Moore de la MI6 acuză Rusia de sabotaj nuclear pentru a speria țările occidentale să nu sprijine Ucraina
Moore avertizează asupra riscurilor globale dacă războiul Rusiei din Ucraina rămâne necontrolat
Având în vedere că Trump va reveni în curând la Casa Albă, Moore subliniază necesitatea unității Occidentului împotriva Rusiei, Iranului și Coreei de Nord
Șeful spionajului extern al Marii Britanii a acuzat vineri Rusia că desfășoară o „campanie uimitor de nesăbuită” de sabotaj în Europa, intensificându-și, de asemenea, sabotajul nuclear pentru a speria alte țări să nu sprijine Ucraina, potrivit Reuters.
Richard Moore, șeful Serviciului Secret de Informații al Marii Britanii, cunoscut sub numele de MI6, a declarat că orice slăbire a sprijinului pentru Ucraina împotriva invaziei la scară largă a Rusiei din 2022 l-ar încuraja pe președintele rus Vladimir Putin și pe aliații săi.
În ceea ce a părut a fi un mesaj pentru viitoarea administrație a președintelui american Donald Trump și pentru unii aliați europeni care au pus la îndoială sprijinul continuu pentru Ucraina în războiul de măcinare, Moore a susținut că Europa și partenerii săi transatlantici trebuie să rămână fermi în fața a ceea ce a spus el că este o agresiune în creștere.
“Am descoperit recent o campanie de sabotaj rusesc incredibil de nesăbuită în Europa, chiar în timp ce Putin și acoliții săi recurg la sabotajul nuclear pentru a semăna teama cu privire la consecințele ajutorării Ucrainei”, a declarat el într-un discurs la Paris.
„Costul sprijinirii Ucrainei este bine cunoscut, dar costul neacordării acestui sprijin ar fi infinit mai mare. Dacă Putin reușește, China ar cântări implicațiile, Coreea de Nord ar fi încurajată, iar Iranul ar deveni și mai periculos”.
În septembrie, Moore a declarat că serviciile de informații ale Rusiei au devenit “un pic sălbatice ” în ultimul avertisment al NATO și al altor șefi de spionaj occidentali cu privire la ceea ce ei numesc acțiuni ostile ale Rusiei, de la atacuri cibernetice repetate la incendii provocate de Moscova.
Moscova a negat responsabilitatea pentru toate aceste incidente. Ambasada Rusiei la Londra nu a răspuns imediat unei solicitări Reuters de a comenta remarcile lui Moore.
Luna trecută, șeful spionajului intern al Regatului Unit a declarat că serviciul de informații militare GRU al Rusiei urmărește să provoace „haos”. Surse familiarizate cu serviciile secrete americane au declarat pentru Reuters că este probabil ca Moscova să își intensifice campania împotriva țintelor europene pentru a crește presiunea asupra Occidentului cu privire la sprijinul său pentru Kiev.
AȘTEPTÂNDU-L CU NERĂBDARE PE TRUMP
O mare parte din discursul lui Moore s-a axat pe importanța solidarității occidentale, afirmând că forța colectivă a aliaților Marii Britanii îl va învinge pe Putin care, a spus el, devine din ce în ce mai dependent de China, Coreea de Nord și Iran.
Trump, care a promis să pună capăt rapid războiului din Ucraina, fără a spune cum, și alți republicani din SUA și-au exprimat rezervele cu privire la sprijinul strategic puternic al Washingtonului și la livrările de arme grele pentru Kiev.
„Dacă lui Putin i se permite să reușească să reducă Ucraina la un stat vasal, el nu se va opri aici. Securitatea noastră – britanică, franceză, europeană și transatlantică – va fi pusă în pericol”, a declarat Moore.
În termeni generali, Moore a declarat că lumea se află în cea mai periculoasă stare din cei 37 de ani în care a lucrat în lumea serviciilor de informații, cu Statul Islamic în creștere din nou, ambițiile nucleare ale Iranului o amenințare continuă și impactul radicalizării atacurilor Hamas din 7 octombrie 2023 asupra Israelului care nu este încă pe deplin cunoscut.
Nicolas Lerner, șeful agenției franceze de spionaj extern DGSE, a declarat că serviciile secrete franceze și britanice colaborează îndeaproape „pentru a face față la ceea ce este fără îndoială una dintre amenințări – dacă nu chiar amenințarea – în opinia mea, posibila proliferare atomică în Iran”. Iranul a negat în repetate rânduri că ar căuta arme nucleare.