Liderii mondiali au anunțat sâmbătă un acord multinațional de transport feroviar și portuar care leagă Orientul Mijlociu și Asia de Sud, la summit G20 de la New Delhi.
Pactul vine într-un moment critic, în vreme ce președintele american Joe Biden încearcă să contracareze forța “Belt and Road” a Chinei asupra infrastructurii globale, prezentând Washington ca partener și investitor alternativ pentru țările în curs de dezvoltare în cadrul grupului G20
Liderii mondiali au anunțat sâmbătă un acord multinațional de transport feroviar și portuar care leagă Orientul Mijlociu și Asia de Sud, la summitul G20 de la New Delhi, potrivit CNBC.
Pactul vine într-un moment critic, în vreme ce președintele american Joe Biden încearcă să contracareze forța Belt and Road a Chinei asupra infrastructurii globale, prezentând Washington ca partener și investitor alternativ pentru țările în curs de dezvoltare în cadrul grupării G20.
Biden a spus că este o „cu adevărat mare afacere” care ar lega porturile de pe două continente și va duce la „un Orient Mijlociu mai stabil, mai prosper și mai integrat”.
El a spus, la un eveniment prin care a anunțat pactul, că acesta va debloca „oportunități nesfârșite” pentru energie curată, electricitate curată și interconectarea cablurilor pentru conectarea comunităților.
Prim-ministrul indian Narendra Modi, gazda summit-ului, a declarat: „Astăzi, pe măsură ce ne lansăm într-o inițiativă atât de mare de conectivitate, semănăm semințele pentru ca generațiile viitoare să viseze mai departe”.
Acordul va aduce beneficii țărilor cu venituri mici și medii din regiune și va oferi Orientului Mijlociu un rol critic în comerțul global, a declarat Jon Finer, consilier adjunct pentru securitate națională al SUA, reporterilor la summitul anual al blocului de la New Delhi.
Acesta își propune să lege țările din Orientul Mijlociu pe calea ferată și să le conecteze cu India prin port, aducând fluxul de energie și comerțul din Golf către Europa, au spus oficialii americani, reducând timpul de transport, costurile și utilizarea combustibilului.
Un memorandum de înțelegere pentru acord urma să fie semnat de Uniunea Europeană, India, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, SUA și alți parteneri G20.
„Conectarea acestor regiuni cheie, credem noi, este o oportunitate uriașă”, a spus Finer. Nu au fost disponibile detalii imediate despre valoarea tranzacției.
Mișcarea vine pe fondul eforturilor SUA pentru un acord diplomatic mai larg în Orientul Mijlociu, care să determine Arabia Saudită să recunoască Israelul.
Din punctul de vedere al SUA, a adăugat Finer, acordul ajută la „scăderea temperaturii în regiune” și la „abordarea unui conflict acolo unde îl vedem”.