Update articol:
Cei mai de dorit angajatori sunt, potrivit documentului, IBM România, HP, Ubisoft, Oracle şi Amazon Development Center

Topul 5 al celor mai dezirabili angajatori din România este dominat de companii din IT

firme online, Economia digitală Sursa Pixabay

Topul 5 al celor mai dezirabili angajatori din România este dominat de companii din industria IT iar elemente precum programul de lucru flexibil sau munca de acasă este de aşteptat să câştige în importanţă în rândul angajaţilor, în contextul situaţiei generate de COVID-19, potrivit Studiului Randstad Employer Brand.

Cei mai de dorit angajatori sunt, potrivit documentului, IBM România, HP, Ubisoft, Oracle şi Amazon Development Center.

“Clasamentul celor 10 cele mai atrăgătoare sectoare, unde se află cei mai cunoscuţi angajatori, este deschis, ca şi anul trecut, de industria IT, urmată de FMCG, servicii, telecom, financiar-bancară, automotive, petrol şi gaze, industrie – producţie şi retail. Liderii fiecărei industrii sunt IBM, Coca Cola Romania, HP, Orange Romania, ING Bank, Ford Romania, OMV Petrom, Eaton Electro Producţie şi Kaufland România”, precizează autorii studiului într-un comunicat remis joi AGERPRES.

Potrivit sursei citate, rezultatele cercetării aduc în atenţie principalele repere ale noului mediu de lucru, unde contextul ce devine normalitate este ghidat de flexibilitate şi munca la distanţă. Mai mult, cu rata şomajului în creştere în toate cele 33 de pieţe analizate, siguranţa locului de muncă devine un aspect mult mai important în acest an pentru angajaţi.

“Noul context pe care îl trăim în prezent pe piaţa muncii a accelerat tendinţele prefigurate de Randstad Employer Brand 2020. Cercetarea a indentificat chiar înainte de criza COVID-19 dinamica preferinţelor angajaţilor, care se îndreaptă spre o mai mare flexibilitate a programului şi posibilitatea de a lucra de la distanţă. Pandemia a accentuat aceste preferinţe şi i-a determinat pe angajatori să găsească extrem de rapid soluţii pentru a se adapta la acest nou mod de a munci”, a declarat Mihaela Maranca, director general, Randstad Romania.

În cadrul Studiului Randstad Employer Brand 2020, angajatorii au fost evaluaţi în funcţie de 10 criterii. Enumerate în ordinea celor care au reieşit ca fiind cele mai importante pentru angajaţii români, acestea au fost: salariul şi beneficiile atrăgătoare (66%), atmosfera de lucru plăcută (53%), siguranţa locului de muncă (51%), evoluţia în carieră (49%), echilibrul viaţă profesională – viaţă personală (43%), urmate de sănătatea financiară, reputaţia foarte bună, folosirea tehnologiilor de ultimă oră, responsabilităţi interesante la locul de muncă, contribuţia la comunitate.

“Topul 5 al acestor criterii se păstrează aproape de media europeană, cu excepţia criteriului echilibrul viaţă profesională – viaţă personală, care la nivelul Europei se situează pe locul 4, nu 5, cu 47%, evoluţia carierei fiind menţionată ca importantă de 36% dintre respondenţi. De remarcat este faptul că, deşi pentru angajaţii români primele trei criterii definesc angajatorul ideal, aceştia consideră că ele nu sunt suficient de bine reprezentate în cadrul companiilor din România”, se arată în comunicatul citat.

Aşteptările potenţialilor angajaţi diferă în funcţie de generaţie. Astfel, 41% dintre reprezentanţii generaţiei Z (18-24 ani) aşteaptă condiţii flexibile de lucru de la angajatorul lor, cel mai mare procent comparativ cu millennials (35%), generaţia X (33%) şi boomers (28%).

Din perspectiva beneficiilor primite, ei apreciază cel mai mult avantajele legate de vacanţe. Pentru 53% din millennials (25-34 ani), oportunităţile de dezvoltare a carierei sunt decisive în alegerea angajatorului, faţă de generaţia Z (46%), X (47%) şi boomers (38%). Ei îşi doresc cel mai mult să aibă posibilitatea de a lucra de acasă (81%).

Reprezentativ pentru generaţia X (35-54 ani) legat de factorii determinanţi în ce priveşte decizia de angajare este preferinţa acesteia faţă de salariu şi beneficii (69% vs. 52% în cazul generaţiei Z). Ei sunt sensibili cu prioritate la beneficiile privind creşterea copiilor. 36% din reprezentanţii generaţiei boomers (55-64 ani) sunt atraşi de companiile sănătoase financiar, aspect care contează mai puţin în cazul generaţiei Z (22%) şi al celei imediat următoare lor (25%). Pentru aceştia, beneficiile legate de îngrijirea sănătăţii sunt cele mai importante.

“Studiul relevă o uşoară aşezare a pieţei forţei de muncă, tendinţă care cu siguranţă se va accentua, având în vedere dinamica generată de pandemia de coronavirus. În 2019, 18% din angajaţi au schimbat locul de muncă (în linie cu media europeană – 17%), procent în scădere faţă de anul 2018 (21%). Peste 80% au rămas în cadrul aceleiaşi companii în 2019, faţă de 79% în 2019 şi media europeană de 83%. Dacă în 2018, 36% din angajaţi intenţionau să îşi schimbe locul de muncă, în 2019 procentul acestora a ajuns la 31%, comparativ cu media europeană, uşor mai scăzută (25%), precizează sursa citată.

Aproximativ 1 din 4 angajaţii care îşi schimbă locul de muncă primesc o creştere salarială cuprinsă între 1% şi 10%, iar 29% dintre ei se bucură de un salariu mai mare cu 16-20% la noul job. Există chiar un segment (11%) care preferă să se angajeze în altă parte, deşi salariul este mai mic.

În România, Studiul Randstad Employer Brand 2020 a fost realizat în perioada 30 decembrie 2019 – 8 ianuarie 2020, prin intermediul metodologiei internaţionale dezvoltate la nivelul Grupului Randstad, lider mondial în servicii de recrutare, care constă în derularea unor interviuri online. La acesta au participat 4.564 de respondenţi cu vârsta cuprinsă între 18 – 64 ani, incluzând studenţi, angajaţi şi şomeri. Au fost evaluaţi 120 cei mai mari angajatori din România, cunoscuţi de minimum 10% din populaţie.

Studiul Randstad Employer Brand este cercetarea independentă care analizează cel mai în profunzime brandul de angajator, la nivel mondial identificând, printr-o metodologie completă, rafinată în 20 de ediţii, din mii de companii, care dintre acestea sunt cei mai dezirabili angajatori. Cercetarea centralizează opinia a 185.000 de respondenţi din 6.136 de companii de pe 33 de pieţe. Aceasta este realizată cu sprijinul companiei de cercetare de piaţă Kantar, partenerul internaţional Randstad în acest proiect.

Potrivit comunicatului, Grupul Randstad este lider mondial în domeniul serviciilor de resurse umane, specializat în soluţii în domeniul serviciilor flexibile de muncă şi resurse umane. Fondată în 1960, compania are sediul central în Diemen, Olanda. Randstad este prezentă în România sub forma a două sucursale, în Bucureşti şi în Slatina, judeţul Olt.

BVB | Știri BVB

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (12/07/2024)

Informare Depozitarul Central - structura sintetica 05.07.2024

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (12/07/2024)

Decizie CA cu privire la rezultatele majorarii capitalului social

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (12/07/2024)

VAN la data de 30 iunie 2024