Update articol:

Un nou serviciu va verifica documentele care ajung în atenția Consiliului ASF, existând indicii și suspiciuni cu privire la practici incorecte

*Daniel Apostol, ASF: “Există indicii și suspiciuni cu privire la practici incorecte, iar dacă concluziile analizelor interne solicitate în Consiliu de către Presedintele Autorității vor conduce către demonstrarea unor vinovății, atunci Președintele va dispune măsuri drastice de intrare în legalitate și de penalizare a celor gasiți vinovati”

Un nou serviciu va verifica documentele care ajung în atenția Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), după ce au fost descoperite greșeli incredibile și suspiciuni de fraudă în direcții, în special în sectorul de piață de capital, a scris economica.net, informația fiind confirmată de Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt al ASF, pentru Financial Intelligence.

Scopul Serviciului este acela de a identifica și corecta eventualele erori, despre care publicația spune că au fost mai frecvente la sectorul piață de capital: “Direcțiile prezentau membrilor executivi ai Consiliului (vicepreședinte responsabil de sector, prim vicepreședinte sau președinte) câte patru seturi de documente în legătură cu anumite spețe. Trei dintre aceste seturi de documente erau semnate și asumate de către cei care au elaborat lucrarea și de către directorul de Direcție, în timp ce un al patrulea set trebuie semnat doar de către executivul din Consiliu. În mod normal, cele patru seturi trebuie să fie identice. Totuși, în mai multe situații s-a descoperit că în actele menite să fie semnate de ” executiv” apăreau formulări diferite față de celelalte trei seturi. În unele cazuri ar fi fost modificări discrete, iar în altele chiar schimbări de anvergură, pasaje întregi modificate. Efectul direct al unor astfel de erori (deocamdata nedemonstrate ca fiind intenționate) este un avantaj oferit firmelor vizate de lucrări”.

Efectul este ca firmele supravegheate pot contesta în instanță deciziile Consiliului, pe baza erorilor de procedură.

Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt al ASF, ne-a declarat: “Pot confirma că actuala conducere a ASF a demarat un amplu proces de evaluare a întregii activități a Autorității dar și a subiectelor care au adus atingere credibilității ASF de-a lungul timpului. Pot confirma și faptul că ceea ce a semnalat un coleg din presă este adevărat. Dar menționez că Autoritatea traversează acum un proces amplu de restructurare și de îmbunătățire a activității ei. Hotărârea luată de Președinte este să se facă repede lumină cu privire la procedurile de lucru în reglementare, supraveghere și control în toate cele trei sectoare. Există indicii și suspiciuni cu privire la practici incorecte, iar dacă concluziile analizelor interne solicitate în Consiliu de către Presedintele Autorității vor conduce către demonstrarea unor vinovății, atunci Președintele va dispune măsuri drastice de intrare în legalitate și de penalizare a celor gasiți vinovati”.

Pentru înlăturarea oricăror suspiciuni legate de corectitudinea, legalitatea și rigurozitatea actelor care ajung în fața Consiliului și a Presedintelui, există un Serviciul de Conformitate, sub coordonarea directă a președintelui Nicu Marcu, ne-a mai spus Daniel Apostol.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a anuntat la finalul anului trecut ca a demarat un program de evaluare și îmbunătățire a activității și de aliniere la cele mai bune practici, pentru asigurarea îndeplinirii obiectivelor principale, în contextul tendinței globale de creștere a digitalizării și a progreselor rapide care au loc la nivelul piețelor, potrivit unui comunicat de presă.

Mai exact, nu va fi vorba de nicio concediere, ci unele funcții de conducere vor fi restructurate cu păstrarea angajaților. Se pare că se desființează toate direcțiile existente și se face o direcție generală pentru fiecare sector, unde se va face concurs.

Președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu, a anunțat, recent, că va demara un amplu proces de reorganizare a instituției. El a spus că nu mai dorește birocrație și că angajații trebuie să se adapteze la nevoile pieței.

Recent, Ciprian Copariu a părăsit postul de Director Direcţia Emitenţi din Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), cu acordul părților.

De asemenea, Răducu Marian Petrescu a părăsit, după aproximativ șase ani, poziția de director al Direcției Juridice din Autoritatea de Supraveghere Financiară.

BVBStiri BVB

ROMCARBON SA (ROCE) (07/05/2021)

Contracte cu valoare peste 10% din cifra de afaceri

E-mini S&P 500 TURBO SHORT 0.01/4,400/4,300 (EBSPTS46) (07/05/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 10 si 11 Mai 2021

E-mini S&P 500 TURBO SHORT 0.01/4,400/4,300 (EBSPTS46) (07/05/2021)

Suspendare tranzactionare - 17:12 - Notificare Erste Group Bank AG - atingere bariera