Update articol:

Biden se opune abordării „agresive” a Chinei față de Taiwan într-o întâlnire de trei ore cu Xi – CNBC

Foto Xinhua
  • Întâlnirea a avut loc la Bali, cu o zi înainte de începerea summitului G-20.

  • Cei doi lideri au susținut o videoconferință în noiembrie 2021 și  au avut un apel telefonic la sfârșitul lunii iulie.

Președintele american Joe Biden a ridicat luni obiecții față de acțiunile Chinei în ceea ce privește Taiwan, într-o întâlnire de trei ore cu liderul chinez Xi Jinping, potrivit CNBC.

Întâlnirea a avut loc la Bali, cu o zi înainte de începerea summitului G-20, și a fost prima dată când cei doi lideri s-au întâlnit personal, de când Biden a preluat mandatul.

„Trebuie să trasăm cursul potrivit pentru relația China-SUA”, a spus Xi în mandarină, la deschiderea discuțiilor, potrivit unei traduceri oficiale în engleză.

„Trebuie să găsim direcția potrivită pentru relația bilaterală de viitor și să o creștem”, a mai spus liderul chinez.

Xi a subliniat necesitatea de a învăța din istorie, folosind-o „ca o oglindă” pentru a „ghida viitorul”, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe al Chinei. El a spus că relația bilaterală nu este într-o situație care este în interesul popoarelor celor două țări și nu este ceea ce se așteaptă comunitatea internațională. Întâlnirea a avut loc la Bali, cu o zi înainte ca summitul G-20 să înceapă.

SUA și China își pot gestiona diferendele  și pot împiedica concurența să se transforme în conflict, a spus Biden. Potrivit Casei Albe, cei doi lideri au vorbit „cu sinceritate despre prioritățile și intențiile lor într-o serie de probleme”.

Biden se opune abordării „agresive” a Chinei față de Taiwan într-o întâlnire de trei ore cu Xi – CNBC

 

„Președintele Biden a explicat că Statele Unite vor continua să concureze viguros cu RPC [Republica Populară Chineză], inclusiv prin investirea în surse de forță la nivel național și prin alinierea eforturilor cu aliații și partenerii din întreaga lume”, conform Casei Albe.

„El a reiterat că această competiție nu ar trebui să intre în conflict și a subliniat că Statele Unite și China trebuie să gestioneze competiția în mod responsabil și să mențină linii deschise de comunicare. Cei doi lideri au discutat despre importanța dezvoltării unor principii care să promoveze aceste obiective și au însărcinat echipele lor să le discute în continuare.”

Cei doi lideri au susținut o videoconferință în noiembrie 2021 și au avut un apel telefonic la sfârșitul lunii iulie.

Tensiunile dintre SUA și China au escaladat în ultimii ani, atingând puncte culminante în problemele  Taiwan și războiul din Ucraina.

Despre Taiwan, Biden i-a spus luni lui Xi că „politica unei singure Chine” a SUA nu s-a schimbat. „Statele Unite se opune oricăror modificări unilaterale ale status quo-ului de către ambele părți, iar lumea are un interes în menținerea păcii și stabilității în strâmtoarea Taiwan. El a ridicat obiecții din partea Statelor Unite față de acțiunile coercitive și din ce în ce mai agresive ale RPC față de Taiwan, care subminează pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan și în regiunea mai largă și pun în pericol prosperitatea globală”, se arată în documentul Casei Albe.

Fiecare președinte a fost însoțit de nouă oficiali guvernamentali.

Reprezentanții părții americane au inclus pe secretarul Trezoreriei Janet Yellen, secretarul de stat Antony Blinken și ambasadorul în China, Nicholas Burns.

Pe președintele XI l-au însoțit Xi Ding Xuexiang, unul dintre noii membri ai celui mai înalt cerc de putere al Chinei, și He Lifeng, șeful Comisiei Naționale pentru Dezvoltare și Reformă. Au participat și ministrul de externe Wang Yi și ministrul adjunct de externe Hua Chunying.

BVB | Știri BVB

OMV PETROM S.A. (SNP) (02/02/2023)

Rezultate financiare preliminare la 31 decembrie 2022

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (01/02/2023)

Raport auditor S2 2022 art. 108 Legea 24/2017 (R)

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (01/02/2023)

Raport auditor tranzactii parti afiliate an 2022 - art. 108 Legea 24/2017 (R)