Update articol:

Summitul G20 – discuţii despre lume post-pandemie, schimbări climatice şi prelungirea moratoriului privind datoriile ţărilor sărace

Liderii celor mai mari 20 de economii mondiale (G20) vor dezbate în acest weekend cum să facă față pandemiei fără precedent COVID-19 care a provocat o recesiune globală și cum să gestioneze revenirea odată ce coronavirusul este sub control, potrivit Reuters.

Pe ordinea de zi se mai află achizițiile și distribuția globală de vaccinuri, medicamente și teste pentru țările cu venituri mici, care nu își pot permite aceste cheltuieli. Uniunea Europeană cere G20 să investească 4,5 miliarde de dolari.

“Tema principală este intensificarea cooperării globale pentru abordarea pandemiei”, a declarat un înalt oficial al G20 care a luat parte la pregătirile pentru summitul online de două zile, prezidat de Arabia Saudită.

Pentru a se pregăti pentru viitor, UE propune un tratat privind pandemiile. „Un tratat internațional ne-ar ajuta să răspundem mai rapid și într-o manieră mai coordonată”, potrivit președintelui liderilor UE Charles Michel.

În timp ce economia globală își revine din adâncurile crizei la începutul acestui an, elanul încetinește în țările cu rate de infecție recurente, recuperarea este inegală și pandemia este probabil să lase cicatrici profunde, a declarat Fondul Monetar Internațional într-un raport pentru Summit-ul G20.

Sunt deosebit de vulnerabile țările sărace și foarte îndatorate din lumea în curs de dezvoltare, care se află „pe prăpastia ruinei financiare și a escaladării sărăciei, a foametei și a suferințelor nespuse”, a declarat vineri secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres.

Pentru a soluționa acest lucru, G20 va aproba un plan de extindere a moratoriului de plată a datoriilor pentru țările în curs de dezvoltare cu șase luni până la jumătatea anului 2021, cu posibilitatea unei prelungiri ulterioare, potrivit Reuters.

Este probabil ca membrii europeni ai G20 să ceară mai mult. “Este nevoie de mai multă reducere a datoriilor”, a declarat Michel reporterilor vineri.

Reducerea datoriilor pentru Africa va fi o temă principală a președinției italiene a G20 în 2021.

COMERȚ ȘI SCHIMBARE CLIMATICĂ

Națiunile europene din G20 vor căuta, de asemenea, un nou impuls pentru blocarea reformei Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), în speranța de a valorifica viitoarea schimbare a administrației SUA. Președintele în exercițiu, Donald Trump, a favorizat acordurile comerciale bilaterale în locul activității prin intermediul organismelor internaționale.

Schimbarea conducerii SUA ridică, de asemenea, speranța unui efort mai concertat la nivelul G20 pentru a combate schimbările climatice.

Urmând exemplul Uniunii Europene, deja jumătate dintre membrii G20, inclusiv Japonia, China, Coreea de Sud și Africa de Sud, intenționează să devină neutri din punct de vedere climatic sau cel puțin carbonic până în 2050 sau imediat după aceea.

Sub conducerea lui Trump, Statele Unite au renunțat la Acordul de la Paris privind combaterea schimbărilor climatice, dar decizia este probabil să fie anulată de președintele ales Joe Biden. „Ne așteptăm, desigur, la un nou impuls din partea noii administrații americane în această chestiune, grație declarației președintelui ales, că SUA se vor alătura din nou acordului de la Paris”, a spus președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Pentru a contribui la finanțarea din nou a luptei împotriva schimbărilor climatice, UE va face presiuni pentru ca G20 să convină asupra unor standarde globale comune cu privire la ceea ce constituie investiții „verzi”.

Acest lucru ar contribui la atragerea investiției private masive necesare, deoarece multe fonduri de investiții sunt dornice să investească în proiecte durabile din punct de vedere al mediului, dar nu există o modalitate convenită de a le selecta. UE lucrează deja la astfel de standarde cu scopul de a le pune în aplicare până în 2022.

BVB | Știri BVB

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (28/09/2022)

Informare privind strategia de dezvoltare a societatii

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (28/09/2022)

Hotarare CA 28.09.2022 - avizare majorare capital social incorporare rezerve

CONPET SA (COTE) (28/09/2022)

Raport conform art. 234, aliniat 1, lit. i) din Regulamentul ASF nr. 5/2018

MedLife S.A. (M) (28/09/2022)

Disponibilitate Raport Sustenabilitate 2021