-
Miniștrii de externe BRICS s-au reunit la Cape Town, timp de două zile
-
Ambiția BRICS este de a concura cu Occidentul pe scena globală
-
Întrebări despre potențiala vizită a lui Putin la summitul din august
-
Africa de Sud este în dificultate din cauza mandatului de arestare pentru Putin
Miniștrii de externe BRICS au reafirmat joi ambiția blocului lor de a rivaliza cu puterile occidentale, dar discuțiile din Africa de Sud au fost umbrite de întrebări cu privire la arestarea președintelui Rusiei dacă va participa la un summit în august, potrivit Reuters.
Ministrul de externe al Africii de Sud, Naledi Pandor, a declarat că țara ei analizează opțiunile dacă Vladimir Putin, pe numele căruia există un mandat de arestare pentru crime de război emis de Curtea Penală Internațională (CPI), va veni la summitul BRICS planificat pentru Johannesburg.
În calitate de membru al CPI, Africa de Sud ar trebui, teoretic, să-l aresteze pe Putin, iar Pandor a fost bombardată cu întrebări în acest sens, când a sosit pentru o primă rundă de discuții cu reprezentanți din Brazilia, Rusia, India și China.
“Răspunsul este că președintele (Cyril Ramaphosa) va spune care este poziția finală a Africii de Sud. În situația actuală, o invitație a fost trimisă tuturor șefilor de stat (BRICS),” a spus ea.
La o conferință de presă mai târziu, miniștrii au ocolit un val de întrebări despre problema lui Putin.
În luna martie, Curtea Penală Internațională a emis unmandat de arestareîmpotriva președintelui rus Vladimir Putin, acuzat de crime de război în Ucraina pentru deportarea ilegală a mii de copii ucraineni de pe teritoriul Ucrainei în Federația Rusă. Moscova a negat acuzațiile. Africa de Sud îl invitase pe Putin în ianuarie.
Putin nu și-a confirmat planurile, Kremlinul spunând doar că Rusia va participa la „nivelul potrivit”.
Miniștrii au căutat să-și concentreze atenția asupra ambiției lor de a-și consolida influența într-o lume multipolară.
Subrahmanyam Jaishankar din India a vorbit despre concentrarea puterii economice despre care a spus că „lasă prea multe națiuni la cheremul unor prea puține ţări” și despre necesitatea de a reforma procesul decizional global, inclusiv de către Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite.
“Modurile vechi nu pot aborda situații noi. Suntem un simbol al schimbării. Trebuie să acționăm”, a spus el.
Odată privite ca o asociație liberă a economiilor emergente disparate, BRICS a luat în ultimii ani o formă mai concretă, condusă inițial de Beijing și, de la începutul războiului din Ucraina, în februarie 2022, cu un impuls suplimentar de la Moscova.
BRICS a lansat o nouă bancă de dezvoltare în 2015, deși aceasta a oprit finanțarea proiectelor în Rusia pentru a se conforma sancțiunilor impuse de țările occidentale în urma invaziei Ucrainei.
Pandor a spus că un director executiv al băncii a informat miniștri despre „potențiala utilizare a valutelor alternative la actualele monede tranzacționate la nivel internațional”.
Ea a spus că scopul este „să ne asigurăm că nu devenim victime ale sancțiunilor care au efecte secundare asupra țărilor care nu au nicio implicare în probleme care au condus la acele sancțiuni unilaterale”.
Miniștrii au discutat, de asemenea, planurile de admitere potențială de noi membri în club. Pandor a spus că este nevoie de mai multă muncă pentru a face acest lucru posibil și ea speră că un raport pe această temă va fi gata până la summitul din august.
Viceministrul Chinei, Ma Zhaoxu, a declarat că țara sa este fericită de perspectiva aderării mai multor țări la BRICS, deoarece aceasta ar crește influența blocului și îi va oferi mai multă putere pentru a servi interesele țărilor în curs de dezvoltare.
Ministrul de Externe al Iranului, Hossein Amir-Abdollahian, și omologul său saudit, prințul Faisal bin Farhan Al Saud, au fost prezenți la Cape Town pentru a participa la întâlnirea BRICS, care continuă vineri.
Cele două țări, alături de Venezuela, Argentina, Algeria și Emiratele Arabe Unite, sunt printre cele care fie au solicitat oficial să adere la BRICS, fie și-au exprimat interesul, au spus oficialii.