Update articol:

Szijjártó: Ungaria a ajuns la un acord istoric cu Shell în ceea ce priveşte achiziţia de gaze naturale lichefiate

https://www.facebook.com/szijjarto.peter.official https://www.facebook.com/szijjarto.peter.official

Ungaria a ajuns la un acord istoric cu Shell în ceea ce priveşte achiziţia de gaze naturale pe termen lung, a declarat, vineri, Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, la o conferinţă de presă, la Budapesta, potrivit MTI.

 

Ministrul a explicat că societatea de comercializare a gazelor naturale a Grupului MVM (Magyar Villamos Művek Zrt.) din Ungaria a rezervat o capacitate anuală de un miliard de metri cubi la terminalul GNL Krk din Croaţia, pentru perioada 1 ianuarie 2021 – 1 octombrie 2027, care va deveni operaţională în ianuarie anul viitor.

Anual, va ajunge la Krk un miliard de metri cubi de gaz lichefiat care, după regazificare, va fi transportat în Ungaria prin gazoductul ungaro-croat. Aceasta înseamnă că, până la sfârşitul anului 2027, 10% din necesarul de gaze naturale al
Ungariei va fi acoperit de la terminalul GNL din Krk, a explicat politicianul, citat de MTI.

Acesta a mai adăugat că Ungaria a încheiat cu firma Shell un contract de cumpărare pe termen lung, astfel că, timp de şase ani, se vor achiziţiona anual 250 de milioane de metri cubi de gaz lichefiat. Acesta este primul contract pe termen lung din istoria Ungariei cu un partener occidental din industria petrolieră. Contractul a fost
încheiat la un preţ competitiv, drept urmare, rezultatele şi realizările reducerii cheltuielilor de întreţinere a locuinţelor din Ungaria pot fi protejate, a adăugat ministrul, conform MTI.

Având în vedere că preţul GNL a ajuns sub cel al gazelor naturale transportate prin conducte, Ungaria a decis creşterea rolului GNL în alimentarea cu gaze a Ungariei. 

Ministrul a explicat că, în ultimii ani, guvernul ungar a făcut investiţiile şi a încheiat 
acordurile necesare, în urma cărora se poate spune astăzi că aprovizionarea cu gaze naturale a Ungariei este asigurată pe termen lung. Au fost construite conexiunile cu ţările vecine, iar cu şase dintre cele şapte ţări vecine există acum conexiuni prin gazoducte către Ungaria. Conform MTI, s-a stabilit o relaţie corectă, bazată pe încredere, atât cu companiile din est, cât şi cu cele occidentale, iar cooperarea va fi menţinută şi în viitor deoarece este în interesul Ungariei să aducă gaze din cât mai multe surse posibile, a axplicat ministrul.

 

BVB | Știri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (20/05/2022)

Notificare prag detineri/vot > 5%

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (20/05/2022)

Comunicat referitor tarife transport

Digi Communications N.V. (DIGI) (20/05/2022)

Optiuni pe actiuni acordate catre administratori si angajati

ROMCARBON SA (ROCE) (20/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (20/05/2022)

Hotarare CA privind aprobarea comitetelor consultative