Update articol:

Biden anunță un acord economic major cu Asia, care ajută la extinderea „conducerii economice” a SUA în regiunea Indo-Pacific

Foto Twitter Biden
  • SUA au anunțat luni Cadrul Economic Indo-Pacific cu parteneri asiatici, inclusiv Australia, Japonia și Republica Coreea.

  • Este un plan amplu, conceput pentru a ajuta la extinderea „conducerii economice” a SUA în regiunea Indo-Pacific.

  • Important este că IPEF nu este un acord de liber schimb. Biden se confruntă cu presiuni politice din partea stângii și a dreptei din Statele Unite pentru a evita acordurile de liber schimb.

 

Într-o mișcare de a-și spori profilul economic și de a crea o altă contrapondere pentru China în Asia, Statele Unite au anunțat luni Cadrul Economic Indo-Pacific (IPEF) cu parteneri asiatici, inclusiv Australia, Japonia și Republica Coreea.

Este un plan amplu, conceput pentru a ajuta la extinderea „conducerii economice” a SUA în regiunea Indo-Pacific. Grupul dorește să stabilească reguli internaționale privind economia digitală, lanțurile de aprovizionare, decarbonizare și reglementări aplicabile lucrătorilor.

Președintele american Joe Biden a declarat că combaterea inflației este o prioritate și că acest cadru este conceput pentru a ajuta la scăderea costurilor, făcând lanțurile de aprovizionare mai rezistente pe termen lung.

 

 

Important este că IPEF nu este un acord de liber schimb. Biden se confruntă cu presiuni politice din partea stângii și a dreptei din Statele Unite pentru a evita acordurile de liber schimb.

De asemenea, nu este un pact de securitate și este separat de grupul de apărare Quad care include Statele Unite, Japonia, India și Australia, a declarat duminică consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan.

Biden se află la Tokyo săptămâna aceasta, având discuţii cu liderii regionali despre IPEF și Quad.

În ciuda faptului că evită acordurile comerciale, Statele Unite vor să-și sporească profilul pe tărâmul economic al Asiei, unde China este țara dominantă, în ciuda aliaților americani, Japonia și Coreea de Sud, cu economii mari, iar India, membră a Quad, crește vertiginos.

Statele Unite au nevoie de „îmbunătățirea competitivității economice în regiune”, potrivit lui Ali Wyne, analist senior la practica Global Macro a Eurasia Group.

„Chiar și acele țări care au temeri semnificative și tot mai mari cu privire la politica externă și obiectivele strategice ale Chinei apreciază că nu se pot decupla în mod semnificativ de această economie pe termen scurt”, a spus Wyne, „deci administrația Biden va lucra pentru a câștiga tracțiune maximă pentru Cadrul Economic Indo-Pacific”.

Oficialii americani au avut grijă să evite să menționeze China în discuțiile despre IPEF și au negat că este un grup „închis”, așa cum a susținut China.

Media chineză, controlată de stat, Global Times, a declarat sâmbătă că „scopul principal al călătoriei lui Biden în Coreea de Sud și Japonia este încercarea de a forma o nouă poziție politică împotriva Chinei, prin stabilirea unei alianțe în jurul Washingtonului în regiunea Asia-Pacific”.

Sullivan le-a spus reporterilor duminică că nu este surprins „că China are îngrijorări cu privire la numărul de țări, diversitatea țărilor care și-au exprimat interesul și entuziasmul pentru IPEF”.

 

BVB | Știri BVB

ROMCAB SA (MCAB) (29/11/2023)

Suspendare provizorie sentinta faliment actionar majoritar

SAFETECH INNOVATIONS (SAFE) (29/11/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGEA 21/22.12.2023

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (29/11/2023)

Electrica a atras o noua finantare de 17,4 mil. euro prin Fondul de Modernizare

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (29/11/2023)

Depunere Oferta publica de cumparare actiuni EVER