Update articol:
INTERVIU ÎN EXCLUSIVITATE

Thomas Schiefer, Zirom: ”În următorii cinci ani, cel mai probabil, ne vom dubla capacitatea curentă și producția”

Thomas Schiefer, Director General Zirom România, a avut amabilitatea să ne ofere un interviu, în exclusivitate, despre evoluția companiei de la declanșarea pandemiei, dar și despre planurile de viitor. Schiefer este mulțumit de performanțele obținute în primele șase luni ale anului și plănuiește ca, în următorii cinci ani, să dubleze capacitatea curentă a companiei și producția, cu accent pe reciclare, în acest domeniu existând o foarte puțină concurență pe piața europeană.

”Investițiile constante în securitatea informațiilor și a comunicării au ajutat ca, în aceste momente dificile, să putem lucra de acasă la fel de bine ca și de la birou. Tehnologia instalată ne-a permis să gestionăm situația și să obținem rezultatele actuale. Pentru viitor, intenționăm să investim în mașinării și echipamente de ultimă generație”, ne-a mai spus Thomas Schiefer.

Reporter: Cum au evoluat afacerile și profitabilitatea Zirom în prima jumătate a anului? Cum a evoluat producția?

Thomas Schiefer: Este de necontestat faptul că situația actuală ne-a pus în fața unor provocări fără precedent, pe care nimeni nu ar fi putut să le anticipeze. Cu toate acestea, în primele șase luni ne-am descurcat destul de bine și am avut rezultate notabile, cu puțin sub bugetul estimat. Ne aflăm într-o perioadă specială, deoarece trebuie să continuăm să vindem clienților produsele noastre și să cumpărăm materiale din întreaga lume. Suntem recunoscători colegilor și partenerilor comerciali, care au rămas alături de noi în această perioadă. Așadar, în general, suntem mulțumiți și considerăm că am obținut cel mai bun rezultat posibil, având în vedere contextul în care ne aflăm.

Reporter: Care este structura de export a companiei?

Thomas Schiefer: Noi exportăm aproape tot ceea ce producem, având în general puține comenzi în România. Produsele noastre sunt expediate în diferite țări din Europa de Vest și Asia. În prezent, explorăm opțiunile de a vinde în America de Sud. Produsele noastre sunt livrate în domenii diferite, cum ar fi Formula 1, aerospațial, aplicații medicale, etc. Datorită produselor noastre, care sunt de o calitate excelentă, reușim să concurăm cu succes împotriva altor companii din domeniu, la nivel global. ZIROM demonstrează faptul că produsele din țările UE pot concura cu produse mai ieftine din alte piețe, numai dacă acestea îndeplinesc cele mai înalte criterii de calitate, inclusiv în zona serviciilor.

Reporter: Care sunt motivele pentru care nu aveți piață de desfacere și în România?

Thomas Schiefer: În primul rând, vorbim de o piață a titanului încă foarte mică în România. În al doilea rând, majoritatea companiilor din România care folosesc titan drept materie primă lucrează prin diverși intermediari specializați, care îl achiziționează din străinătate. Cu toate acestea, în țară există câteva companii care sunt libere să își aleagă furnizorul de titan, și lucrăm cu unele dintre ele pentru a obține cantități mai mari.

Reporter: Care au fost factorii care au influențat activitatea, în prima jumătate a anului?

Thomas Schiefer: Și noi, că majoritatea altor companii, am fost afectați de aceiași factori, însă provocarea a fost să reacționăm într-un mod flexibil și rapid la toate schimbările. Situațiile au variat, de la lanțurile de aprovizionare mai lente, clienții care amânau comenzile și, în mod evident, măsurile de sănătate. Compania ZIROM s-a aflat într-o situație norocoasă, deoarece noi am lucrat la toate elementele care ar putea să ne facă mai competitivi, în special în ultimul an, și am luat unele decizii radicale, dar de succes cum ar fi, de exemplu, diversificarea portofoliului nostru de furnizori, concentrarea pe anumite grupuri de produse și pe profitabilitatea per client, îmbunătățirea semnificativă a IT-ului și a comenzilor noastre electronice etc. Toate aceste aspecte au demonstrat că am făcut față cu brio provocărilor și că activitatea noastră nu a fost influențată foarte mult.

Reporter: Cum estimați că veți încheia anul din punct  de vedere financiar?

Thomas Schiefer: Speranța noastră este că vom avea performanțe și anul acesta, iar indiciile sunt încurajatoare. Însă, depinde foarte mult de modul în care evoluează această situație, mereu schimbătoare. Deocamdată nu avem niciun motiv să ne modificăm estimările. Suntem conștienți de riscurile care există și de faptul că posibilitatea noastră de a influența situația generală este extrem de limitată.

Reporter: Cum s-au modificat planurile companiei în acest an, pe fondul pandemiei?

Thomas Schiefer: Planurile noastre nu s-au schimbat foarte mult. Diferența este că acum depunem un efort mai mare pentru a ne implementa planurile, iar marja de eroare este chiar mai mică decât înainte. Echipa noastră chiar s-a dezvoltat mai mult în situația actuală și vom trece împreună peste provocările viitoare.

Reporter: Ce planuri aveți pentru următorii cinci ani?

Thomas Schiefer: Continuăm să ne dezvoltăm competențele și, cel mai probabil, ne vom dubla capacitatea curentă și producția. Vom pune un accent deosebit pe reciclare, unde ne-am dezvoltat cunoștințele necesare, în acest domeniu existând o foarte puțină concurență pe piața europeană. De asemenea, vom continua să ne concentrăm activitatea pe o gamă largă de materiale de calitate superioară pentru aplicațiile solicitate. Dimensiunile loturilor vor fi mai mici, în concordanță cu cererile clienților, iar ZIROM își va diversifica și mai mult opțiunile privind piețele de export. Conceptul nostru de servicii se va dezvolta în continuare, iar clienților noștri le vom oferi și mai multă expertiză tehnică. Activitățile menționate mai sus reprezintă o primă fază, care va dura aproximativ 3 ani. După aceea, avem mai multe opțiuni, despre care este devreme să discutăm acum.

Reporter: Cum finanțați activitatea? Ce relație aveți cu băncile? Intenționați să apelați și la piața de capital?

Thomas Schiefer: Noi, la ZIROM, ne finanțăm prin capitaluri proprii și împrumuturi bancare. În acest an, probabil că nu vom avea nevoie de mai multe finanțări și nu vom accesa piața de capital. Pentru viitor, vom lua în considerare toate opțiunile disponibile care vor fi adecvate în cazul unor investiții relevante.

Reporter: Cum apreciați răspunsul autorităților la criza Covid?

Thomas Schiefer: Consider că este absolut imperativ să existe o guvernare competentă și un serviciu public profesionist. La nivel mondial există multe exemple de bune practici de a ține pandemia sub control, cu costuri economice cât mai mici, cum ar fi Noua Zeelandă sau Singapore, pentru a numi doar câteva state. În cazul acestei crize fără precedent, calitatea unei guvernări devine un factor cu atât mai important. Opinia mea este că autoritățile au acționat în linii mari în conformitate cu așteptările.

Reporter: Ce așteptări aveți de la autorități?

Thomas Schiefer: În general, pe parcursul anilor următori, țara va trebui să devină mai competitivă. Cel mai probabil va exista o recesiune, iar provocările ar fi fost imense chiar și în vremuri obișnuite. Așadar, pe termen scurt, dimensiunea acestei crize ar trebui redusă atât cât este posibil, deoarece problemele economice și sociale, care ar rezulta din inacțiune, ar costa mult mai mult decât măsurile pe termen scurt. Pe termen lung, atenția ar trebui să se concentreze pe infrastructura și pe dezvoltarea mai multor industrii, care pot concura la nivel mondial. Banii acordați de Uniunea Europeană, 80 de miliarde de Euro, reprezintă aproximativ 1/3 din PIB-ul românesc și ar trebui folosiți în mod înțelept. Prin urmare, așteptarea noastră de la autorități este de a gestiona bine fondurile și de a le utiliza în cel mai bun mod pentru țară.

Reporter: În ce măsură folosiți noile tehnologii în producție? Ce investiții s-au făcut în ultimii ani? Spre ce au mers? Au fost investiții în digitalizare?

Thomas Schiefer: Forjarea este o tehnologie dovedită, unde nu sunt multe schimbări sau inovații. Cu toate acestea, investim în dobândirea de cunoștințe, dezvoltând produse mai complexe din titan. De asemenea, am investit în capacitățile noastre de reciclare, care ne oferă un mare avantaj în comparație cu competitorii noștri. Am investit constant în securitatea informațiilor și a comunicării. Aceste investiții ne-au ajutat ca, în aceste momente dificile, să putem lucra de acasă la fel de bine ca și de la birou. Tehnologia instalată ne-a permis să gestionăm situația și să obținem rezultatele actuale. Pentru viitor, intenționăm să investim în mașinării și echipamente de ultimă generație.

Despre Zirom

Zirom este o companie producătoare de metale, în principal lingouri de titan și aliaje din titan, situată în Giurgiu, care importă aproape toate materiile prime și exportă marea majoritate a produselor sale. În prezent, compania se axează și pe reciclarea reziduurilor rezultate din prelucrarea titanului în timpul ciclului de producție. ZIROM este una dintre puținele capacități de reciclare din Europa.

BVB | Știri BVB