Update articol:

Studiu Revolut: Aproximativ jumătate dintre “millenials” din România economisesc în mod constant o sumă de bani

pixabay.com pixabay.com

Aproape jumătate dintre tinerii români (47,57%) cu vârsta cuprinsă între 18 şi 38 de ani (“Millenials”) economisesc în mod constant, în timp ce, la nivel general, românii pun bani deoparte cu circa 60% mai puţin în comparaţie cu vecinii bulgari şi unguri, relevă studiul Millennial Money Report, realizat de Revolut şi dat publicităţii marţi.

Datele citate relevă, totodată, că 17,11% din totalul tinerilor “millenials” din România nu reuşesc deloc să economisească.

De asemenea, peste 70% dintre tinerii români susţin că le face plăcere să îşi gestioneze finanţele personale, deşi majoritatea (61,45%) îşi face griji cu privire la viitorul financiar şi consideră că este dificil să strângă bani în mod frecvent.

Conform datelor înregistrate, cei mai mulţi ‘millennials’ economisesc utilizând conturi de economii (47,95%) şi numerar (23,22%), în timp ce numărul celor care aleg variante precum acţiuni, obligaţiuni şi fonduri mutuale nu depăşeşte 6%.

În plus, cei care reuşesc să economisească strâng bani pentru vacanţe (38,26%), pentru a achiziţiona o locuinţă (22,27%) şi pentru cheltuieli neprevăzute (10,67%). De asemenea, peste 6% fac acest lucru pentru un autoturism sau pentru a cumpăra diferite dispozitive, iar procentul celor care pun lunar sume de bani într-un cont pentru copii este de 5,68%.

Cât priveşte economisirea pentru pensie, studiul Revolut arată că 90,6% dintre cei chestionaţi susţin că îi preocupă foarte mult să beneficieze de această facilitate, iar 71,4% îşi doresc să primească de la angajatori mai multe sfaturi şi informaţii despre pensie şi alte beneficii asemănătoare. Cu toate acestea, doar 5% dintre tineri economisesc în acest scop.

Pe de altă parte, tinerii români afişează un interes mai crescut pe zona investiţiilor în imobiliare. Astfel, spre deosebire de vestici, 59% dintre tinerii din România preferă să deţină propria locuinţă în detrimentul închirierii, însă un cămin propriu rămâne un lux pentru mulţi dintre ei. Peste jumătate dintre respondenţi (55,81%) consideră că este foarte dificil să achiziţioneze o primă casă şi mai mult de 60% întâmpină dificultăţi în a accesa un credit ipotecar, proces pe care îl consideră anevoios şi stresant.

În acest context, aproape 58% dintre cei care îşi doresc să aibă propria locuinţă intenţionează să solicite un împrumut.

În ceea ce priveşte împărţirea pe zone a celor care economisesc, pe primul loc se situează braşovenii, cu o sumă medie lunară de 108,69 de euro, urmaţi de bucureşteni – cu circa 89,25 euro/lună, ieşeni (86,59 euro/lună) şi clujeni (83,31 euro/lună.

Conform Millennial Money Report, citat de Agerpres, europenii care reuşesc să economisească cei mai mulţi bani lunar sunt locuitorii din Berlin care pun, în fiecare lună, peste 291 de euro. Aceştia sunt urmaţi îndeaproape de către londonezi, cu 288 de euro lunar, şi de către tinerii din Copenhaga, care economisesc 266 de euro la fiecare salariu.

În schimb, locuitorii din Bucureşti economisesc mult mai puţin faţă de vecinii din Budapesta (177,62 euro/lunar) sau cei din Sofia (130,19 euro/lunar).

Studiul Revolut a analizat obiceiurile de economisire ale tinerilor din România şi din alte ţări europene pe un eşantion de peste 11.000 de respondenţi, dintre care 3.000 de români.

Revolut a fost înfiinţată în iulie 2015, are sediul în Londra şi peste 4 milioane de utilizatori în Europa. Compania a obţinut finanţări în valoare totală de 336 milioane de dolari de la investitori precum: Index Ventures, Balderton Capital, Ribbit Capital sau DST Global.

Utilizatorii Revolut îşi pot deschide un cont curent în câteva secunde, direct din aplicaţie, pot cheltui, primi sau trimite bani oriunde în lume la cursul de schimb interbancar, pot avea expunere imediată la criptomonede. În prezent, peste 10.000 de utilizatori îşi deschid noi conturi Revolut în fiecare zi, reiese din datele oficiale ale companiei. 

 

Irina Scarlat, Revolut România: Peste 250.000 de români folosesc tehnologia Revolut, alternativa la băncile tradiționale

 

BVB | Știri BVB

BRK Argint Turbo Short 23 (BKSLVTS4) (02/12/2022)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 02 si 05 Decembrie 2022

BRK Dow Turbo Short 34350 (BKDOWTSD8) (02/12/2022)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 02 si 05 Decembrie 2022

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (02/12/2022)

Semnare Memorandum de Intelegere privind Coridorul Vertical