Update articol:

Situaţie de criză în discuțiile pentru salvarea Credit Suisse, în condiţiile în care UBS a cerut 6 miliarde de dolari de la guvernul elvețian

Credit Suisse Group Zurich
  • Autoritățile americane lucrează cu omologii lor elvețieni pentru a ajuta la intermediarea unei înțelegeri între UBS şi Credit Suisse.

  • Warren Buffett a purtat discuții cu înalți oficiali ai administrației Biden despre criza bancară.

Discuțiile privind salvarea Credit Suisse (CSGN.S) continuă duminică, în condiţiile în care UBS AG (UBSG.S) a cerut 6 miliarde de dolari de la guvernul elvețian pentru a acoperi costurile, dacă ar cumpăra rivalul său aflat în dificultate, a declarat o persoană care cunoaște discuțiile, citată de Reuters.

Autoritățile se străduiesc să rezolve criza la Credit Suisse, o bancă importantă la nivel global, cu o istorie de 167 de ani, prinsă în turbulențele provocate de prăbușirea creditorilor americani Silicon Valley Bank și Signature Bank din ultima săptămână.

UBS analizează o preluare a Credit Suisse, pe fondul temerilor legate de o contagiune în sectorul bancar – surse

 

În timp ce autoritățile de reglementare doresc o rezolvare a situaţiei înainte ca piețele să se redeschidă luni, o sursă a avertizat că discuțiile întâmpină obstacole semnificative și că 10.000 de locuri de muncă ar putea fi eliminate dacă cele două bănci fuzionează.

Garanțiile pe care le vrea UBS ar acoperi costul lichidării unor părți din Credit Suisse și potențialele taxe de litigii, au declarat două persoane pentru Reuters.

Credit Suisse, UBS și guvernul elvețian au refuzat să comenteze.

Negocierile frenetice din acest weekend urmează unei săptămâni brutale pentru acțiunile bancare și după eforturi din Europa și SUA de a susține sectorul. Administrația președintelui american Joe Biden a luat măsuri pentru a susține depozitele consumatorilor, în timp ce banca centrală elvețiană a împrumutat miliarde Credit Suisse pentru a-și stabiliza bilanţul.

UBS a fost supusă presiunii din partea autorităților elvețiene să preia rivalul său local pentru a ține criza sub control, au spus două persoane care cunosc problema. Planul ar putea duce la separarea business-ului elvețian al Credit Suisse.

Elveția se pregătește să utilizeze măsuri de urgență pentru a accelera acordul, a anunţat Financial Times, citând două persoane familiare cu situația.

Autoritățile americane sunt implicate în acest caz, lucrând cu omologii lor elvețieni pentru a ajuta la intermediarea unei înțelegeri, a raportat Bloomberg News, citându-i și pe cei familiarizați cu chestiunea.

Warren Buffett de la Berkshire Hathaway Inc (BRKa.N) a purtat discuții cu înalți oficiali ai administrației Biden despre criza bancară, a declarat o sursă pentru Reuters.

Casa Albă și Trezoreria SUA au refuzat să comenteze.

Ministrul britanic de finanțe Jeremy Hunt și guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, sunt, de asemenea, în contact regulat în acest weekend cu autorităţile elveţiene, a declarat o sursă familiarizată cu chestiunea. Purtătorii de cuvânt ai Trezoreriei Britanice și ai Autorității de Reglementare Prudențială a Băncii Angliei, care supraveghează creditorii, au refuzat să comenteze.

Acțiunile Credit Suisse au pierdut un sfert din valoare în ultima săptămână. Banca a fost forțată să obțină 54 de miliarde de dolari finanțare de la banca centrală, în timp ce încearcă să-și revină după o serie de scandaluri care au subminat încrederea investitorilor și clienților.

Credit Suisse se numără printre cei mai mari administratori de avere din lume și este considerată una dintre cele 30 de bănci cu importanță sistemică globală – falimentul oricăreia s-ar răspândi în întregul sistem financiar.

Presa a scris că sunt mai multe bănci rivale interesate de Credit Suisse. Bloomberg a raportat că Deutsche Bank se gândește să cumpere unele dintre activele sale, în timp ce gigantul financiar american BlackRock (BLK.N) a negat un raport conform căruia ar participa la o ofertă rivală pentru bancă.

 

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (27/03/2023)

Notificare rascumparare actiuni proprii 20 - 24 martie 2023

MedLife S.A. (M) (27/03/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 20 - 24 martie 2023

BANCA TRANSILVANIA S.A. (TLV) (27/03/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 20.03.-24.03.2023