Update articol:

Un medic din Wuhan dezvăluie cum oficialii chinezi i-au interzis să vorbească în decembrie despre gravitatea COVID 19

Sursa foto: english.www.gov.cn
  • Ai Fen, directorul departamentului de urgență al Spitalului Central din Wuhan, a trimis un raport de diagnostic colegilor de pe WeChat pe 30 decembrie. Era preocupată în special de similitudinile dintre noua infecție de tip pneumonie și SARS, a declarat ea pentru revista chineză People.
  • Un șef din spital a criticat-o pe Ai pentru „răspândirea zvonurilor” și i-a interzis să vorbească despre asta chiar și familiei sale, conform South China Morning Post.
  • Personalul spitalului şi-a dat seama că boala se transmite de la persoană la persoană cu mult timp înainte ca oficialii să o recunoască sau să o raporteze, lăsând „sute de medici și asistente în beznă, făcând tot ce se poate pentru a trata pacienții, fără să știe despre epidemie”, potrivit publicaţiei Caixin
  • Lucrătorii de asistență medicală de prim rang de la spitalul central Wuhan au fost printre cei mai afectați de virusul COVID-19. Patru dintre aceștia, printre care și medicul Li Wenliang, au murit

Un doctor din Wuhan a spus că își dorește să se reîntoarcă în timp până în decembrie, când a dat prima dată alarma cu privire la un nou virus asemănător unei pneumonii, dar a fost cenzurată de către oficiali să nu spună nimănui despre noul virus necunoscut şi periculos, potrivit Business Insider.

La mai puțin de o lună după emoția trezită în China de moartea, pe 7 februarie, a medicului Li Wenliang, oftalmologul mustrat de poliție pentru că a dat alerta cu privire la gravitatea virusului COVID 19, mărturia medicului Ai Fen, șeful secției de urgență din același spital, provoacă un alt șoc.

Ai Fen, directorul departamentului de urgență al spitalului central Wuhan, a declarat pentru revista chineză People, pe 10 martie, ziua în care preşedintele Xi Jinping a vizitat Wuhan, că un coleg i-a trimis un raport de diagnostic la sfârșitul lunii decembrie despre o infecție îngrijorătoare care reflecta sindromul respirator acut sever (SARS), potrivit South China Morning Post. Articolul a fost cenzurat foarte repede, dar a fost larg difuzat pe social media, atestând dorința de mai multă transparență a unei întregi părţi a societății chineze, scrie Le Monde.

Ai a transmis o imagine a raportului pe un grup WeChat pe 30 decembrie, iar membrii acesteia au distribuit fotografia. Li Wenliang, în vârstă de 34 de ani, care a fost redus la tăcere de oficialii chinezi și apoi a murit din cauza virusului COVID-19, a făcut parte din acel grup.

Ai a spus că a dat și autorităților spitalului o copie a raportului despre  virus.

“I-am spus chiar directorului departamentului nostru respirator din spital, care s-a întâmplat să treacă pe la biroul meu, că unul dintre pacienții săi a fost confirmat că a fost infectat cu un virus asemănător SARS”, a declarat Ai pentru revista People.

“Mintea mea s-a blocat”

A doua zi, conducerea spitalului i-a spus lui Ai că departamentul de sănătate al Wuhan le-a interzis lucrătorilor medicali de prim rang să spună ceva despre virus, în încercarea de a evita panica.

Ai a spus că a fost cenzurată și de un oficial al spitalului, care a acuzat-o că a „răspândit zvonuri”, conform publicaţiei Post. Ea a primit ordin să nu vorbească despre asta nici măcar cu soțul său și să îi informeze pe membrii personalului său că nu li se permite să dezvăluie public vreo informație despre boală.

„Mintea mea s-a blocat”, a spus Ai pentru publicaţia chineză. “Nu m-a criticat pentru că nu am muncit din greu … M-am simţit de parcă singură am ruinat viitorul orasului Wuhan. Am fost disperată. Ei spun că sunt un informator dar eu nu mi-am făcut decât treaba. Ca şi alţi şapte medici, Li Wenliang a fost pedepsit şi apoi chemat de poliţie pentru că a dezvăluit „zvonuri false”, a declarat Ai Fen.

O săptămână mai târziu, o asistentă a spitalului, Hu Ziwei, s-a îmbolnăvit, a spus Ai.

“Cum aș putea să mă abțin de la discuțiile cu colegii mei medici știind că a apărut un virus nou și semnificativ? Mi-am urmat intuiția ca medic, deci cu ce am greșit?”, s-a întrebat Ai.

Dovada transmiterii de la om la om

S-a raportat pe scară largă că coronavirusul își are originea într-o piață din Wuhan, iar Ai a spus că pacienții inițiali erau cumva conectaţi cu acea  piață. Dar, în curând, această tendință s-a schimbat și mai multe grupuri familiale au început să apară.

„Dacă nu există transmisie de la oameni la oameni, de ce au continuat pacienții să crească după ce piața Huanan a fost închisă?”, a spus Ai.

O anchetă a publicaţiei chineze Caixin a descoperit că peste 230 din 4.000 de membri ai personalului de la Spitalul Central Wuhan au contractat coronavirusul. Aceasta este cea mai mare rată de infecție în toate centrele medicale din Wuhan.

Dr. Li Wenliang a murit în februarie și a fost urmat de alți medici – Jiang Xueqing și Mei Zhongming – la începutul lunii martie. Oftalmologul Zhu Heping a murit pe 9 martie, marcând a patra moarte  în rândul lucrătorilor medicali.

Chirurgul șef adjunct al spitalului și medicul urolog-șef adjunct sunt în stare critică, a spus o asistentă șefă către jurnaliştii Caixin.

Personalul medical de prim rang a fost ținut „în beznă”

Un șef de departament care a cerut să rămână anonim a spus publicaţiei Caixin că autoritățile chineze au riscat viața oamenilor răspândind dezinformarea.

“Informațiile false transmise de departamentele relevante – care susțin că boala era controlabilă și nu se va răspândi de la om la om – a lăsat sute de medici și asistente în beznă, făcând tot ce s-a putut pentru a trata pacienții fără să știe despre epidemie”, a spus sursa, adăugând: “Și chiar și atunci când s-au îmbolnăvit, nu au putut să raporteze. Nu au putut avertiza la timp colegii și publicul, în ciuda sacrificării lor. Aceasta este cea mai dureroasă pierdere și lecție.”

Medicii de la Spitalul Central Wuhan au indicat, de asemenea, și alți factori care îi pun în pericol, a raportat Caixin.

Pentru început, s-au aflat în imediata apropiere a pieței de fructe de mare din China de Sud, unde se crede că majoritatea cazurilor timpurii au avut loc. Infecțiile cu virus de primă generație sunt probabil mai letale, a spus Caixin. Se pare că Li și Mei au contractat virusul de la același pacient.

De asemenea, la începutul lunii ianuarie, un număr mare de pacienți au venit la spital cu temperaturi ridicate. La vremea respectivă, un alt spital local trata doar acei pacienți cu coronavirus care, într-un fel, au intrat în contact cu piața de fructe de mare. Toți ceilalți erau transportați la Spitalul Central, unde personalul nu era expert în boli contagioase și astfel s-a îmbolnăvit.

Interferenţa cu diagnosticul

Între timp, medicii nu aveau voie să raporteze cazurile întâlnite.

„Este destul de ușor să completați formularul de raportare a bolii”, a spus un medic pentru Caixin. „Când avem cazuri de hepatită B sau alte boli infecțioase grave, putem face un diagnostic direct pe computer, completăm raportul bolii infecțioase într-o fereastră pop-up și trebuie doar să faceți clic pe OK.” Dar „pentru a face asta, trebuie pus un diagnostic”, a spus medicul.

Un reprezentant al legii a vizitat spitalul pe 12 ianuarie, conform Caixin, și a spus personalului medical că formularele bolii infecțioase pot fi completate și transmise doar cu îndrumare de la experți la nivel de oraș și de provincie.

A doua zi, Wang Wenyong, care conduce Centrul de control al bolilor infecţioase din districtul Jianghan din Wuhan, a spus spitalului din Wuhan să modifice un raport suspect de coronavirus pentru a spune că pacienții suferă de alte boli.

Și autoritatea departamentului  de sănătate, în loc să strângă probe și să se consulte cu spitalul, a solicitat personalului medical să aștepte, provocând o întârziere nepermisă, au spus medicii către Caixin. Și în tot acest timp, numărul de cazuri a continuat să urce.

Aș fi spus tuturor, deși am fost avertizat”

Acum, doctorul Ai spune că „regretă cu adevărat” că nu le-a spus mai multor persoane despre ceea ce vedea, deoarece colegii ei doctori nu mureau dacă erau  avertizați mai devreme”, potrivit Post.

“În calitate de medic, când descoper un virus foarte important, cum să nu le spun altor medici … Am făcut lucrul pe care îl face un medic, o ființă normală”, a spus Ai. „Dacă publicul era alertat de acest virus de la 1 ianuarie, atunci nu ar fi existat atât de multe tragedii”, a adăugat medicul. 

Ai a spus: “Dacă ar fi știut că coronavirusul va infecta mai mult de 127.000 de oameni și să ucidă peste 4.700 de alții, aş fi spus tuturor, deși am fost avertizată”.

BVB | Știri BVB

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (25/05/2022)

Majorarea cu 24,5% din luna iunie a salariilor angajatilor societatii

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (25/05/2022)

Numire administrator neexecutiv provizoriu

PREBET SA AIUD (PREB) (25/05/2022)

Decizia ASF nr. 634/25.05.2022 - aprobare amendament document oferta publica de preluare obligatorie