Update articol:

Turcia afirmă că revenirea asupra achiziţiei sistemului rusesc S-400 ar fi ‘problematică’, dar că vrea dialog cu SUA

Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a afirmat joi că ar fi ‘foarte problematic’ pentru Ankara să revină asupra deciziei de a achiziţiona sistemul rusesc de apărare antirachetă S-400, el exprimându-şi însă speranţa că disputa cu Statele Unite pe acest subiect ar putea fi rezolvată prin dialog, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Akar a mai reiterat că Turcia se află în discuţii cu Rusia în ce priveşte obţinerea unui al doilea lot al sistemelor de apărare S-400.

SUA au impus luna trecută sancţiuni împotriva Directoratului turc al Industriei de Apărare (SSB), a şefului acestuia, Ismail Demir, şi a altor trei angajaţi, în urma acestei achiziţii.

‘Este o situaţie foarte problematică să te întorci din punctul în care am ajuns noi. Invităm (Statele Unite) să se distanţeze de limbajul ameninţător cum sunt sancţiunile’, le-a spus ministrul jurnaliştilor la Ankara.

‘Dorim soluţionarea problemelor prin dialog. Dacă partea americană doreşte o soluţie, o soluţie ar putea fi găsită prin discuţii la nivel tehnic’, a adăugat Akar.

Sancţiunile au fost impus într-un moment tensionat în relaţia complexă dintre Ankara şi Washington.

Preşedintele ales al SUA, Joe Biden, care îşi va intra în funcţie la 20 ianuarie, a criticat în trecut politicile preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Turcia şi-a apărat decizia de achiziţie a sistemului rusesc S-400 prin faptul că nu a putut procura sisteme de apărare aeriană de la niciun aliat din NATO în termeni satisfăcători.

Washingtonul afirmă că S-400 constituie o ameninţare pentru avioanele sale de luptă F-35 şi pentru sistemele mai largi de apărare ale NATO. Turcia respinge aceste afirmaţii şi spune că S-400 nu vor fi integrate în sistemele NATO.

BVBStiri BVB

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (26/01/2021)

Notificare prag detineri/vot >5%

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (26/01/2021)

Modificarea caracteristicilor etapei a doua a programului de rascumpare actiuni

TERAPLAST SA (TRP) (26/01/2021)

Raport auditor - art. 92 ind. 3 Legea 24/2017 Sem II 2020