Update articol:

Surse: Participarea lui Klaus Iohannis va fi singura surpriză la Consiliul Naţional al Partidului Naţional Liberal

PNL

Tăriceanu, contre cu Orban la lansarea Asociaţiei “Mircea Ionescu-Quintus

Participarea Klaus Iohannis va fi singura surpriză la Consiliul Naţional al Partidului Naţional Liberal de sâmbătă, ne-au declarat surse politice, adăugând că este aproape sigur că modificarea statutului, prin care Ludovic Orban dorea să-i demită mai uşor pe liderii de filiale potrivnici, nu se va afla pe ordinea de zi. “Probabil că nu va fi convocat nici un Congres Extraordinar pentru debarcarea lui Orban, în urma Consiliul Naţional al Partidului Naţional Liberal de mâine”, ne-au mai spus sursele.

În această săptămână, Iohannis a avut două întâlniri, pe de o parte cu partea liberală, printre care Iulian Dumitrescu, Alina Gorghiu, Marian Petrache, dar şi cu foşti pedelişti, cum ar fi Vasile Blaga, Raluca Turcan, Emil Boc, împreună cu Ludovic Orban, preşedintele PNL.
Sursele ne-au declarat că principala temă a discuţiilor a fost schimbarea conducerii PNL, în condiţiile în care există nemulţumiri în partid cu privire la activitatea lui Orban.

Ulterior, Ludovic Orban a declarat la un post de televiziune: “A fost o întâlnire normală. (…) A fost o discuţie necesară de stabilire a coordonatelor colaborării (PNL cu şeful statului – n.r.). De asemenea, am abordat tematici importante pentru România. Să nu uităm că urmează preşedinţia Consiliului UE şi preşedintele mai salvează imaginea României în lume. Este singurul actor instituţional care mai are credibilitate la nivelul cancelariilor europene, la nivelul partenerilor noştri externi. (…) Au participat mai mulţi colegi ai mei”.
Consiliul Naţional al PNL se reuneşte sâmbătă la Palatul Parlamentului. Pe ordinea de zi figurează criteriile, procedura şi calendarul de alcătuire a listei candidaţilor PNL pentru alegerile europarlamentare, calendarul de desemnare a candidaţilor PNL la funcţiile de primar în municipiile reşedinţă de judeţ. De asemenea, va fi supus dezbaterii şi adoptării un document numit “Principiile bunei guvernări liberale”.

Vasile Blaga vrea reunificarea dreptei

Fostul co-preşedinte al PNL Vasile Blaga s-a pronunţat vineri, după participarea la reuniunea de lansare a Asociaţiei “Mircea Ionescu-Quintus”, pentru o reunificare a dreptei, declarându-se “total de acord” cu această idee. El a precizat că trebuie “mulţi lămuriţi” pentru acest deziderat şi a calificat drept “foarte corectă” poziţia fostului preşedinte PNL, Valeriu Stoica, care a afirmat că iniţiativa de înfiinţare a “Asociaţiei Mircea Ionescu-Quintus” trimite la ideea de unitate a liberalilor.
Referindu-se la preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, care a afirmat că PNL a devenit susţinătorul instituţiilor şi metodelor statului represiv, Blaga a spus: “Cred că vine şi el la matcă”.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, fost preşedinte al liberalilor, a declarat că PNL a devenit susţinătorul instituţiilor şi metodelor statului represiv, el menţionând şi că reunificarea dreptei nu se poate face în jurul unui partid: “Eu nu cred că cei care sunt autentici liberali pot să accepte o Românie în care drepturile şi libertăţile individuale sunt călcate în picioare. Generaţia lui Mircea Ionescu-Quintus a cunoscut ororile comunismului, a trebuit să suporte consecinţele regimului totalitar, modul în care a funcţionat societatea (…), represiunea comunistă, tragedia celor care au ajuns în închisori pentru că îşi păstraseră convingerile politice. Astăzi România pare să fie din nou frământată de aceleaşi lucruri, e puţin zis pare, este frământată. Trăim într-o societate în care valorile statului de drept au fost pervertite şi din păcate vehiculul care ar fi trebuit să fie cel mai puternic apărător al libertăţii cetăţenilor a devenit susţinătorul instituţiilor şi metodelor statului represiv şi, din păcate, o spun cu regret mă refer la PNL. E un moment de reflecţie pentru cei tineri. Nu partidul este totul, ci ideile în care cred. Dacă aveţi convingeri profund liberale, atunci o poziţionare clară şi neechivocă în raport cu abuzurile care au caracterizat societatea românească este obligatorie”.
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a criticat afirmaţiile preşedintelui Senatului, arătând că liberalii sunt într-o opoziţie fermă faţă de actuala putere: “A fost complet nepotrivit ca la un astfel de eveniment să faci declaraţii politice şi mai ales să adresezi critici la adresa partidului căruia Mircea Ionescu-Quintus i-a dedicat întreaga viaţă, poziţiile partidului fiind elaborate şi cu participarea domnului Mircea Ionescu-Quintus, a fost alături de noi în calitate de preşedinte, de preşedinte de onoare al partidului. Nu era locul pentru astfel de afirmaţii”.
Ludovic Orban a răspuns şi mesajului de unitate a liberalilor lansat de fostul preşedinte al PNL Valeriu Stoica: “PNL este într-o opoziţie fermă, categorică de principii, de fond, împotriva actualei puteri, împotriva PSD, împotriva lui Dragnea şi a camarilei sale. Oricine împărtăşeşte această poziţie a PNL este binevenit în PNL. Noi, ca partid, ne-am tot unit, dacă mai pleacă câte unii de lângă noi nu înseamnă că mai au neapărat ce să caute în PNL, pentru că dacă cineva pleacă de lângă tine înseamnă că a avut nişte motive în care a plecat”.
Senatorul PNL Alina Gorghiu a afirmat că PNL îşi doreşte ca în toamnă, printr-o moţiune de cenzură, să schimbe Guvernul şi că în acest demers se bazează şi pe ALDE.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (08/12/2023)

Decontarea si plata tranzactiilor aferente ofertei publice de cumparare

COMPA S. A. (CMP) (08/12/2023)

Notificare prag detineri/vot >15%

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (08/12/2023)

Notificare prag detineri/vot <5%

COMPA S. A. (CMP) (08/12/2023)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014