Update articol:

SUA: Kushner şi alţi colaboratori apropiaţi ai preşedintelui Trump, citaţi să depună mărturie în Congres

SUA sursa Pixabay

Comisia juridică a Camerei Reprezentanţilor a decis joi să convoace pentru a depune mărturie mai mult de zece colaboratori apropiaţi ai lui Donald Trump, printre care ginerele acestuia Jared Kushner, cu scopul de a stabili dacă preşedintele americana încercat să obstrucţioneze ancheta asupra ingerinţei Rusiei în alegerile din 2016, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Această comisie controlată de democraţi intenţionează să-şi continue investigaţia în ciuda finalizării anchetei ruse a procurorului Robert Mueller.

Anchetatorul a ajuns la concluzia că nu există dovezi legate de o eventuală înţelegere secretă între echipa de campanie a lui Donald Trump şi Rusia, dar s-a arătat mai sever în privinţa preşedintelui în chestiunea obstrucţionării justiţiei, totuşi, fără să recomande urmărirea penală.

Convocările aprobate joi şi care urmează să fie emise îl vizează pe ginerele şi consilierul lui Donald Trump, dar şi peste zece apropiaţi sau foşti colaboratori apropiaţi ai miliardarului republican.

Printre aceste personalităţi se află fostul procuror general al SUA Jeff Sessions, fostul său adjunct Rod Rosenstein, fostul şef de cabinet al Casei Albe John Kelly sau patronul media David Pecker, cunoscut pentru că a facilitat plata unei tinere femei pentru a-i cumpăra tăcerea în privinţa unei presupuse legături cu Donald Trump.

“Căutăm fără răgaz să obţinem mărturiile şi documentele lor”, a declarat preşedintele comisiei, Jerry Nadler.

“Iată că democraţii cer să audieze alte 12 persoane care au petrecut deja ore întregi cu Robert Mueller”, a acuzat Donald Trump într-un mesaj pe Twitter. “Vor să îl audieze din nou pe Mueller, care este compromis puternic şi supus unui conflict de interese”, a adăugat el.

Robert Mueller urmează să fie audiat public la 17 iulie în Congres, după ce a repetat că nu doreşte să fie chestionat de parlamentari.

În singura sa declaraţie publică, la 29 mai, la Departamentul de Justiţie, foarte discretul procuror a păstrat ambiguitatea în ce priveşte obstrucţionarea justiţiei.

“Dacă am fi avut convingerea că preşedintele nu a comis clar un delict, am fi spus”, a declarat Mueller, după care a adăugat că inculparea unui preşedinte în exerciţiu nu este “o opţiune legală”.

BVBStiri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (21/09/2021)

Raport curent conform art. 234 litera i) din Regulamentul ASF nr. 5/2018

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (21/09/2021)

Convocare AGOA 27 (28) octombrie 2021

ROMCAB SA (MCAB) (21/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (21/09/2021)

Numire administrator provizoriu