Update articol:

Sorin Constantinescu pe Facebook: OPINII PERSONALE DESPRE LOTERIA ROMANA IN VREMEA PANDEMIEI

“Actul de naștere al Loteriei de Stat, al cărui autor de facto a fost doctorul chirurg profesor Thoma Ionescu, s-a numit Legea pentru constituirea unui fond al asistenței sanitare a sătenilor și a fost promulgat de regele Carol I, la 29 mai 1906. Urmare a acestui fapt, în Monitorul Oficial din 12 iulie 1906, a apărut Actul Constitutiv al Societății Loteriei de Stat din România împreună cu Statutele acesteia”. La fel ca și în celelalte țări ale lumii, Loteria Națională a fost constituită în scopuri caritabile, în folosul și pentru ajutorul sistemului de sănătate, pentru susținerea sportului, ajutorarea căminelor de bătrâni, orfanilor etc.

Din păcate, după anii ‘90, Loteria a ajuns pe mâna unor indivizi fără scrupule, politicieni corupți, grupuri de interese care au trecut de granițele țării. După estimările mele, cel puțin 3 miliarde de euro au intrat în buzunarele acestor indivizi în detrimentul scopului caritabil pentru care a fost constituită Loteria. Corupția generalizată combinată cu managementul Statului Român total defectuos au dus la această stare de fapt. Loteria Română, ca de altfel majoritatea instituțiilor statului, a devenit sanctuarul cumnaţilor, amantelor, nepoților, soțiilor oamenilor influenți din această țară. Îmi aduc aminte în scurta perioadă cât am fost acolo în calitate de consilier încercând să mă lupt cu morile de vânt, sunau zilnic 4-5 senatori, deputați etc. cu rugămintea de a mai angaja o rudă sau o cunoștință. Astfel pe parcursul anilor s-a ajuns la o cifră impresionantă de aproximativ 2600 de angajați în condițiile în care Loteria operează în jur de 900 spații proprii și cam tot atâtea mandatare. Ca să va faceți o idee, vecinii noștri unguri operează 6000 de locații și au 700 de angajați. Doar la sediul central sunt în jur de 350 de oameni, deși maxim 50 de oameni ar fi mai mult decât suficienți.

Acum în situația de față, cu această criză economică profundă cu care ne confruntăm, Loteria are activitatea complet oprită și are cheltuieli lunare de 3 milioane de euro. Deși se putea implementa soluția de vânzare a biletelor online încă de acum câțiva ani, deși de acum 5 ani de la legalizarea pariurilor și cazinourilor online Loteria cu costuri zero putea să aibă situl propriu de jocuri și pariuri online nu s-a făcut până în ziua de astăzi NIMIC! Doar într-un singur an s-au perindat vreo 10 directori. Ce au făcut aceștia? NIMIC. În ultimii ani fiecare director și-a mai angajat câte o rudă (sau 4) pe post de consilier, rude care după plecarea lor din Loterie căpușează în continuate loteria cu salarii nesimțite de 60-80-100 de milioane (vedeți cazul Mișu Manolache și consilierii lui care au rămas până în zilele noastre acolo). Aș putea scrie o carte cu acest subiect, poate dacă mai stau mult acasă cu pandemia asta chiar o să scriu.

Revenind la scopul inițial caritabil pentru care a fost constituia Loteria, acum în momente de grea încercare pentrul sistemul sanitar din lipsa fondurilor, aș face urgent o emisiune de 10 milioane de lozuri la 5 ron bucată (1 euro). Aș da premii de 50% iar restul de 5 milioane de euro i-aș dona sistemului medical. Când ai lozuri în valoare de 10 milioane de euro și dai premii 5 milioane, lejer poți să dai premiul cel mare 1 milion de euro. Aș distribui lozurile prin rețeaua de supermaketuri, farmacii, benzinării etc. Va dați seama că toată lumea ar da 5 ron să ajute sistemul medical și poate de ce nu să câștige premiul cel mare de 1 milion de euro, ar răzui toată țară!!! Și asta s-ar putea repeta lunar până trecem de criză asta nenorocită. Ce ar trebui ca să se facă asta? Doar bunăvoință, atât, nimic mai mult! O să mai revin pe subiectul Loteria română în curând, poate ne-om face și noi OAMENI într-o bună zi!

 

NOTA: Sorin Constantinescu are o carieră de aproape trei decenii în sectorul jocurilor de noroc, în funcții de antreprenor, manager, lider de asociație, cu specializări în combaterea spălării banilor, a fraudelor de acest tip și în studierea și prevenirea dependenței de jocuri de noroc. El a activat foarte intens de-a lungul acestor trei decenii, nu numai ca om de afaceri, ci mai ales ca expert în domeniu.

După absolvirea Institutului Politehnic din Timișoara, el s-a specializat în acest domeniu obținând o licență în economie (Universitatea Româno-Americană – Facultatea de Economia Turismului Intern și Internațional), un masterat în “Investigarea Fraudelor” (Academia de Poliție “Alexandru Ioan Cuza”), o specializare la CNAI – Colegiul Național de Afaceri Interne și doctoratul în Ordine Publică și Siguranță Națională pe tema “Aspecte specifice criminalității economico-financiare din domeniul jocurilor de noroc”.

Practica sa profesională are în portofoliu funcții de management și/sau consiliere la vârf în diverse companii internaționale din domeniu dar și funcția de Consilier al Directorului General la Compania Națională “Loteria Română” – poziție pe care a părăsit-o voluntar după mai puțin de doi ani din cauza incompatibilităților de viziune cu managementul din perioada 2012-2013.

 

BVBStiri BVB

MECANICA FINA SA (MECE) (17/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (17/09/2021)

Functionarea Unitatii 1 la putere redusa

EB EBS TURBO SHORT 0,1/44,5/44 (EBEBSTS35) (17/09/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 20 si 21 Septembrie 2021

ROMCAB SA (MCAB) (17/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

EB EBS TURBO SHORT 0,1/44,5/44 (EBEBSTS35) (17/09/2021)

Suspendare tranzactionare - 16:36 - Notificare Erste Group Bank AG - atingere bariera