Update articol:

Sorin Constantinescu: “Prin măsuri corecte, Loteria poate să-şi dubleze profitul actual în maxim şase luni” (interviu video)

Loteria Română are un potenţial fantastic, de minim 200 de milioane de euro profit anual, ne-a declarat Sorin Constantinescu, preşedintele Asociaţiei Cazinourilor din România, expert al industriei de gambling şi fost consilier la preşedintelui Loteriei Române (vezi mai jos interviul video). Domnia sa consideră că, prin măsuri corecte de restructurare, Loteria ar putea să-şi dubleze profitul actual în maxim şase luni.

Principalele declaraţii:

 

1. “După ce am fost consilier la Loteria Română şi am contribuit esenţial la rezilierea contractelor păguboase cu grecii, mi-am pus mari speranţe că lucrurile la Loterie se vor schimba şi că veniturile companiei vor creşte. Din păcate nu a fost aşa. Loteria este cu un picior în groapă încă, s-au schimbat mai mult de zece directori din 2012 de când am fost eu la Loterie”.

2. “Loteria Română are un potenţial fantastic, de minim 200 de milioane de euro profit anual”.

3. “Nu înţeleg de ce atâta lipsă de interes pentru această găină cu ouă de aur a statului roman, pentru că s-ar putea face bani mulţi. Vă dau ca exemplu contractul cu Novomatic care prevede că, în momentul în care Novomatic pune 10.000 de aparate în sediile Loteriei, este obligată să dea Loteriei minim 75 de milioane de euro pe an. De la semnarea contractului, Novomatic a instalat sub 5000 de aparate şi se roagă de Loterie ca să pună şi restul de aparate, dar Loteria nu-i oferă spaţiile din cauza unei modificări legislative care ar trebui să se facă prin OUG, vorbim de OUG 92 care nu lasă Loteria să ofere colaboratorilor decât procente limitate. De exemplu, la sloturi, un operator privat care dă aparate unui spaţiu comercial oferă 50%. Loteria oferă cam 20-25%. Normal că cineva care deţine un spaţiu cu un vad bun o să ia întodeauna de la un agent economic privat care îi oferă 50%, nu o să ia de la Loterie cu 25%. Dacă s-ar modifica un singur articol din ordonanţa 92, care limitează indicatorii Loteriei, putând să ofere 50%, atunci automat oamenii ar lua aparate de la Loterie. Atunci, Loteria ar câştiga spaţii pentru 10.000 de locaţii şi ar avea 75 de milioane de euro net de la Novomatic în fiecare an, în afară de alte business-uri”.

4. “Italia are 150.000 de locaţii şi aproape la fel de mulţi angajaţi (2800) ca Loteria Română, care are doar 200 de locaţii. Este o diferenţă colosală. Orice loterie naţională nu lucrează cu proprii angajaţi sau cu spaţiile proprii, ci speculează monopolul, este intermediar între cel care are spaţiul şi cel cu echipamentele, luându-şi un procent, fără să mai facă absolut nimic. Asta înseamnă costuri zero de operare, nu ai bătăi de cap cu salariaţii etc”.

5. “Loteria ar putea să dezvolte mult mai multe tipuri de jocuri, de exemplu jocurile online. În România, firmele de jocuri online au ajuns la gross gaming revenue de peste 1,5 milioane de euro pe lună, mult mai mult decât veniturile Loteriei pe toate tipurile de jocuri”.

6. “Terminalele din contractul Loteriei cu asocierea S&T România SRL – Safran Identity&Security sunt cumpărate doar ca să câştige nişte băieţi câţiva bani. Loteria nu avea nevoie de aceste aparate, pentru că le avea deja în mod gratuit puse la dispoziţie de către Novomatic.
Foştii generali de securitate nu lasă Loteria să-şi facă treaba, ci încearcă să ciugulească ceva, câte 100.000, 1-2 milioane de euro. Până nu scăpăm de securiştii ăştia care au intrat în toate domeniile, nu reuşim să facem o afacere normală în România”.

7. ”În Ungaria, o ţară mult mai mică decât România şi cu 10 milioane de locuitori, care nu sunt predispuşi ca românii la jocuri de noroc, Loteria maghiară are 5000 de spaţii, din care doar 200 de spaţii proprii, şi face un profit de 180 de milioane de euro”.

8. “Salariile casierelor sunt mizerabile. În toate ţările din Europa, salariile au şi comisioane din vânzări, 2-3%. La noi, nu”.

9. “Când am fost la Loterie, în 2012, am luat carneţelul şi m-am dus de la subsol până la etajul 8, în sediul central, ca să văd cam câţi oameni lucrează cu adevărat. Pot să vă spun că, din 300 de oameni care erau în sediul central, doar 40 aveau ceva de făcut efectiv. Restul nu făceau absolut nimic şi aveau salarii mari”.

10. “Nu se fac niciodată controale cu adevărat la Loteria Română, ci doar de ochii presei”.

11. “Dacă vrei să dai pe cineva afară din Loterie, încep să sune telefoanele de la nu ştiu care senator sau ministru, cu ameninţări”.

12. “Anul trecut s-au schimbat vreo opt directori generali la Loterie pentru că nimeni nu a vrut să semneze contractual acela al Loteriei de terminale loteristice. Era evident şi nu trebuia să ai studii de specialitate ca să realizezi că terminalele acelea nu făceau 7 milioane de euro, ci doar 1,5 milioane de euro. Oamenii, de frică să nu intre la puşcărie, au refuzat să semneze. Au găsit, însă, unul care a semnat”.

13. “Imi menţin declaraţia şi dacă mă cheamă vreun organ al statului pot să demontrez, că terminalele din noul contract sunt aceleaşi terminale pe care le are Novomatic şi care sunt puse deja la dispoziţia Loteriei gratuit sau la o suma modică”.

14. “Când eram la Loterie, îmi povesteau oamenii că, pe vremuri, de Revelion sau de Crăciun, puneau lozuri cu Dacii în agendele miniştrilor”.

15. “Loteria este ca o vacă de muls pentru întreaga clasă politică”.

16. “Primele trei măsuri pe care le-aş lua la Loterie: – restructurare (aş da afară 90% din oamenii care lucrează la sediul central); – aş închide majoritatea spaţiilor pe care le are Loteria sau le-aş vinde pentru că nu am nevoie de ele (câştig mai mult dacă speculez monopolul) şi mi-as reduce cheltuielile foarte mult; – aş aduce cele mai mari loterii din lume şi i-aş lăsa să opereze, fără să mă implic eu financiar sau în vreun fel. Vorbim de loterii europene care fac 1 miliard de euro profit anual. Prin măsuri corecte de restructurare, Loteria ar putea să-şi dubleze profitul actual în maxim şase luni”.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (07/02/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (07/02/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (07/02/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)