La aproape o lună după ce președintele Joe Biden a anunțat că el și președintele chinez Xi Jinping au convenit să reia comunicările directe între comandanții militari americani și chinezi, oficialii americani ai apărării au încercat în mod repetat să contacteze omologii lor chinezi, dar nu au primit niciun răspuns, potrivit a trei oficiali seniori americani, potrivit CNBC.
Biden a promovat un acord pentru a restabili comunicațiile militare directe, sau o linie telefonică, după ce s-a întâlnit în noiembrie cu președintele chinez Xi Jinping la San Francisco. Reluarea acestor comunicări a fost una dintre realizările acordului citat de oficialii americani.
Biden a numit acordul „de importanță critică” și o dovadă că el și Xi „au făcut progrese reale”, spunând: „Ne-am întors la comunicații directe, deschise, clare”.
De atunci, oficialii militari americani i-au contactat omologii lor chinezi pentru a restabili un canal de comunicații militare vechi de zeci de ani și pentru a programa discuții privind siguranța maritimă. Oficialii administrației au apreciat, de asemenea, reluarea Acordului Consultativ Maritim Militar drept o realizare critică a întâlnirii lui Biden cu Xi.
Doi înalți oficiali americani ai apărării au spus că au speranța că vor avea loc discuții privind siguranța maritimă la un moment dat anul viitor, dar că încă nu a fost programat nimic.
China a întrerupt contactele militare directe cu forțele americane în urma vizitei controversate a președintelui Camerei de atunci, Nancy Pelosi, în august 2022, la Taiwan, o democrație insulară autonomă pe care Beijingul o pretinde drept teritoriu.
Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării Naţionale a confirmat, la o conferinţă de presă din 30 noiembrie, că cei doi preşedinţi au convenit să reia contactele directe militare.
Dar, ca răspuns la o întrebare, purtătorul de cuvânt, Wu Qian, a remarcat preocupările continue ale Chinei cu privire la activitățile militare americane din Taiwan și Marea Chinei de Sud.
„Egalitatea și respectul fac parte din calea corectă pentru ca China și Statele Unite să se înțeleagă între ele și sunt, de asemenea, condiția de bază pentru dezvoltarea relațiilor militare”, a spus el.
Wu a adăugat că China speră ca SUA să creeze „o atmosferă și condiții favorabile pentru dezvoltarea solidă și constantă a relațiilor militare”.
Câteva zile mai târziu, un articol din presa chineză controlată de stat a citat un profesor care a criticat comentariul unui purtător de cuvânt al Casei Albe, la două zile după summit, conform căruia SUA vor continua să vândă arme Taiwanului.
„Această ultimă declarație dovedește încă o dată inconsecvența pozițiilor, acțiunilor și declarațiilor SUA, subminând în mod inevitabil încrederea reciprocă în relațiile strategice chino-americane și împiedicând restabilirea relațiilor militare”, a spus profesorul.
Un purtător de cuvânt al Departamentului Apărării a subliniat importanța pe care secretarul Apărării Lloyd Austin și alți lideri militari americani de rang înalt o acordă comunicațiilor dintre armatele SUA şi China și a spus că sunt gata să participe la discuţii.
Oficialii americani au avertizat că lipsa de comunicare între armatele americane și cele chineze este periculoasă. „Așa se întâmplă accidentele: neînțelegeri”, a spus Biden în declarațiile sale luna trecută.
La acea vreme, un oficial american a spus că înalți comandanți militari vor începe să interacționeze direct cu colegii lor chinezi. Oficialul a mai spus că Austin se va întâlni cu omologul său după ce China va numi un nou ministru al apărării. Li Shangfu, fostul ministru al Apărării al Chinei, a fost demis în octombrie, iar Beijingul nu a anunțat un înlocuitor.
Generalul Forțelor Aeriene Charles Q. Brown, noul președinte al șefilor de stat major, a trimis o scrisoare omologului său chinez după ce a preluat funcția în septembrie. Un oficial american al apărării a spus că Brown nu a primit niciun răspuns de la anunțul lui Biden că vor fi reluate comunicațiile dintre armatele SUA şi China.