Update articol:

SIF Transilvania anunță că a transmis ASF o scrisoare de la Poliție potrivit căreia s-a dispus continuarea urmăririi penale in personam față de Frățilă Constantin

SIF Transilvania anunță că a transmis Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) o scrisoare de la Inspectoratul Judetean de Politie Brasov Serviciul de Investigare a Criminalitatii Economice,  potrivit căreia s-a dispus continuarea urmăririi penale in personam față de Frățilă Constantin, potrivit unui comunicat transmis astăzi.

SIF3 a transmis: “In continuarea raportului curent nr. 1340/20.02.2020 si avand in vedere comentariile din presa privind situatia Consiliului de Supraveghere al S.I.F. ”TRANSILVANIA” S.A., dorim sa informam actionarii si investitorii asupra faptului ca prin scrisoarea nr. 1387/21.02.2020, am remis Autoritatii de Supraveghere Financiara adresa Inspectoratului Judetean de Politie Brasov Serviciul de Investigare a Criminalitatii Economice nr. 684855/GS/13.02.2020, inregistrat la S.I.F. ”TRANSILVANIA” S.A. sub nr. 1387/21.02.2020 prin care se comunica situatia Dosarului Penal nr. 745/P/2015, dupa cum urmeaza: ”… prin ordonanta procurorului din data de 17.04.2019 s-a dispus continuarea urmaririi penale in personam fata de Fratila Constantin, L.A. si D.M. pentru infractiunea de evaziune fiscala, fapta prev. de art. 9 alin. (1) lit. c), alin. (2) din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, respectiv fata de S.C. pentru infractiunea de complicitate la infractiunea de evaziune fiscala, fapta prev.de art. 26 din vechiul C.P. rap. la art. 9 alin. (1) lit. c), alin. (2) din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale…”.

Precizam ca aceste infractiuni se refera la activitatea lui Fratila Constantin in calitate de administrator si vicepresedinte al Consiliului de Administratie al Societăţii COMCM S.A. Constanta, filiala a S.I.F. ”TRANSILVANIA” S.A.

Practic aceasta filiala a fost devalizata de cei aflati in urmarire penala, S.I.F. ”TRANSILVANIA” S.A. fiind impiedicata sistematic de Fratila Constantin direct si prin intermediul societatii de paza specializate de a participa la lucrarile adunarilor generale ale actionarilor unde Fratila Constantin a adoptat hotarari in mod discretionar.

Pentru apararea intereselor in aceasta filiala, s-au derulat/sunt in derulare peste optzeci de procese civile si patru plangeri penale in instrumentare, inclusiv cea aferenta Dosarului penal nr. 745/P/2015 in care se efectueaza urmarirea penala in personam impotriva lui Fratila Constantin asa cum se specifica mai sus.

Aceste fapte demonstreaza de ce Fratila Constantin nu poate fi compatibil cu calitatea de membru al Consiliului de Supraveghere al S.I.F. ”TRANSILVANIA” S.A.

Cele de mai sus pun la îndoială reputaţia, onestitatea şi integritatea d-lui Constantin Frăţilă pentru a ocupa funcţia de membru al Consiliului de Supraveghere al S.I.F. Transilvania (art. 13 din Regulamentul A.S.F. nr. 1/2019), sens în care s-a solicitat A.S.F. să analizeze aceste noi informaţii prin prisma competenţelor acordate instituţiei de dispoziţiile Legii nr. 74/2015, coroborate cu dispoziţiile cuprinse în Regulamentul A.S.F. nr. 1/2019.

Directoratul societatii, cu respectarea legislatiei ce guverneaza activitatea S.I.F. ”TRANSILVANIA” S.A., a fost obligat sa sesizeze organele abilitate (inclusiv Autoritatea de Supraveghere Financiara) cand a constatat infractiuni savarsite asupra patrimoniului filialelor S.I.F. ”TRANSILVANIA” S.A., si a informat actionarii societatii si piata de capital. Fratila Constantin, subordonandu-si doi membri ai Consiliului de Supraveghere ai S.I.F. ”TRANSILVANIA” S.A.- asa rezulta din comportamentul acestora la lucrarile Consiliului de Supraveghere, prin blocarea lucrarilor, neasigurarea cvorumului de sedinta, a incercat santajarea membrilor Directoratului si a membrilor Consiliului de Supraveghere pentru a-l recunoaste ca membru C.S. al SIF3, in cadrul sedintelor din 03.02.2020 si din data de 19.02.2020, consiliul neputand adopta nici o decizie din lipsa de cvorum, cei doi membri C.S. parasind sala la cererea lui Fratila Constantin.

Urmare faptului ca santajul nu a reusit, Fratila Constantin, cu membrii familiei sale si cu firmele cu acţiuni la purtator pe care le controleaza, impreuna cu doi membri C.S., respectiv Marius Adrian Moldovan si Crinel Valer Andanut au cerut convocarea unei adunari generale a actionarilor pentru aprobarea unei acţiuni în răspundere împotriva d-lui Mihai Fercala si a d-lui Szabo Stefan – Preşedintele Consiliului de Supraveghere, invocând pretinse pagube aduse S.I.F. ”TRANSILVANIA” S.A. si solicitând anularea deciziei Consiliului de Supraveghere prin care actualului Directorat i s-a acordat un nou mandat.

Pretinsa paguba este contravaloarea indemnizatiei de membru C.S. pe care S.I.F. ”TRANSILVANIA” S.A. a platit-o lui Fratila Constantin, aferenta perioadei decembrie 2014 – aprilie 2017, perioadă în care dl. Constantin Frăţilă nu a funcţionat în cadrul C.S. ca efect al revocarii acestuia de A.G.O.A. din 11.08.2014, Hotarare A.G.O.A. anulată de instanta de judecata, care a obligat S.I.F. ”TRANSILVANIA” S.A. sa-i achite indemnizatiile neincasate pe perioada suspendarii. Indemnizatia platita nu este o paguba produsa de presedintele Directoratului si de presedintele Consiliului de Supraveghere, deoarece nu acestia l-au revocat ci adunarea generala a societatii, suma respectiva oricum s-ar fi platit daca nu era revocat, fiind cheltuiala de administrare. Pretinsa paguba nu a fost consemnata de nimeni, nicaieri, in nicio evidenta contabila pentru ca nu exista o astfel de paguba, o astfel de paguba nefiind constatată de auditorul intern, auditorul financiar si nici de controlul de fond efectuat de A.S.F. in cadrul S.I.F. “TRANSILVANIA” S.A.

Informam actionarii nostrii ca aceste cereri repetate ale gruparii Fratila sunt tentative de a elimina topmanagerii din S.I.F. “TRANSILVANIA” si a alege altii care sa aserveasca S.I.F. ”TRANSILVANIA” S.A. intereselor gruparii Fratila, grupare urmarita penal si care spera ca asa S.I.F. ”TRANSILVANIA” S.A. va renunta la procesele civile si penale pentru recuperarea prejudiciilor create de acesta grupare in filialele din portofoliul S.I.F. ”TRANSILVANIA” S.A.

Acestea sunt justificarile pentru care managementul S.I.F. ”TRANSILVANIA” S.A. solicita A.S.F. sa respecte Actul Constitutiv al societatii – art. 15, Regulamentul A.S.F. nr. 1/2019 si prevederile Legii nr. 74/2015. La repetatele interventii scrise, cu documente justificative, A.S.F. nu raspunde S.I.F. ”TRANSILVANIA” S.A., deoarece acest management a contestat in instantele competente o serie de decizii abuzive emise de autoritate, sanctionand managementul, decizii care deja sunt anulate de I.C.C.J., altele fiind in stare de judecata.

Desi stia de toate aceste disfunctii, daca A.S.F. ar fi luat la timp masurile la care este obligat de legislatie, nu se ajungea in aceasta stare de fapt, cu afectarea grava a intereselor actionarilor si a imaginii S.I.F. ”TRANSILVANIA” S.A., cu afectarea grava a activitatii de supraveghere a pietei de 3 capital, dar mai ales a imaginii publice a presedintelui Directoratului si a celorlalti membri ai conducerii.

Lasam actionarii nostri sa constate singuri daca managementul S.I.F. ”TRANSILVANIA” S.A. lucreaza in interesul actionarilor, a interesului general al societatii sau in interesul gruparii infractionale care il contesta pe Mihai Fercala si Szabo Stefan. Rezultatele financiare preliminate publicate, aferente anului 2019, profitul realizat, cresterea activului net pe actiune, cresterea preturilor de tranzactionare, reducerea discountului intre activul net si pretul de piata pe actiune, demonstreaza ca managementul S.I.F. ”TRANSILVANIA” S.A. are un singur scop: satisfacerera interesului general al societatii si a actionarilor sai, ca respecta ad litteram legislatia aplicabila A.F.I.A./ S.I.F. ”TRANSILVANIA” S.A.”

SIF Transilvania (SIF3) a anunțat că, în data de 19 februarie 2020, un grup de acţionari care deţin împreună 5,026338% din capitalul social al societății, grup din care fac parte trei membri ai Consiliului de Supraveghere şi persoane faţă de care A.S.F. a constatat prin mai multe decizii că acţionează în mod concertat faţă de S.I.F. Transilvania cu încălcarea dispoziţiilor art. 2861 din Legea nr. 297/2004, a solicitat convocarea Adunărilor Generale Ordinară şi Extraordinară ale Acţionarilor, cu puncte referitoare la aprobarea pornirii unor acţiuni în răspundere împotriva d-lui Mihai Fercală – Preşedinte al Directoratului şi a d-lui Ştefan Szabo – Preşedinte al Consiliului de Supraveghere şi revocarea Hotărârii Consiliului de Supraveghere din 15.01.2020 privind desemnarea membrilor Directoratului pentru un nou mandat de 4 ani, respectiv pentru modificarea actului constitutiv al S.I.F. Transilvania.

Cererile de convocare ale adunărilor generale ordinară şi extraordinară ale acţionarilor se află în analiză, urmând să fie efectuate demersurile pentru convocarea adunărilor generale ale acţionarilor în conformitate cu prevederile legale, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori București.

Financialintelligence.ro a scris, anterior, potrivit unor surse că un grup de acționari SIF Transilvania cu dețineri de 5%, Constantin Frățilă, dar și alți doi membri ai Consiliului de Supraveghere (CS) – Marius Moldovan și Crinel Andănuț, au solicitat convocarea AGA SIF3, pentru atragerea răspunderii lui Mihai Fercală, președinte executiv, și a lui Ștefan Szabo, președintele CS.

Constantin Frățilă a revenit în Consiliul SIF Transilvania din 17 ianuarie, data la care Curtea de Apel Constanța a suspendat decizia ASF prin care acestuia i-a fost retras avizul pentru conducerea SIF Transilvania, ne-a transmis, recent, Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Însă, SIF Transilvania consideră că domnul Constantin Frăţilă nu poate avea calitatatea de membru al Consiliului de Supraveghere şi a solicitat Autoritatii de Supraveghere Financiara o nouă decizie de retragere a avizului, potrivit unui raport transmis, recent, Bursei de Valori București. 

SIF Transilvania a transmis că a constatat ca urmărirea penală îndreptată împotriva d-lui Constantin Frăţilă nu a încetat pentru infracţiunile de manipulare a pietei de capital şi spălare de bani, astfel ca ar fi incompatibil cu functia de conducere de la SIF3.

Un grup de acționari SIF Transilvania a cerut AGA pentru revocarea deciziei privind desemnarea membrilor Directoratului pentru un nou mandat 

Constantin Frățilă: Activitatea și comportamentul domnului Fercală vor fi judecate instituțional de acționari și tranșate prin vot și, poate, în final, și de ASF

 

BVBStiri BVB

SOCEP S.A. (SOCP) (31/03/2020)

Informare Depozitarul Central - structura sintetica la 26.03.2020

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (31/03/2020)

Raport conf. art. 82 din Legea 24/2017

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (31/03/2020)

Informare privind transfer actiuni S.I.F. Transilvania