct al DNA, Aurel Cristian Lazăr este procuror şef adjunct al Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă ÎCCJ, iar Camelia Elena Grecu, şefă a Biroului Juridic al DNA, structura centrală.

* UPDATE – Trei candidaturi depuse pentru şefia DNA

Florentina Mirică, Marius Iacob și Cristian Lazăr concurează pentru funcția de procuror șef al DNA *Astăzi este ultima zi în care se mai pot depune candidaturi

Procurorii Florentina Mirică, Marius Iacob și Cristian Lazăr și-au depus luni candidaturile pentru funcția de procuror șef al DNA.

Prima candidatură depusă a fost cea a Florentinei Mirică, procuror-şef serviciu la Secţia de combatere a corupţiei din cadrul DNA. Ulterior, în concurs s-a înscris procurorul şef adjunct al DNA, Marius Iacob, iar a treia candidatură a fost a procurorului Cristian Lazăr de la Parchetul General.

Procurorul anticorupţie Florentina Mirică instrumentează dosarul CNAS, în care sunt vizaţi 90 de funcţionari ai Casei de Asigurări de Sănătate, oameni de afaceri şi firme din domeniul îngrijirii la domiciliu, potrivit stirileprotv.ro. Aceştia au fost trimişi în judecată în urmă cu zece zile.

Mirică s-a numărat printre sutele de procurori care în urmă cu două luni au semnat o scrisoare deschisă prin care cereau respectarea independenţei justiţiei.

În 2014, Florentina Mirica a fost numită de Laura Codruţa Kovesi la conducerea Serviciului combatere a corupţiei în justiţie din DNA.

De-a lungul timpului, ea a realizat mai multe dosare importante: judecătorul Stan Mustață, afaceristul Dinel Staicu – „Șpagă pentru achitare”, fostul boxer Rudel Obreja – „Spagă la Curtea Supremă”, afaceristul Catalin Chelu – „Mită la MAI”, judecătoarele Antonela Costache și Viorica Dinu – „Rețeaua judecătoarelor de la Tribunalul București” sau Veronica Cârstoiu – „Regina șpăgii din justiție”, scrie Ziare.com.

În 2016, Florentina Mirică a lucrat la două dosare celebre – cazul „Limuzina – Gabriel Oprea” și cel privindu-i pe șefi de la Oficiul Național pentru Protecția Martorilor (ONPM), unde s-au adus acuzații de deturnare a fondurilor operative.

…..

Astăzi este ultima zi pentru depunerea candidaturilor pentru postul de procuror-şef al DNA, în locul Laurei Codruța Kovesi, care a fost revocată, prin decret prezidențial, de Klaus Iohannis. Deși selecția pentru post a început în 9 iulie, se pare că până azi dimineață nu a fost depus niciun dosar de candidatură. Procurorii pot depune cereri de înscriere pentru funcţia de conducere vacantă până astăzi.
Dacă nu vor fi înscrieri, procedura de selecție va fi reluată. Deși acum câteva zile spunea că vor fi candidați, totuși, în această dimineață, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader a declarat: ”Dacă nu se înscrie nimeni la DNA, reluăm procedura. Nici la DIICOT nu a fost concurență. Noi avem în țară procurori valoroși, care îndeplinesc condițiile pentru o candidatură la șefia DNA”.

Întrebată, într-un interviu la Realitatea TV, despre lipsa candidaţilor pentru conducerea DNA, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, a declarat că îi este teamă că nu se va înscrie nimeni: ”Judecătorii şi procurorii pur şi simplu nu îşi doresc funcţii de conducere, iar oamenii de mare calitate cu atât mai puţin (…)

Ești extrem de expus din punct de vedere al imaginii, pe seama ta se brodează multe povești, multe istorii, ţi se pun în cârcă lucruri la care nici măcar nu ai visat vreodată”.

Lista procurorilor care îndeplinesc condiţiile legale de participare la selecţie şi programarea interviurilor vor afişate la sediul Ministerului Justiţiei şi pe site-ul instituţiei marţi, 24 iulie, iar între 25 şi 27 iulie candidaţii selectaţi ar urma să susţină interviurile cu ministrul Justiţiei.
Surse judiciare citate de România TV au dat deja numele unor procurori care ar urma să-şi depună candidatura: procurorul Florentina Mirică, procurorul Anca Jurma, cea care ocupă în prezent funcţia de procuror-şef interimar la DNA, şi  procurorul Marius Iacob.

Pe de altă parte, surse judiciare, citate de Antena 3, au spus că fostul procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, Elena Grecu, ar urma să se înscrie luni în cursa pentru șefia DNA.

Potrivit legislaţiei în vigoare, succesorul Laurei Codruţa Kovesi la şefia DNA va fi numit de preşedintele Klaus Iohannis, la propunerea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader. Preşedintele poate refuza propunerile ministrului.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/01/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGA 15(16).02.2023

ROMCARBON SA (ROCE) (27/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) pentru S2, 2022