Update articol:

Silicon Valley Bank – Cum a avut loc, în 48 de ore, cel mai mare faliment bancar din SUA de la criza financiară din 2008 și al doilea ca mărime din istorie (CNBC)

Silicon Valley Bank (SVB)
  • Spirala descendentă a companiei a început miercuri seara, când a surprins investitorii cu vestea că trebuie să strângă 2,25 miliarde de dolari pentru a-și consolida bilanțul.

  • „Aceasta a fost o fugă bancară indusă de isterie, cauzată de VC”, a declarat Ryan Falvey, un investitor fintech al Restive Ventures, pentru CNBC.

  • În total, clienții au retras depozite de 42 de miliarde de dolari până la sfârșitul zilei de joi, potrivit unui dosar de reglementare din California.

  • Acum, cei care au rămas la SVB se confruntă cu o situaţie incertă pentru recuperarea banilor.

Miercuri, Silicon Valley Bank era o instituție bine capitalizată care căuta să strângă niște fonduri. Dar în 48 de ore, o panică indusă de comunitatea de capital de risc (VC) pe care SVB a servit-o și a hrănit-o a pus capăt băncii de 40 de ani.

Autoritățile de reglementare au închis vineri SVB și i-au confiscat depozitele în cel mai mare faliment bancar din SUA de la criza financiară din 2008 și al doilea ca mărime din istorie, potrivit CNBC. Spirala descendentă a SVB a început miercuri seara, când a surprins investitorii cu vestea că trebuie să strângă 2,25 miliarde de dolari pentru a-și consolida bilanțul. Ceea ce a urmat a fost prăbușirea rapidă a unei bănci foarte respectate, care crescuse alături de clienții săi de tehnologie.

Silicon Valley Bank a fost închisă de autoritățile de reglementare, care au preluat controlul asupra depozitelor băncii

 

Membrii comunității VC deplâng rolul pe care l-au jucat alți investitori în dispariția SVB.

„Aceasta a fost o fugă bancară indusă de isterie, cauzată de VC”, a declarat Ryan Falvey, un investitor fintech la Restive Ventures, pentru CNBC. „Acesta este  unul dintre cazurile finale în care o industrie își tăie nasul ca să se răzbune pe chip.”

Episodul este cea mai recentă consecință a acțiunilor Rezervei Federale de a stopa inflația cu cea mai agresivă campanie de creștere a ratelor din ultimele patru decenii. Consecinţele ar putea fi mari, cu îngrijorarea că startup-urile ar putea să nu îşi poată plăti angajații în zilele următoare, investitorii de risc ar putea avea dificultăți să strângă fonduri, iar un sector deja afectat s-ar putea confrunta cu o stare de rău mai profundă.

Rădăcinile prăbușirii SVB provin din dislocări provocate de ratele mai mari de dobândă. Pe măsură ce clienții startup şi-au retras depozitele pentru a-și menține companiile pe linia de plutire într-un mediu ostil pentru IPO și pentru strângerea de fonduri private, la SVB a început să se simtă lipsa de capital. Banca a fost forțată să vândă toate obligațiunile sale disponibile, cu o pierdere de 1,8 miliarde de dolari, a anunțat banca miercuri seara.

Nevoia bruscă de capital proaspăt, venită în urma prăbușirii băncii Silvergate, concentrată pe criptomonede, a declanșat un alt val de retrageri de depozite joi, în timp ce capitalurile de risc şi-au instruit companiile din portofoliu să-şi mute fondurile, potrivit persoanelor familiarizate cu problema. Preocuparea – o  amenințare existențială pentru startup-urile care nu și-au putut accesa depozitele.

Clienții SVB au spus că CEO-ul Greg Becker nu le-a insuflat încredere atunci când i-a îndemnat să „rămână calmi” în timpul unei discuţii de joi după-amiază. Prăbușirea acțiunilor a continuat fără încetare, ajungând la 60% până la sfârșitul şedinţei. Important este că Becker nu i-a putut asigura pe clienţi că strângerea de capital va fi ultima pentru bancă, a spus un client.

Lovitură mortală

În total, clienții au retras depozite de 42 de miliarde de dolari până la sfârșitul zilei de joi, potrivit unui dosar de reglementare din California.

Până la închiderea activității în acea zi, SVB avea un sold de numerar negativ de 958 de milioane de dolari, conform dosarului, și nu a reușit să obțină suficiente garanții din alte surse, a spus autoritatea de reglementare.

Falvey, un fost angajat SVB care și-a lansat propriul fond în 2018, a subliniat natura extrem de interconectată a comunității de investiții în tehnologie ca motiv cheie pentru dispariția bruscă a băncii.

Fonduri proeminente, inclusiv Union Square Ventures și Coatue Management, au trimis e-mailuri în ultimele zile  către toate listele lor de startup-uri, instruindu-le să-şi retragă fondurile de la SVB. Rețelele de socializare nu au făcut decât să accentueze panica, a remarcat el.

„Când spui: „Hei, retrage-ţi depozitele, chestia asta va eșua”, este ca și cum ai striga “foc” într-un teatru aglomerat, a spus Falvey. „Este o profeție care se împlinește de la sine.”

Un alt investitor de risc, partenerul TSVC, Spencer Greene, a criticat, de asemenea, investitorii care „au greșit în privința faptelor” cu privire la poziția SVB.

„Mi se pare că nu a existat nicio problemă de lichiditate până când unele fonduri de risc nu au adus în discuţie asta”, a spus Greene. „Au fost iresponsabili și apoi totul a mers de la sine”.

Joi seară, unii clienți SVB au primit e-mailuri de la bancă în care erau asiguraţi că totul este „ca de obicei”.

„Sunt sigur că ați auzit unele zvonuri despre SVB astăzi, așa că am vrut să vă contactăm pentru a oferi informaţii suplimentare”, a scris un bancher SVB unui client, conform unei copii a mesajului obținut de CNBC.

„La SVB totul se derulează normal”, a scris bancherul. „Este de înțeles că pot apărea întrebări și vreau să ştiţi că sunt disponibil pentru aveți nelămuriri”, a mai scris bancherul SVB.

Vineri, pe măsură ce acțiunile SVB continuau să scadă, banca a renunțat la eforturile de a vinde acțiuni, a raportat CNBC. În schimb, a început să caute un cumpărător. Dar fuga depozitelor a îngreunat procesul de vânzare, iar acest efort a eșuat, potrivit CNBC.

Falvey, care și-a început cariera la Wells Fargo și a fost consultant pentru o bancă cu probleme din timpul crizei financiare, a spus că analiza sa cu privire la actualizarea datelor pentru SVB i-a dat încredere. Banca a fost bine capitalizată și ar putea satisface toți deponenții, a spus el. El și-a sfătuit chiar companiile din portofoliu să-și păstreze fondurile la SVB, în timp ce zvonurile se amplificau.

Acum, din cauza rulajului enorm bancar care s-a încheiat cu închiderea SVB, cei care au rămas la SVB se confruntă cu o perioadă incertă pentru recuperarea banilor. Deși depozitele asigurate sunt de așteptat să fie disponibile încă de luni, cea mai mare parte a depozitelor deținute de SVB nu era asigurată și nu este clar când vor fi disponibile.

„Retragerea precipitată a depozitelor a făcut ca Banca să fie incapabilă să-și achite obligațiile la scadență”, a declarat autoritatea financiară din California. „Banca este acum în insolvență.”

 

Bitcoin a scăzut vineri sub 20.000 de dolari; Piața criptomonedelor a scăzut cu 70 de miliarde de dolari

 

 

BVB | Știri BVB

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (02/06/2023)

Fitch confirma Ratingul BBB- cu perspectiva stabila

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (02/06/2023)

Demersuri privind vanzarea pachetului de actiuni detinut la IAMU S.A.

Banca Transilvania TURBO LONG 10/1.77/1.82 (EBTLVTL19) (02/06/2023)

Notificare Erste Group Bank AG - EBTLVTL19 este sold-out