Update articol:

UE cumpără mai mult cărbune din Africa de Sud decât oricând

pixabay.com pixabay.com
  • Uniunea Europeană se confruntă cu o problemă energetică dificilă.

  • Pe măsură ce Europa se îndepărtează de energia rusă, se îndreaptă către țări precum Africa de Sud.

 

Din cauza temerii că Rusia ar putea întrerupe aprovizionarea cu gaze naturale în lunile grele de iarnă, Europa a început ceea ce se numește o „întoarcere amară și reticentă la cărbune”. Astfel, UE a intensificat importurile de cărbune din alte țări pentru a se pregăti pentru ieșirea de pe piețele energetice rusești. De fapt, țările UE au importat cantităţi de cărbune record din Africa de Sud.

„De îndată ce războiul din Ucraina a început în februarie”, scrie Quartz Africa, „țările UE – inclusiv Olanda, Italia și Danemarca – au început să intensifice importurile de cărbune din Africa de Sud. UE a reprezentat aproape 15% din exporturile de cărbune ale RBCT de 24 de milioane de tone până în acest an, comparativ cu 4% în tot anul 2021”. Richards Bay Coal Terminal (RBCT) este cel mai mare terminal de export de cărbune de pe continentul african. Pentru activiștii privind schimbările climatice care au făcut eforturi ca țările bogate, cum ar fi cele din UE, să ajute cele mai sărace națiuni, cum ar fi Africa de Sud, să renunţe la cărbune, aceasta este o pastilă amară de înghițit.

De fapt, la conferința globală privind clima COP26 de anul trecut, națiunile bogate au promis 8,5 miliarde de dolari finanțare pentru climă, alocată special pentru a ajuta Africa de Sud să reducă emisiile de cărbune. Acum UE ajută industria cărbunelui din Africa de Sud să se extindă, potrivit oilprice.com.

Potrivit Columbia Climate School, înlocuirea integrală a importurilor de energie rusă în Europa cu alte surse de gaz sau energie regenerabilă ar fi un efort eroic, dacă nu imposibil. Ar fi nevoie de 275 de miliarde de metri cubi de importuri de GNL din afara Rusiei, reprezentând mai mult de 53% din comerțul global de GNL, sau 370 de gigawați (GW) suplimentari de energie eoliană, când rata medie anuală de instalare este de 14 GW. „În mod alternativ”, scrie Columbia, „Europa ar trebui să adauge încă 105 GW de capacitate nucleară, aproape de capacitatea existentă instalată în 2021 (115 GW).” Privind aceste cifre, un anumit grad de creștere a consumului de cărbune pare a fi o inevitabilă – iar Africa de Sud va continua, aproape sigur, să facă un pas înainte.

BVB | Știri BVB

OMV PETROM S.A. (SNP) (30/06/2022)

OMV Petrom lanseaza raportul de sustenabilitate pentru 2021

ROMCARBON SA (ROCE) (30/06/2022)

Disponibilitate Raport Sustenabilitate 2021

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (29/06/2022)

Decontarea si plata tranzactiilor aferente ofertei publice de cumparare

ELECTROAPARATAJ S.A. (ELJ) (29/06/2022)

Convocare AGAO la data de 01/02.08.2022