Update articol:

Treisprezece persoane, inclusiv un fost ministru al energiei din Marea Britanie, sunt date în judecată pentru presupusa fraudă de la London Capital & Finance

*Potrivit acuzaţiilor, aceştia ar fi cheltuit banii investitorilor pe cai, elicoptere și cluburi private 

Treisprezece persoane, inclusiv un fost ministru al energiei din Marea Britanie, sunt trimise în judecată pentru 178 milioane de lire sterline în legătură cu o presupusă fraudă la London Capital & Finance (LCF), unde se spune că banii investitorilor au fost folosiți pentru a cumpăra cai, un elicopter și abonamente pe viață la  Annabel’s, clubul privat al membrilor Mayfair, potrivit FT.com.

Administratorii LCF, care a dat faliment în februarie 2019, au transmis în această lună persoanelor fizice cu legături în firma de investiții că sunt pârâții într-un proces care vrea să arate că scopul LCF era de a înșela titularii de obligațiuni.

Administratorii de la Smith & Williamson încearcă să recupereze bani pentru cei 11.600 de investitori care au investit 237 milioane de lire sterline în LCF înainte de a colapsa, fiind una dintre cele mai mari presupuse fraude din Marea Britanie împotriva investitorilor de retail.

Administratorii au susținut că directorii LCF au convins mii de investitori de retail să cumpere obligațiuni din grup, pretinzând că investesc într-o serie de companii și tranzacții imobiliare. În schimb, administratorii spun că aproape 60% din totalul numerarului investitorilor – aproximativ 136 milioane de lire sterline – a fost direcționat către directorii LCF, fie direct, fie prin împrumuturi către companii pe care le controlau sau la care erau conectaţi. Directorii au negat anterior faptele.

LCF a fost înființată în 2012 de Simon Hume-Kendall, fost președinte al partidului conservator Tunbridge Wells. A crescut rapid între 2016 și 2018 după ce a angajat Surge Group, o companie de marketing din Brighton înființată de fostul ofițer de poliție Paul Careless, pentru a atrage noi investitori, vânzând 16.706 de obligațiuni.

Compania de investiții s-a prăbuşit la începutul anului 2019, după ce Autoritatea de Conduită Financiară (FCA) i-a înghețat conturile bancare și a declarat că vânzarea mini-obligațiunilor nereglementate, care promit rentabilități de până la 8%, este înșelătoare.

Administratorii de la Smith & Williamson au spus că deținătorii de obligațiuni vor primi înapoi doar un sfert din banii pe care i-au investit.

Scandalul a declanșat o anchetă a Oficiului pentru Fraude Grave, care este în curs, şi a dus la interzicerea comercializării de mini-obligațiuni către investitorii cu amănuntul, a determinat o revizuire susținută de guvern a potențialelor deficiențe ale activităţii FCA și a declanșat o investigație de reglementare în trei firme de contabilitate care au semnat documente: EY, PwC și Oliver Clive & Co.

Noul proces introdus de administratori susține că 10 din cei 13 inculpați individuali au „deturnat” banii deținătorilor de obligațiuni. Printre aceștia se numără Hume-Kendall și soția sa, Helen, care au primit cel puțin 24 de milioane de lire sterline din numerarul investitorilor, conform cererii din instanţă. O persoană apropiată cazului a spus că acest cuplu a cheltuit aproximativ 250.000 de lire sterline pe calitatea de membru la Annabel’s. Un avocat al domnului și doamnei Hume-Kendall a spus că „neagă cu tărie orice acțiune greșită și se vor apăra cu fermitate”.

Andy Thomson, director executiv al LCF, ar fi primit 5,3 milioane de lire sterline din numerarul deținătorilor de obligațiuni, se spune în cererea de la instanţă. Un avocat al domnului Thomson nu a răspuns la o cerere de comentarii.

Spencer Golding, un acționar semnificativ al companiilor conexate de LCF, ar fi primit cea mai mare parte din numerarul deținătorilor de obligațiuni, potrivit cererii, circa 42,8 milioane de lire sterline.

Elten Barker, director al London Oil & Gas, care a fost cel mai mare debitor al LCF, ar fi primit cel puțin 5 milioane de lire sterline. Un avocat al dlui Barker a spus că neagă acuzațiile și „crede că administratorii și avocații lor au epuizat banii și caută să continue această cerere în instanţă pentru a le permite să achite alte taxe”.

Administratorii au refuzat să comenteze acuzaţia.

Potrivit procesului, numerarul a fost plătit direct persoanelor fizice de către agentul însărcinat cu colectarea investițiilor deținătorilor de obligațiuni, în timp ce „alte sume li s-au plătit indirect, printr-o rețea complexă de companii interconectate”.

Printre sumele substanțiale plătite domnului Specncer Golding „cu titlu de taxe de consultanță” se numărau 1,2 milioane de lire sterline pentru a-i permite să cumpere un Eurocopter EC135 T2 și 384 000 de lire sterline pentru a cumpăra un camion. Un reprezentant al domnului Golding nu a răspuns la o cerere de comentarii.

Procesul susține că natura presupusă a fi frauduloasă a afacerii LCF a fost „ascunsă” de o serie de împrumuturi care se pretindeau a fi „tranzacții de bună-credință la distanță”. În schimb, cea mai mare parte a împrumuturilor au fost acordate unor companii fie conectate, fie controlate de persoane fizice.

LCF a făcut doar două „tranzacții comerciale autentice în condiții de concurență independentă”, se spune în cererea de la instanţă, inclusiv un împrumut către Independent Oil & Gas, listat la Aim.

Domnul Careless, a cărui companie – Surge – se ocupa de comercializarea obligațiunilor LCF, este, de asemenea, inculpat. Potrivit acuzaţiilor, Surge a primit 60,8 milioane de lire sterline din banii deținătorilor de obligațiuni, în timp ce el „a primit personal” cel puțin 8,5 milioane de lire sterline. Surge a spus: „[Surge] nu s-a atins niciodată fondurile clienților. Surge și Paul Careless neagă cu tărie acuzațiile și ne vom apăra în această acțiune din instanţă”.

Cinci dintre cei 13 inculpați sunt acuzați că nu au luat măsuri suficiente pentru a descoperi presupusa fraudă în rolul lor de directori ai companiilor legate de LCF. Printre aceștia se numără Charles Hendry, un politician conservator și fostul ministru al energiei din Marea Britanie. Domnul Hendry a fost director al London Oil & Gas, care a împrumutat 129 milioane de lire sterline de la LCF.

Domnul Hendry a spus: „Această acțiune în justiție împotriva mea este complet lipsită de merit. O voi contesta în instanță, deoarece mi-am îndeplinit întotdeauna toate responsabilitățile ca director independent neexecutiv ”.

 

 

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (02/02/2023)

Reluare tranzactionare - ora 10:00 - conform Codului BVB - operator de piata reglementata (Titlu II - art. 115 si Titlu III - art. 6) - Decizie ASF nr. 84/02.02.2023 - aprobare document oferta publica de cumparare actiuni FP

OMV PETROM S.A. (SNP) (02/02/2023)

Rezultate financiare preliminare la 31 decembrie 2022

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (01/02/2023)

Raport auditor S2 2022 art. 108 Legea 24/2017 (R)