Update articol:

Xi stabilește „trei principii” pentru relaţiile China-SUA „într-o nouă eră” (CNBC)

  • Atât președintele american Joe Biden, cât și președintele chinez Xi Jinping au convenit că ar fi fost mai bine să se întâlnească în persoană și au început întâlnirea cu remarci cordiale.

  • Biden a spus că responsabilitatea liderilor este să stabilească unde nu au fost de acord și cum ar putea lucra împreună pentru atingerea obiectivelor climatice.

  • Xi a subliniat necesitatea unei relații „sănătoase și stabile” între cele două țări.

 

Preşedintele american Joe Biden şi preşedintele chinez Xi Jinping au avut acum câteva un summit virtual mult aşteptat, fiind practic cea mai apropiată comunicare între liderii celor două țări de când Biden a preluat mandatul în ianuarie, potrivit CNBC.  

Xi a spus în timpul întâlnirii că, pentru ca China și SUA să se înțeleagă „într-o nouă eră”, ar trebui urmate trei principii de respect reciproc, coexistență pașnică și cooperare câștig-câștig, a declarat presa de stat chineză, potrivit unei traduceri CNBC. Beijingul folosește în mod obișnuit un limbaj precum „respectul reciproc” pentru a cere condiții favorabile din partea SUA.

Mă întâlnesc cu președintele Xi al Republicii Populare Chineze pentru a gestiona în mod responsabil competiția dintre țările noastre. Este vorba de a vorbi sincer și direct cu el și de a vă asigura că concurența nu intră în conflict.(Biden)

Administrația Biden nu a lansat imediat o declarație la încheierea întâlnirii.

„Întâlnirea [a fost] amplă, aprofundată, sinceră, constructivă, substanțială și productivă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Hua Chunying, în engleză pe Twitter. „Ajută la creșterea înțelegerii reciproce.”

Tensiunile dintre cele două națiuni au escaladat sub conducerea  fostului președinte al SUA Donald Trump, începând cu comerțul și tarifele la bunuri în valoare de miliarde de dolari.

Liderii au încheiat întâlnirea cu puțin înainte de ora 12:30. Ora Beijingului (23:30 ET luni), la aproape patru ore după ce a început, potrivit presei de stat chineze.

Întâlnirea virtuală a început cu un ton pozitiv și cu remarci cordiale. Xi a spus că este „foarte bucuros” să-și vadă „vechiul prieten”, în timp ce Biden a spus că cei doi „nu au fost niciodată atât de formali unul cu celălalt”, potrivit unei citiri a Casei Albe din remarcile de deschidere ale întâlnirii.

Biden a spus că responsabilitatea liderilor este „să fim clari și sinceri acolo unde nu suntem de acord și să lucrăm împreună acolo unde interesele noastre se intersectează, în special în problemele globale vitale precum schimbările climatice”.

„Responsabilitatea noastră, ca lideri ai Chinei și ai Statelor Unite, este să ne asigurăm că competiția dintre țările noastre nu intră în conflict, fie că este intenționat sau neintenționat”, a spus președintele SUA, adăugând: “Doar o concurență simplă și directă”.

Ambii lideri au spus că ar fi fost mai bine să se întâlnească în persoană și au cerut o comunicare sporită.

Liderul chinez „și-a exprimat, de asemenea, disponibilitatea de a lucra cu președintele Biden pentru a construi un consens și a lua măsuri active pentru a duce relațiile dintre China și SUA într-o direcție pozitivă”, potrivit Ministerului Afacerilor Externe al Chinei. Xi a subliniat necesitatea unei relații „sănătoase și stabile” între cele două țări, se arată în comunicatul de presă.

Vicepremierul Chinei Liu He, ministrul de externe Wang Yi și viceministrul de externe Xie Feng s-au alăturat întâlnirii virtuale, alături de Ding Xuexiang, directorul biroului general al comitetului central al PCC și Yang Jiechi, directorul biroului de afaceri externe al comitetului.

Din partea S.U.A., participanții au fost secretarul Trezoreriei Janet Yellen, secretarul de stat Antony Blinken și consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan. De asemenea, s-au alăturat trei reprezentanți ai Consiliului Național de Securitate: Kurt Campbell, asistent adjunct al președintelui și coordonator pentru Indo-Pacific; Laura Rosenberger, asistent special al președintelui și director senior pentru China; și Jon Czin, director pentru China.

Un oficial înalt al administrației Biden a declarat reporterilor înainte de întâlnire că tarifele nu vor fi probabil pe ordinea de zi. Reuniunea va fi despre eforturile SUA de a gestiona concurența cu China, nu despre anumite obiective sau un rezultat, a spus oficialul.

Întâlnirea la nivel înalt este importantă pentru a se asigura că competiția nu duce la conflict, a spus oficialul.

Controversa asupra Taiwanului este un punct de tensiune între China și SUA. Beijingul consideră că insula, care are propriul guvern democratic, este parte a teritoriului guvernului de la Beijing.

BVB | Știri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (02/12/2021)

Notificare - detineri < 5%

MECANICA FINA SA (MECE) (02/12/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ROMCARBON SA (ROCE) (02/12/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ALTUR S.A. (ALT) (02/12/2021)

Litigii -26.11.2021 - versiune limba engleza