Update articol:

Surse: BNR a dat aviz favorabil pentru achiziţionarea Băncii Româneşti de către Eximbank

Achiziţionarea Băncii Româneşti de către Eximbank  intră în linie dreaptă, BNR dând, la finalul săptămânii trecute, aviz favorabil pentru fuziunea celor două bănci, potrivit surselor noastre. Acestea ne-au spus că BNR a transmis că nu are nici un motiv să se opună acestei tranzacţii.

În primă fază, statul român, prin Ministerul Finanţelor, va trebui să achite circa 130 milioane de euro (62 milioane de euro pentru pachetul de acţiuni şi 65 de milioane de euro – un credit dat de banca mamă din Grecia către Banca Românească), ne-au mai spus sursele. Valoarea totală a tranzacţiei se ridică la circa 300 milioane de euro, conform surselor noastre.     

În noiembrie, premierul Ludovic Orban a anunțat că reanalizează tranzacția de preluarea a Băncii Românești de către Eximbank. Domnia sa a spus: ”La momentul respectiv, ne-am pus întrebarea de ce Eximbank, care are o misiune prin legea de organizare și funcționare, trebuie să cumpere o bancă comercială de retail. Având în vedere că este deja o procedură demarată, trebuie să analizăm situația”.

În vară, EximBank și Național Bank of Greece au semnat acordul de achiziție a 99,28% din Banca Românească. În urmă acestei tranzacții, EximBank a anunţat că va activa pentru prima oară pe segmentul de retail banking din România, devenind astfel o banca universală.

Ca urmare a finalizării acestei tranzacții, cota de piață a EximBank va crește la aproximativ 3% ceea ce va conduce la o situare a băncii în top 10 instituții financiar-bancare din România.

Finalizarea tranzacției aștepta indeplinierea tuturor cerințelor de reglementare aplicabile. J.P. Morgan Securities plc a acționat în calitate de consultant financiar unic în cadrul tranzacției. EximBank a mai fost asistată de către Pricewaterhouse Coopers Management Consultants SRL, în timp ce Linklaters LLP a fost consultantul juridic pe plan internațional, iar Bulboacă&Asociații SCA a asigurat asistență juridică pe plan local.

BVBStiri BVB