Update articol:

Summit-ul virtual Biden-Xi este programat luni seara, pe fondul tensiunilor tot mai mari din China

sua - china

Președintele Joe Biden va organiza luni seară un summit virtual foarte așteptat cu președintele chinez Xi Jinping, conform CNBC.

Biden și Xi au avut două apeluri telefonice de când Biden a preluat mandatul în ianuarie, cel mai recent pe 9 septembrie. Dar summitul de luni va fi pentru prima dată în mandatul lui Biden când comunică față în față, într-un format oficial de summit.

În mod tradițional, summiturile dintre liderii mondiali sunt coregrafiate cu atenție pentru a produce un fel de rezultat tangibil. Dar oficiali înalți de la Casa Albă au spus că summitul Biden-Xi nu va fi așa.

„Nu este vorba despre căutarea unor livrabile sau rezultate specifice”, a spus un oficial al administrației, adăugând: „Este vorba de stabilirea condițiilor unei competiții eficiente în care suntem în poziția de a ne apăra valorile și interesele, precum și pe cele ale aliaților și partenerilor noștri.„Credem că atunci când astfel de termeni – sau bariere – sunt stabilite, putem susține o competiție puternică.”

Summitul are loc în condițiile în care Statele Unite și China sunt în dezacord cu privire la probleme geopolitice majore, cum ar fi comerțul, drepturile omului, consolidarea militară, Taiwan și securitatea cibernetică.

China a intensificat exercițiile militare lângă Taiwan în ultimele luni, o demonstrație de forță care nu a trecut neobservată de administrația Biden.

Beijingul a atras, de asemenea, condamnări internaționale pentru campania sa de „reeducare” a membrilor grupului său etnic minoritar musulman uigur. Acest impuls de „reeducare” include munca forțată, încarcerarea în masă a peste un milion de oameni în lagăre de „reeducare” și presupusa sterilizare a femeilor uigure.

În martie, Statele Unite și aliații săi au impus sancțiuni mai multor oficiali din provincia Xinjiang, patria tradițională a poporului uigur. Secretarul de stat Tony Blinken a etichetat tratamentul uigurilor din China drept „genocid”.

În ceea ce privește comerțul, Beijingul a presat administrația Biden să ridice tarifele din era Trump la bunuri chinezești în valoare de peste 350 de miliarde de dolari. Dar Washingtonul nu a fost de acord, alegând în schimb să lase tarifele în vigoare și să încerce să deschidă o nouă rundă de discuții comerciale.

Cu toate acestea, în ciuda acestor diviziuni profunde între cele două țări, Biden are ca prioritate să mențină linii deschise de comunicare cu Beijingul.

„Concurența intensă necesită o diplomație intensă”, a spus oficialul Casei Albe. „După cum a arătat clar președintele Biden, el salută concurența acerbă, dar nu dorește conflicte.”

Recent, Washingtonul și Beijingul au căutat să evidențieze cooperarea lor în problemele în care interesele celor două țări converg. Această cooperare a fost văzută miercurea trecută la conferința COP24 despre climă din Glasgow, Scoția. Acolo, trimișii chinezi și americani au anunțat un acord comun surpriză pentru a stabili noi obiective pentru reducerea consumului de combustibili fosili.

Împreună, Statele Unite și China sunt responsabile pentru mai mult de 35% din emisiile de gaze cu efect de seră la nivel mondial, deși China produce de două ori mai mult decât produce America.

Schimbările climatice sunt una dintre puținele probleme în care Washingtonul și Beijingul sunt de acord. Cel mai adesea, cele două țări sunt în părți opuse.

Sub Xi, guvernul comunist al Chinei s-a străduit să detroneze Statele Unite ca putere economică și politică numărul unu în lume. Pentru a face acest lucru, și-a exercitat influența economică pe tot globul, finanțând proiecte de infrastructură în țările în curs de dezvoltare și făcând alianțe cu unele țări.

Acasă, Partidul Comunist a suprimat violent dizidenții din Hong Kong și a restrâns treptat libertățile de care se bucurau timp de un secol cetățenii din fostul protectorat britanic.

Pentru Casa Albă, aceste evoluții fac parte dintr-un plan chinez pe termen mai lung care, într-un fel, prezintă o amenințare pentru Statele Unite mai mare decât oricare dintre problemele strategice.

Atât în ​​cuvinte, cât și în fapte, China încearcă să ofere lumii o alternativă atractivă la democrația liberală, bazată pe reguli. Mesajul de la Beijing este că democrația a eşuat și că drepturile omului și libertățile individuale sunt supraevaluate.

Biden a răspuns la această amenințare care se profilează lucrând pentru unificarea aliaților SUA din Pacific, la conferința G7 și în NATO. „Suntem într-un concurs – nu cu China în sine – ci într-un concurs cu autocrați, guverne autocratice din întreaga lume, pentru a stabili dacă democrațiile pot concura sau nu cu ei în secolul XXI, care se schimbă rapid”, a spus Biden la un summit NATO.

BVB | Știri BVB

ROMCARBON SA (ROCE) (03/12/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ROMCAB SA (MCAB) (03/12/2021)

Hotarare AGEA 03.12.2021

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (03/12/2021)

Tranzactii parti afiliate EFSA - OPCOM

TERAPLAST SA (TRP) (03/12/2021)

Hotarari AGA E 3 decembrie 2021

AQUILA PART PROD COM (AQ) (03/12/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014