Update articol:

Sorin Constantinescu, despre impozitul de 40% pe jocurile de noroc: Statul nu va încasa mai mult, ci va pierde şi cei 1,2 miliarde de euro, anual, bani aduşi la buget de industrie

Impozitul de 40% pe jocurile de noroc pe care vor autorităţile să îl introducă nu este pe câştig, ci pe retragere, ceea ce va duce la închiderea industriei pentru că nu poţi funcţiona cu o astfel de taxă, susţine expertul în jocuri de noroc Sorin Constantinescu. 

Mai mult, domnia sa spune că statul nu va încasa mai mult, ci va pierde şi suma de 1,2 miliarde de euro, anual, bani aduşi la buget de jocurile de noroc: “100% , această măsură va fi dezastruoasă pentru bugetul de stat. 

Sectorul jocurilor de noroc aduce la stat 1,2 miliarde de euro, anual, prin diferite taxe. Dacă s-ar impune acest impozit pe retragere, toată activitatea jocurilor de noroc s-ar bloca şi statul ar pierde aceşti bani.  Mi-aş dori să văd şi eu calculele de la Finanţe, cât cred ei că va fi impactul bugetar al unei astfel de măsuri, cine şi-o asumă, cum au ajuns la taxa aceasta de 40%. E imposibil de plătit, de calculat, de reţinut.

ONJN a încercat să facă o simulare la impozitarea de 40%, dar nu se poate face pentru că se închide industria.

Aceeaşi schemă de impozitare a încercat Italia să aplice, anul trecut – s-a pus o taxă de 20% pe retrageri şi încasările la buget au scăzut cu 30%. Guvernul  ar trebui să se informeze în legătură cu ceea ce s-a întâmplat prin Europa, ca istoric. Din ce ştiu eu,  nu s-a mai impus în nici o ţară europeană o astfel de taxă, pentru că efectul este invers, scad încasările la buget.

În prezent, câștigurile la jocurile de noroc sunt impozitate cu 1% până la o valoare de 66.750 de lei, cu 16% până la 445.000 de lei și cu 26% peste această sumă. Guvernul vrea să înlocuiască toate cele trei impozite cu acest impozit de 40% pe retragere.

Până acum, fiind câştiguri mici la pariuri, online etc. – 90% din câştiguri sunt până în 15.000 de euro – , organizatorul plătea pentru client, prin reţinere la sursă, impozitul de 1%. Acum, dacă ar fi să plătească organizatorul 40%, nu va mai putea să o facă. Pentru că, matematic,  organizatorului, indiferent de joc,  îi rămâne din rulajul anual cam 15%-20% marjă de profit. Dacă organizatorul ar plăti 40% pe retragerea clientului,  înseamnă că ar trebui să plătească încă 25% în plus faţă de ce câştigă.  Adică ar fi un minus de 20%.

Nici clienţii nu ar mai putea plăti acest impozit. Pe un an de zile, cine joacă frecvent la jocuri de noroc, în fiecare săptămână, este clar pe pierdere. Matematic, probabilistic, nu ai cum să câștigi jucând în fiecare săptămână, timp de un an de zile. În mod normal, taxele se iau pe profit, pe câştig. Din moment ce omul nu are nici un câştig, ce taxă să plătească?

Ce mă miră pe mine este că, la orice modificare fiscală, autorităţile ar trebui să se consulte cu domeniul afectat, ca să îşi spună părerea. Din ce ştiu eu, nu a fost consultată nici o asociaţie profesională, nici un profesionist din domeniu.

Dar, disperat că nu mai are bani la buget, în loc să îi lase pe cei care îi dau, statul omoară găina cu ouă de aur , printr-o taxă aberantă, care oricum nu se poate colecta”.

Sorin Constantinescu spune că, prin această măsură, se încurajează lucrul la negru în domeniul jocurilor de noroc.

Sorin Constantinescu: Autoritățile vor să pună impozit pe retragerile jucătorilor, care va distruge industria jocurilor de noroc și va aduce mai puțini bani la buget

 

BVB | Știri BVB

MECANICA CEAHLAU (MECF) (08/08/2022)

Raport semestrial S1 2022

PROMATERIS S.A. (PPL) (08/08/2022)

Informare Depozitarul Central - structura sintetica la 02.08.2022

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (08/08/2022)

Structura actionariat la data de 31 iulie 2022

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (08/08/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (08/08/2022)

Rascumpararea actiuni proprii perioada 01-05.08.2022