SUA vor construi cel puțin două noi fabrici de semiconductori până în 2030, a anunțat secretarul de comerț Gina Raimondo, în timpul discursului său la Școala de Servicii Externe a Universității Georgetown.
“Pe măsură ce concurența globală înseamnă din ce în ce mai mult tehnologie și cipuri, mai degrabă decât tancuri și rachete, țările care investesc în cercetare, inovație și forța lor de muncă vor conduce în secolul XXI”, a spus ea.
Fabricile cunoscute sub numele de Logic Fabs vor fi construite din fondurile americane de 52 de miliarde de dolari ale Chips and Science Act, document care a fost semnat în august. Departamentul de comerț va începe săptămâna viitoare să primească cereri de la întreprinderi pentru finanțare în temeiul Legii.
“Cercetarea, inovația și producţia care vor proveni din folosirea banilor în urma acestei legi ne pot permite să fim superputerea tehnologică a lumii, asigurând viitorul nostru de securitate economică și națională pentru următoarele decenii”, a spus Raimondo.
Ea a menționat că tehnologia semiconductorilor este utilizată în vehicule, dispozitive medicale și apărare, de la smartphone -uri și servicii de cloud computing până la sisteme de arme.
SUA își propune să concureze cu China în industria semiconductorilor și în sectoarele conexe, Raimondo remarcând competitivitatea Beijingului în industrie și modul în care SUA au rămas în urmă.
“În ultimii doi ani, China a produs mai mult de 80% din noua capacitate globală pentru anumite cipuri mature, iar cota lor de piață este în creștere … În 1990, SUA au reprezentat 37% din capacitatea de fabricație a cipurilor globale. Astăzi, cifra a ajuns la doar 12%”, a spus ea.