Update articol:

Sorin Mîndruțescu a renunțat la funcțiile din Comitetul Reprezentanților Fondului Proprietatea, după ce a fost pus sub urmărire penală

Sorin Mîndruțescu, care a ocupat funcția de membru în Comitetul Reprezentanților Fondului Proprietatea (“Comitetul”) din septembrie 2010 și de Președinte al Comitetului din aprilie 2012, a decis să se retragă din funcțiile deținute în Comitetul Reprezentanților și în Comitetele Consultative ale Fondului, decizia producându-și efectele imediat, a anunțat, astăzi. FP. În data de 8 august 2019, Direcția Națională Anticorupție din România a publicat un comunicat oficial potrivit căruia s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de dl. Mîndruțescu, Director General Oracle România. Potrivit aceluiași comunicat, Dl. Mîndruțescu a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile.

Mandatul lui Sorin Mîndruţescu la FP expira oricum în septembrie, dar acesta anunțase că nu va mai candida pentru un nou mandat în Comitetul FP. Decizia este rezultatul dorinței sale exprese de a respecta standardele riguroase de guvernanță corporativă ale London Stock Exchange, unde Fondul Proprietatea este listat pe piața secundară din 2015, care prevăd că un membru al Consiliului unei societăți listate la bursă nu poate fi considerat independent dacă a ocupat această funcție pentru mai mult de nouă ani, anunța FP, în iulie.

Faptul că Sorin Mîndruțescu susține la nivelul Fondului Proprietatea implementarea Codul Guvernanței Corporative din Marea Britanie reprezintă un exemplu pentru toate Board-urile din companiile listate și nelistate, spune atunci Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Investments Limited și Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea.

Directorul general al Oracle România, Sorin Mîndruţescu, este acuzat de DNA că a primit 869.413 euro mită de la reprezentanţii unor firme din domeniul IT în schimbul punerii la dispoziţie a unor oferte de preţ avantajoase privind produsele comercializate de Oracle, în vederea participării firmelor respective la licitaţii publice organizate de diverse instituţii de stat sau cu capital de stat.

DNA a anunţat că s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Sorin Mîndruţescu, director general al filialei din România a companiei Oracle, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită în formă continuată (8 acte materiale).

De asemenea, anchetatorii au fixat o cauţiune în valoare de 500.000 euro (echivalent în lei), care urma a fi depusă la o unitate bancară şi consemnată pe numele său la dispoziţia DNA sau prin constituirea unei garanţii reale, mobiliare ori imobiliare, în limita sumei respective. 

Directorul general al Oracle România, Sorin Mîndruţescu, a pus drept garanţie în dosarul în care este acuzat de luare de mită un imobil evaluat la peste 800.000 de euro, informează DNA.