Update articol:

Ultima durere de cap a lui Macron: soldații care avertizează despre un război civil în Franţa

www.elysee.fr www.elysee.fr

Mai mulţi soldați activi au avertizat că Franța riscă să intre în război civil, la câteva săptămâni după ce un grup de generali pensionari au ridicat preocupări similare, potrivit Politico.

O scrisoare deschisă, publicată duminică în revista de dreapta Valeurs Actuelles, avertizează că declinul Franței din cauza violenței, islamismului și a urii față de instituții va duce inevitabil la un război civil și va forța armata să intervină.

Scrisoarea a pus guvernul președintelui Emmanuel Macron în defensivă, în condiţiile în care încearcă să pară puternic în ceea ce privește securitatea, pe fondul temerilor legate de creșterea lipsei respectului în Franța.

“[Scrisoarea] este o pierdere de timp și nu oferă nicio soluție”, a declarat luni ministrul Economiei Bruno Le Maire pentru Franceinfo, acuzând soldații că folosesc retorica de extremă dreaptă. „Nu există laissez-faire în Franța. Da, există un islamism politic care încearcă să distrugă țara și noi o luptăm împotriva lui ”.

Controversa a apărut pe fondul unei serii de atacuri împotriva ofițerilor de poliție. Un ofițer a fost ucis în timpul unei acţiuni împotriva traficului de droguri la Avignon săptămâna trecută și un angajat al poliției a fost înjunghiat fatal de un criminal radicalizat în orașul Rambouillet luna trecută.

Se apropie războiul civil?

O scrisoare anterioară semnată în aprilie de un grup de generali și soldați în retragere avertiza împotriva „hoardelor din banlieues [suburbiile franceze]” și a politicilor guvernamentale „laxiste” privind islamismul.

Se pare că a doua scrisoare ar fi fost trimisă de un grup de soldați activi, care au fost desfăşuraţi în Mali, Afganistan și Republica Centrafricană. De asemenea, au patrulat pe străzile Franței ca parte a operațiunii „Sentinelle” în urma atacurilor teroriste din ultimii ani.

Scrisă anonim, nu este clar cât de reprezentativă este scrisoarea față de opiniile de rang militar.

„Aceasta este o evaluare profesională pe care o oferim”, scriu soldații. „Am văzut acest declin în multe țări aflate în criză. Precede colapsul, haosul și violența. Și contrar a ceea ce spun [alții], haosul și violența nu vor proveni din rebeliunea militară, ci dintr-o insurecție civilă”.

Generalul Jérôme Pellistrandi, redactor-șef al revistei Revue Défense Nationale, a declarat că soldații au avut dreptate în legătură cu creșterea violenței în Franța, dar au greșit când au vorbit.

„Toată lumea este de acord că societatea se destramă, este un fapt cunoscut”, a spus el. „Dar depinde de armată să judece ce se întâmplă? Sau, în schimb, ar trebui să încercăm să încurajăm armonia socială? ”

„Nu trebuie să negăm amenințarea violenței urbane, realitatea teribilă cu care se confruntă colegii din poliție, atacurile împotriva secțiilor de poliție și asasinarea ofițerilor de poliție. Dar mă deranjează faptul că vorbesc despre război civil”, a mai spus generalul.

Trecerea liniei

Unii din stânga politică spun că scrisorile sunt un semn de revoltă în armată. Jean-Luc Mélenchon, liderul partidului de extremă stânga France Unbowed, a declarat duminică că soldații sunt „rebeli și lași” și vor fi eliminați din armată dacă va fi ales președinte.

Partidul La République En Marche al lui Macron s-a străduit să fie corect. Miniștrii au condamnat soldații pentru că au trecut periculos linia dintre armată și politică, în timp ce, în mare măsură, au fost de acord cu ei.

„Suntem într-o perioadă de pierdere de valori”, a declarat deputatul LREM, Jean-Michel Fauvergue. „Acești soldați vorbesc despre nesiguranță, atacuri repetate împotriva instituțiilor precum poliția, armata și este realitatea, este o realitate recunoscută de politicieni”.

Dar a insistat că avertismentul unui război civil care se apropie este „exagerat”.

Ministerul Apărării a declarat că vor fi aplicate sancțiuni împotriva celor care au semnat prima scrisoare, deoarece au încălcat datoria de confidențialitate a armatei.

 

BVB | Știri BVB

VRANCART SA (VNC) (31/05/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

SIF HOTELURI SA (CAOR) (31/05/2023)

Act aditional promisiune bilaterala vanzare cumparare Eurohotel Baia Mare

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (31/05/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGA din data de 19/20 iunie 2023

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (31/05/2023)

Nuclearelectrica inclusa in indicii MSCI Frontier Markets

ALRO S.A. (ALR) (31/05/2023)

Grupul ALRO si AZERALUMINIUM au semnat un memorandum de intelegere