Update articol:
PROIECT EDITORIAL SUSȚINUT DE ROCA INDUSTRY

Ștefan Szitas, ROCA Industry: Creștere semnificativă de 48% a EBITDA, atât din implementarea eficientă a măsurilor de optimizare operațională, cât și din eforturile susținute ale echipelor comerciale

Stefan Szitas
  • Interviu cu Ștefan Szitas, Director Operațional ROCA Industry

Care sunt principalele direcții strategice operaționale pe care le implementați pentru a susține creșterea companiilor din holdingul ROCA Industry?

Ștefan Szitas: În ecosistemul de business, aspectele operaționale joacă un rol esențial în susținerea performanțelor financiare, mai ales atunci când miza este creșterea sustenabilă pe piața materialelor de construcții din România și dezvoltarea la nivel regional. La ROCA Industry, ne-am asumat misiunea de a impulsiona aceste direcții prin sprijinirea companiilor din portofoliu, contribuind la consolidarea unei industrii locale puternice, bazată pe inovație, eficiență și dezvoltare pe termen lung.

Efectele strategiei operaționale sunt deja vizibile, de exemplu, în cel mai recent raport financiar la 9 luni, care indică o creștere semnificativă de 48% a EBITDA (profitul operațional), rezultat generat atât de implementarea eficientă a măsurilor de optimizare operațională, cât și de eforturile susținute ale echipelor comerciale.

Consolidarea este una dintre direcțiile strategice cheie pentru ROCA Industry, iar în ultimele luni, am marcat momente importante în traiectoria companiilor noastre. Un exemplu este finalizarea achiziției integrale a Workshop Doors, în luna octombrie, și demararea procesului de fuziune cu liderul în producția de uși din România, Eco Euro Doors, pentru a crea un jucător regional consolidat. Workshop Doors beneficiază deja de sinergii strategice cu Eco Euro Doors în domeniul achizițiilor, iar proximitatea geografică a celor trei locații de producție, la doar 6 km distanță, ne permite explorarea unor soluții de optimizare logistică cu potențial semnificativ.

Tot dintre activitățile noastre recente cu impact operațional deosebit, amintesc inaugurarea în toamna aceasta a fabricii de vopseluri Evolor pe platforma Oltchim, un proiect strategic care ne va permite creșterea capacității de producție și diversificarea portofoliului de produse. Această investiție reprezintă fundamentul dezvoltării companiei, urmând să implementăm inclusiv un plan complet de relocare a activităților în noua locație.

Atât pentru business-urile menționate, cât și pentru toate companiile din portofoliul ROCA Industry, colaborăm permanent cu echipele operaționale pentru identificarea sinergiilor și facilitarea schimbului de experiență. Punem mult accent pe experiența din teren și organizăm vizite comune la fabricile din portofoliu și la furnizori inovativi din țară și din străinătate.

În contextul transformării digitale despre care se vorbește la nivelul întregului mediu de business din România, care sunt inițiativele concrete pe care le-ați implementat la nivelul companiilor din holding și ce rezultate ați observat până acum?

Ștefan Szitas: În 2024, am reușit să aliniem planificarea investițiilor strategice la un nivel unitar, ca parte a unui plan pe termen mediu, prin care urmărim să atingem obiectivele de eficiență operațională, iar inițiativele de transformare și digitalizare continuă să stea la baza strategiei holdingului.

Concret, am demarat un proiect complex de digitalizare pentru îmbunătățirea monitorizării performanțelor, atât la nivel individual, cât și la nivel de holding. În primul rând, am implementat sisteme avansate de monitorizare și raportare, iar primele teste de evaluare a eficienței echipamentelor (OEE) au relevat rezultate încurajatoare privind performanța utilajelor și a operatorilor. Este un punct de plecare relevant, la care ne vom raporta pe viitor în luarea deciziilor de optimizare operațională.

Dacă privim în ansamblu operațiunile unei companii, sistemele ERP, prin care monitorizăm integrat procesului de producție, joacă un rol deosebit de important. De aceea, când ne raportăm la digitalizare, prioritizăm modernizarea sistemelor ERP, deoarece astfel obținem o viziune completă și transparentă asupra tuturor proceselor operaționale, optimizăm fluxurile de lucru și putem lua în timp real decizii de scădere a costurilor.

Am implementat deja o soluție ERP de ultimă generație la Electroplast, unul dintre cei mai mari producători de cabluri electrice pentru infrastructură feroviară din România.  Următoarea etapă include finalizarea celei de-a doua implementări și demararea procesului de contractare pentru alte două companii din cadrul holdingului. Această integrare va permite o gestionare optimizată a resurselor și va stabili un standard solid pentru achizițiile viitoare.

Ce alți factori luați în calcul pentru a contribui la performanța operațională a companiilor din structura holdingului?

Ștefan Szitas: În planul nostru pe termen lung, cercetarea și dezvoltarea reprezintă un pilon-cheie, prin care ne consolidăm poziția și adaptabilitatea la cerințele pieței dinamice în care activăm. Prin investiții direcționate către soluții inovative, în linie cu tendințele de green building, urmărim nu doar să dezvoltăm noi produse sustenabile pentru portofoliul holdingului, dar și să contribuim activ la transformarea industriei și la reducerea impactului său. Noua fabrică Evolor, menționată mai sus, dispune de un laborator de cercetare-dezvoltare de ultimă generație, care va facilita crearea unor soluții tehnologice avansate și produse eco-friendly, pregătite să răspundă cerințelor unui viitor mai verde și mai eficient.

Optimizarea proceselor de fabricație prin investiții în automatizare și robotizarea liniilor de producție, urmărim îmbunătățirea continuă a eficienței, preciziei și calității. Retehnologizarea se întâmplă în toate fabricile grupului, de exemplu Electroplast derulează un proiect de investiții estimat la peste 9 milioane de euro, pentru retehnologizarea unității de producție și extinderea halelor. În noua fabrică Evolor, liniile robotizate sunt deja în funcțiune și facilitează ambalarea în siguranță și în condiții moderne a produselor pentru transporturi pe distanțe lungi.

Ne concentrăm eforturile pe reducerea deșeurilor în procesul de producție, investind în echipamente și tehnologii specifice de procesare. Am implementat cu succes un proiect de gestionare a deșeurilor la BICO, principalul producător național de plasă și armături din fibră de sticlă, unde am valorificat deşeul tehnologic generat prin crearea unui nou produs vandabil (ace din fibră de sticlă pentru armarea șapelor).