Update articol:

Senatorul Florin Cîţu: “Achiziţia Băncii Româneşti de către Eximbank -mega suspectă; am să invit în Parlament BNR şi pe Eugen Teodorovici pentru audieri”

Foto Facebook Foto Facebook

Florin Cîțu, liderul senatorilor, va solicita audierea în Parlament a conducerii BNR, dar și a ministrului de Finanțe Eugen Teodorovici, cu privire la achiziționarea, de către EximBank, a Băncii Românești.

Liberalul consideră tranzacția “mega suspectă”:  

“Teodorovici își face propriul sistem bancar pe banii voștri! Pe ascuns Teodorovici a cumpărat prin Eximbank o bancă de retail – Banca Românească. BNR trebuie să prezinte cât mai rapid public detaliile acestei tranzacții.

În același timp, am să invit BNR în Parlament la comisia de buget finanțe din Senat pentru a discuta despre tranzacție. Spun BNR pentru că Teodorovici nu o va face niciodată. Eu o să propun să fie chemat în comisia pentru buget/finanțe din Senat să explice. Îl voi chema și la ora guvernului în Senat. Mai mult, voi cere și comisie de anchetă pentru această tranzacție în Senat.

Dar știu că PSD+ALDE se va opune. Nu vor transparență. Mai ales atunci când fac o ilegalitate. De aceea este datoria BNR să informeze Parlamentul și publicul.

Să va dau câteva informații că să înțelegeți de ce tranactia este MEGA SUSPECTĂ.

O banca a exportatorilor cumpără o banca de retail. Primul semn că ceva este putred aici.

Statul are DEJA o banca universală, adică și de retail, CEC Bank care are nevoie de un miliard de lei capitalizare pentru a-și acoperi pierderile. Chiar are statul nevoie de DOUĂ bănci de retail? Al doilea semn că ceva este total în neregulă cu această tranzacție.

Dar mai sunt și alte întrebări la care Teodorovici trebuie să răspundă:

– Ce pierderi din bilanțurile băncii respective înghite acum statul român- adică cei care plătesc taxe în România?

– Statul român nu are bani să cumpere banca respectivă ȘI SE ÎMPRUMUTĂ. Chiar așa mare nevoie are statul român de o banca în condițiile în care nu are bani în buget pentru pensii și salarii?

– Chiar există așa o compatibiliate și o oportunitate pentru statul român să cumpere o banca care totuși este pe piață de vânzare de foarte mult timp și nu s-a înghesuit nimeni să o cumpere?

– Teodorovici a atacat sistemul bancar din România non stop. Iar acum cumpără o banca din acest sistem. Ce este așa special la această tranzacție?

Această tranzacție trebuie aprobată de BNR”.

EximBank și National Bank of Greece au semnat acordul de achiziție a 99,28% din Banca Românească. În urma acestei tranzacții, EximBank va activa pentru prima oară pe segmentul de retail banking din România, devenind astfel o bancă universală, potrivit unui comunicat.

Financialintelligence.ro a scris, recent, în exclusivitate că tranzacția prin care EximBank va prelua Banca Românească, deţinută de grupul elen National Bank of Greece, era aproape de semnare.

Ca urmare a finalizării acestei tranzacții, cota de piață a EximBank va crește la aproximativ 3% ceea ce va conduce la o situare a băncii în top 10 instituții financiar-bancare din România.

 

EximBank a semnat achiziția pachetului majoritar din Banca Românească

 

BVBStiri BVB