Update articol:

TASS: Camera Reprezentanților din SUA a aprobat proiectul de lege privind contracararea influenței energetice a Rusiei în Europa Centrală şi de Est

pixabay.com pixabay.com

Camera Reprezentanților a Congresului Statelor Unite a votat, săptămâna trecută,  proiectul de lege privind asistarea țărilor din Europa Centrală și de Est cu privire la diversificarea surselor de aprovizionare cu energie, pentru contracararea influenței Rusiei în zonă, potrivit agenţiei TASS.  Proiectul de lege trebuie să fie adoptat de Senatul SUA și apoi să fie semnat de Președintele Trump pentru a deveni lege.

Potrivit agenţiei de presă, autorii proiectului de lege sugerează că este necesar ca SUA să ajute țările din Europa Centrală și de Est să-și reducă dependența de resursele energetice ale ţărilor care le utilizează pentru o influență politică excesivă şi intimidare, cum ar fi Federația Rusă. De asemenea, proiectul de lege are în vedere creşterea concurenței pe piață,  încurajarea investițiilor firmelor americane în infrastructura din Europa, precum și creşterea exportului de energie și tehnologii din SUA. Conform proiectului de lege, citat de presa rusă, toate acestea trebuie să reprezinte scopul politicii externe americane și să fie susținute prin eforturile diplomatice corespunzătoare. În afară de aceasta, este prevăzută susținerea directă de către SUA a construirii conductelor care trebuie să contribuie la realizarea acestui scop.

Departamentul de Stat și agențiile conexe ar trebui să susțină “eforturile Comisiei Europene și ale guvernelor țărilor din Europa Centrală și de Est de a-și spori securitatea energetică”, potrivit textului proiectului de lege. Acesta prevede, pe de o parte, “sprijinul diplomatic și politic”, iar pe de altă parte – sprijinul financiar pentru anumite proiecte energetice. Documentul sugerează că agențiile asociate vor fi “autorizate să angajeze și să cheltuiască nu mai mult de 1 miliard de dolari  pentru a sprijini investițiile din sectorul privat în proiecte care diversifică sursele de energie și capacitățile de transport energetic ale țărilor din Europa Centrală și de Est și pentru a îmbunătăți integrarea piețelor energetice în aceste țări”.  Mai mult, 5 milioane de dolari vor fi alocate Agenției SUA pentru Comerț și Dezvoltare pentru a angaja personal suplimentar pentru a oferi astfel de asistență.

Secretarul de Stat al SUA, Michael Pompeo, a declarat anterior, la conferința CERAWeek din Houston, că Washingtonul nu dorește ca aliații săi europeni să fie “atașați” de gazul rusesc ca urmare a construcției conductei de gaze naturale Nord Stream 2. El a adăugat că SUA le va ajuta pe ţările prietene să-și asigure diversitatea pentru resursele energetice. Pompeo a subliniat, de asemenea, rolul companiilor private în creșterea exporturilor de gaze naturale lichefiate în Polonia.

Conducta Nord Stream 2 este proiectată să circule de pe coasta rusă, de-a lungul coastei Mării Baltice, până la țărmul german. Fiecare dintre cele două segmente ale conductei va avea o capacitate de 27,5 miliarde metri cubi. Costul total al proiectului a fost estimat la 9,5 miliarde de euro. Se preconizează că această conductă va intra în funcțiune la sfârșitul acestui an.

 

BVBStiri BVB

STK EMERGENT (STK) (05/03/2021)

VAN la data 26.02.2021

ROMPETROL WELL SERVICES S.A. (PTR) (05/03/2021)

Solicitare completare ordine de zi AGEA 29(30).03.2021

ERSTE GROUP TURBO SHORT 0.10/29.50/29 (EBEBSTS49) (05/03/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 08 si 09 Martie 2021

RETRASIB SA (RTRA) (05/03/2021)

Modificare calendar financiar 2021