Update articol:

Turcia interzice băncilor locale să tranzacţioneze lire turceşti cu Citibank, BNP Paribas şi UBS

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan

Autoritatea de reglementare şi supervizare bancară din Turcia (BRSA) a interzis creditorilor locali să tranzacţioneze lire turceşti cu Citibank, BNP Paribas şi UBS AG, apreciind că cele trei bănci străine nu şi-au îndeplinit obligaţiile faţă de moneda turcă, transmit Anadolu şi Bloomberg, potrivit Agerpres.

Decizia vine după ce presa de stat a susţinut că instituţii financiare neidentificate din Londra sunt angajate în acţiunile menite să deprecieze lira turcească, prin cumpărarea de valută de pe piaţă.

Joi dimineaţă, lira turcească s-a depreciat la un nivel record faţă de dolar dar apoi s-a apreciat, în urma anunţului Autorităţii de reglementare bancară din Turcia.

Recent, instituţia a limitat suma în lire pe care băncile turceşti o pot face disponibilă investitorilor şi băncilor străine, într-o încercare de a-i descuraja pe cei care pariază împotriva monedei locale.

Luna trecută, Banca Centrală a Turciei (CBRT) a redus dobânda de referinţă cu un punct procentual, la 8,75%, după ce anterior îşi exprimase disponibilitatea de a înăspri politica monetară pentru a ţine sub control inflaţia şi a atenua efectele pandemiei de coronavirus (COVID-19).

Într-un comunicat dat publicităţii după şedinţa de politică monetară, Banca Centrală a Turciei a atras atenţia asupra activităţii economice reduse înregistrate de la mijlocul lunii martie, ca efect al pandemiei asupra turismului, comerţului şi cererii interne.

“În pofida recentei deprecieri a lirei turceşti, pe fondul evoluţiilor globale”, ne aşteptăm ca inflaţia să scadă în următoarele luni, “în urma declinului preţurilor materiilor prime pe plan global, în special la ţiţei şi metale”, a apreciat CBRT.

BVBStiri BVB

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (18/06/2021)

Reziliere Contract CTE Iernut

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (18/06/2021)

Convocare AGEA pentru data de 11 august 2021

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (18/06/2021)

Actualizarea politicii de remunerare a actionarilor

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (18/06/2021)

Alocare actiuni SOP2019 - persoane cu responsabilitati de conducere

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (18/06/2021)

Autorizare membru al Consiliului de Administratie