Update articol:

Un miliard de oameni riscă să se confrunte cu pene de electricitate, în această vară

Rețelele electrice globale sunt pe cale să se confrunte cu cel mai mare test din ultimele decenii, cu generarea de electricitate “sugrumată” în cele mai mari economii ale lumii, scrie Bloomberg.

 

În această vară, rețelele electrice din întreaga lume nu vor produce suficientă energie electrică pentru a satisface cererea în creștere, amenințând mai mult de un miliard de oameni cu întreruperi de curent. Rețelele sunt forţate din cauza penuriei de combustibili fosili, a secetei și a valurilor de căldură, a perturbărilor lanţului de aprovizionare și a creșterii prețurilor din cauza războiului din Ucraina și a tranziției eșuate la energie verde, în condiţiile în care operatorii de rețea au oprit prea multe centrale de generare a combustibililor fosili. Combinând toţi aceşti factori, o furtună perfectă de pene de curent amenință o mare parte din Emisfera Nordică, scrie oilprice.com.

Acum vine căldura. Vara în mare parte din emisfera nordică este un vârf tipic pentru consumul de energie electrică. Anul acesta, va fi înăbușitor pe măsură ce schimbările climatice își vor arăta consecinţele. Este deja foarte cald în anumite părți ale Asiei de Sud, încât temperaturile aerului sunt suficient de puternice pentru a găti somon crud. Oamenii de știință prevăd luni fierbinţi în viitor pentru SUA. Consumul de energie va crește pe măsură ce casele și companiile pornesc aparatele de aer condiționat.

Valul de căldură din Asia a provocat întreruperi zilnice de ore întregi, punând în pericol peste 1 miliard de oameni în Pakistan, Myanmar, Sri Lanka și India.

Șase centrale electrice din Texas s-au defectat la începutul acestei luni, în condiţiile unei călduri neobişnuite, oferind deja o imagine a ceea ce urmează să se întâmple. Cel puțin o duzină de state din SUA, de la California la Marile Lacuri, sunt expuse riscului de întrerupere a energiei electrice în această vară. Sursele de alimentare vor fi puţine în China și Japonia. Africa de Sud este pregătită pentru un an record de întreruperi de curent. Și Europa se află într-o poziție precară, care este susținută de Rusia – dacă Moscova întrerupe gazul natural în regiune, ceea ce ar putea declanșa întreruperi repetate în unele țări, potrivit Bloomberg.

Analistul BloombergNEF, Shantanu Jaiswal, spune că combinația dintre „război și sancțiuni” care perturbă piețele de mărfuri, „vremea extremă” și „o redresare economică din cauza COVID-19 care stimulează cererea de energie” este o situație „unică”, pe care „nu își poate aminti” ultima dată. o „confluență a atâtor factori” s-a întâmplat împreună. După cum am observat la început, este o furtună perfectă de factori.

„Războiul și sancțiunile perturbă cererea și oferta, iar acest lucru este cuplat cu vremea extremă și o redresare economică din cauza Covid-ului care stimulează cererea de energie”, a declarat Shantanu Jaiswal, analist BloombergNEF. „Confluența unui număr atât de mare de factori este unică. Nu-mi amintesc ultima dată când au mai fost toţi, în acelaşi timp”.

Henning Gloystein, analist la Eurasia Group, avertizează că dacă în această vară s-ar extinde întreruperile majore de energie în lume, „aceasta ar putea declanșa o formă de criză umanitară în ceea ce privește penuria de alimente și energie la o scară nemaivăzută în decenii”.

Fără energie, bunăstarea umană va avea de suferit. Sărăcia, vârsta și apropierea de ecuator vor crește probabilitatea de îmbolnăvire și deces din cauza temperaturilor crescute. Întreruperea prelungită ar însemna că zeci de mii de oamnii ar putea pierde accesul la apă potabilă.

Dacă întreruperile de curent persistă, iar afacerile se închid, asta va aduce și un șoc economic imens.

 

BVB | Știri BVB

ELECTROAPARATAJ S.A. (ELJ) (29/09/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017(R) 05.05.2023_29.09.2023

CEC 2028 EURO (CECRO28E) (29/09/2023)

Modificare calendar financiar 2023

CEC BANK SA (CECRO25E) (29/09/2023)

Modificare calendar financiar 2023

CEC BANK SA (CECRO25) (29/09/2023)

Modificare calendar financiar 2023