Update articol:
Daniele Nouy, BCE:

“Ştim cu siguranţă că va exista o nouă criză europeană, dar nu știm când sau de ce va apărea”

Oficialul BCE spune că una din cauze ar putea fi piața imobiliară

Următoarea criză a Europei ar putea să fie declanşată de piața imobiliară, a afirmat, astăzi, Daniele Nouy, preşedintele Mecanismului Unic de Supraveghere, de la Banca Centrală Europeană (BCE), într-un interviu acordat agenției de știri din Letonia, adăugând, însă, că băncile sunt mai bine pregătite acum să îi facă faţă decât erau acum zece ani, transmite Reuters.

Cu ratele dobânzilor la niveluri minime, prețurile imobiliarelor au crescut în mai multe părţi ale Europei. https://financialintelligence.ro/presedintia-austriaca-a-ue-vrea-o-discutie-cu-privire-la-majorarea-dobanzilor/
Unii politicieni au avertizat că politica monetară foarte relaxată riscă să creeze bule speculative, ceea ce ar putea duce la următoarea criză.
“Ce ar putea provoca următoarea criză? Nu știu, dar bănuiesc că ar putea fi piața imobiliară “, a declarant, miercuri, Daniele Nouy, precizând: “Ştim cu siguranţă că va exista o nouă criză. Dar nu știm când sau de ce va apărea”.

În timp ce băncile sunt mai bine capitalizate, lichiditatea există din abundenţă, iar banii sunt ieftini, oficialul BCE a avertizat că unele bănci nu au avut suficient succes în mobilizarea garanţiilor şi dobândirea de lichidităţi suplimentare de pe piaţă când au fost supuse la presiuni. “Ceea ce lipsește încă este o asigurare europeană a depozitelor. Știu că unele țări din Europa de Nord și de Est doresc o reducere mai pronunțată a riscurilor în băncile din zona euro, înainte să fie adoptate noi măsuri. Personal, cred că riscurile au fost deja reduse semnificativ. Deci, acum trebuie să mergem înainte “, a adăugat ea.

 

Fostul preşedinte al BCE: „Situaţia financiară mondială este la fel de periculoasă ca în 2007-2008”