Update articol:

Șeful echipei OMS de anchetă a originii Covid admite: China comunistă le-a ordonat ce să scrie în raport; ulterior a spus că a fost interpretat greşit

* Partidul Comunist Chinez (PCC) „a fost de acord” să permită menționarea teoriei scurgerilor de laborator, cu condiţia să nu recomande NICI o investigație ulterioară

 

Șeful echipei Organizației Mondiale a Sănătății de anchetă asupra COVID-19 a admis că China a ordonat practic echipei sale ce să scrie în raport și le-a permis să menționeze teoria scurgerilor de laborator, dar numai cu condiția să nu recomande investigaţii ulterioare, potrivit Summit News.

Coronavirus: OMS solicită depolitizarea dezbaterilor cu privire la originea noului coronavirus

 

Expertul Organizației Mondiale a Sănătății, care a condus o anchetă comună controversată asupra originilor pandemiei de coronavirus, a spus într-un documentar difuzat joi seară la televiziunea daneză că colegii chinezi au influențat prezentarea descoperirilor lor.

În raportul publicat la începutul acestui an, echipa OMS-China a declarat că este „foarte puțin probabil” ca virusul, numit oficial SARS-CoV-2, să se fi scurs accidental de la Institutul de Virologie Wuhan sau de la o altă unitate din orașul chinez unde au fost descoperite primele cazuri de infecții. Echipa comună de cercetători a declarat că nu va recomanda investigații suplimentare asupra problemei.

Vorbind jurnaliştilor  danezi, Peter Ben Embarek a declarat că cercetătorii chinezi din echipă s-au împotrivit legării originilor pandemiei de un laborator de cercetare din Wuhan în raportul despre anchetă.

O discuție cu privire la includerea teoriei scurgerilor de laborator a avut loc cu 48 de ore înainte de încheierea misiunii, a declarat Ben Embarek reporterilor danezi. În cele din urmă, omologul chinez al lui Ben Embarek a acceptată să apară teoria scurgerilor de laborator în raport „cu condiția să nu recomandăm studii specifice pentru a continua această ipoteză”.

Întrebat în documentar dacă formularea „extrem de puțin probabilă” a raportului despre teoria scurgerilor de laborator este o cerință chineză, Ben Embarek a spus „a fost categoria în care am ales să o introducem la sfârșit, da”. Dar a adăugat că acest lucru înseamnă că nu este imposibil, doar că nu este probabil.

Potrivit lui Ben Embarek, pacientul zero ar putea fi un lucrător la Institutul de Virologie din Wuhan, unde au fost efectuate experimente pe coronavirusuri.

„Un angajat al laboratorului infectat pe teren în timp ce colecta probe într-o peșteră de lilieci – un astfel de scenariu poate fi atât ca ipoteză de scurgere de laborator, cât și o primă ipoteză de transmitere a infecției directe de la liliac la om. Am văzut această ipoteză ca o ipoteză probabilă ”, a spus Ben Embarek.

Embarek a menționat că „eroarea umană” ar fi putut duce, în cele din urmă, la împrăştierea virusului asupra oamenilor, dar că „sistemul politic chinez nu permite autorităților să recunoască acest lucru”. Embarek a comentat că „cineva ar putea dori, de asemenea, să ascundă ceva”: „Probabil că există o eroare umană în spatele unui astfel de eveniment și nu sunt foarte fericiți să recunoască acest lucru”, a spus Ben Embarek. „Întregul sistem se concentrează foarte mult pe a fi infailibil și totul trebuie să fie perfect”, a adăugat el. „Cineva ar putea dori, de asemenea, să ascundă ceva. Cine știe?”

Solicitat pentru comentarii de către The Washington Post, Ben Embarek a spus inițial că interviul a fost tradus greșit în mediatizarea în limba engleză. „Este o traducere greșită dintr-un articol danez”, a scris el, refuzând să comenteze mai departe și trimitând The Washington Post către OMS. El nu a răspuns imediat la întrebările ulterioare.

Purtătorul de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic, a mai spus că interviul a fost tradus greșit și că a avut loc „acum câteva luni”. „Nu există elemente noi și nici [o] schimbare a poziției [că] toate ipotezele sunt pe masă și OMS lucrează cu statele membre la următorul pas”, a spus Jasarevic, referindu-se la comentariile înalților oficiali ai organizației globale de sănătate cu privire la anchetă.

 

 

BVB | Știri BVB

ALTUR S.A. (ALT) (27/05/2022)

Raport anual 2021 - Format ESEF

CARBOCHIM S.A. (CBC) (27/05/2022)

Raport anual 2021-completare raport de audit cu opinie ESEF

COS TARGOVISTE S.A. (COS) (27/05/2022)

Raport anual 2021 - completare raport audit referitoare la ESEF

TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) (TTS) (27/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014