Update articol:

SUA: Camera Reprezentanţilor a solicitat explicaţii Departamentului de Stat în legătură cu sistarea finanţării OMS

Sursa foto: whitehouse.gov

Comisia pentru afaceri externe din Camera Reprezentanţilor a cerut luni Departamentului de Stat să îi pună la dispoziţie documente care justifică decizia preşedintelui Donald Trump de a sista contribuţia la bugetul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în plină pandemie a noului coronavirus, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Comitetul Camerei Reprezentanţilor, unde democraţii deţin majoritatea, a solicitat Departamentului de Stat o listă a tuturor reuniunilor începând din decembrie anul trecut în care chestiunea fondurilor destinate OMS a fost discutată, precum şi studiile necenzurate privind impactul acestei decizii asupra combaterii COVID-19.

Preşedintele Comisiei, Eliot Engel, a avertizat că Congresul ar putea forţa Departamentul de Stat să îi transmită documentele dacă acesta nu o va face până pe 4 mai, la ora locală 17:00 şi comunică faptul că doreşte să cunoască justificările de ordin legal ale deciziei preşedintelui Trump.

“Până în prezent, Departamentul de Stat nu a justificat în faţa Congresului îngheţarea fondurilor vărsate OMS decât printr-o fişă de o pagină în câteva puncte conţinând puţine fapte, niciun plan şi nicio explicaţie privind modul în care această suspendare a finanţării OMS va salva vieţi la noi sau în lume”, a explicat Eliot Engel.

Deşi a recunoscut că OMS a făcut greşeli, Engel a apreciat că organizaţia are un rol “inestimabil” şi că Donald Trump încearcă să distragă atenţia de la propriile eşecuri în gestionarea crizei sanitare care a afectat aproape trei milioane de persoane în lume.

“Să tai finanţarea acordată OMS când lumea traversează tragedia COVID-19 nu este cu siguranţă răspunsul” potrivit, a scris Engel în scrisoarea adresată secretarului de stat american Mike Pompeo.

Pe 14 aprilie, preşedintele Donald Trump a anunţat suspendarea contribuţiei SUA la bugetul OMS, acuzând organizaţia că a acţionat cu întârziere şi că a susţinut orbeşte China, care a minimalizat amploarea epidemiei.

SUA sunt primul contributor la bugetul OMS, cu peste 400 de milioane de dolari anual, bani care permit, printre altele, combaterea unor boli precum poliomielita şi malaria. Anul acesta SUA au transferat deja către OMS fonduri importante, contribuţia de 115 de milioane de dolari fiind aprobată de Congres. 

BVBStiri BVB

DAFORA SA (DAFR) (04/12/2020)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (04/12/2020)

Hotarari AGA O & E din 04.12.2020

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (04/12/2020)

Litigiu dosar nr. 5179/2/2019

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (04/12/2020)

Structura actionariat la data de 30 noiembrie 2020