- Classiq a creat o platformă software pentru a facilita programarea computerelor cuantice, care dispun de puterea de calcul necesară pentru a rezolva probleme complexe din lumea reală.
Startup-ul israelian de software cuantic Classiq Technologies a obținut 110 milioane de dolari de la investitori, pe fondul intensificării cursei globale pentru dezvoltarea de software practic și util care să facă calculul cuantic mai funcțional și mai accesibil, potrivit Times of Israel.
Runda de finanțare a fost condusă de fondul global de capital de risc Entrée Capital, cu participarea Norwest, NightDragon, Hamilton Lane, Clal, Neva SGR, Phoenix, Team8, IN Venture, Wing, HSBC, Samsung Next și QBeat. Până în prezent, Classiq a strâns un total de 173 de milioane de dolari în capital de la investitori.
Fondată în 2020 de CEO-ul Nir Minerbi, CTO-ul Yehuda Naveh și fiul său, CPO-ul Amir Naveh, Classiq a dezvoltat o platformă software care funcționează pe toate tipurile majore de hardware cuantic. Platforma este concepută pentru a ajuta oamenii de știință din domeniul datelor, oamenii de știință din domeniul calculului și inginerii să lucreze la algoritmi cuantici și să construiască programe și aplicații cu putere de calcul de înaltă performanță, care promit accelerarea soluțiilor la cele mai complexe probleme reale ale lumii de astăzi.
„Construim Microsoft-ul calculului cuantic – un strat software care alimentează următoarea generație de aplicații cuantice, la fel cum a făcut Microsoft pentru calculul clasic”, a declarat Minerbi de la Classiq. ”Windows de la Microsoft a făcut computerele mai ușor de utilizat și a permis milioane de oameni să creeze software fără să se preocupe de mașina din spatele lor.”
„Calculul cuantic se află astăzi într-un punct similar cu cel al calculului personal de atunci: este puternic, dar greu de utilizat… iar noi furnizăm pachetul software esențial pentru a permite dezvoltarea de aplicații cuantice în lumea reală”, a adăugat el.
Platforma simplifică crearea și proiectarea circuitelor cuantice complexe și este concepută pentru a permite companiilor și organizațiilor care nu dispun de experți cuantici interni să creeze aplicații cuantice capabile să rezolve calcule complexe în domenii precum industria auto, automatizarea, finanțele și descoperirea de medicamente în industria farmaceutică.
Calculul cuantic utilizează mecanica cuantică și fizica abstractă pentru a efectua numeroase calcule simultan, în scopul de a rezolva rapid probleme prea complexe pentru cele mai puternice computere clasice. Calculatoarele cuantice procesează exponențial mai multe date în comparație cu calculatoarele clasice, utilizând biți cuantici, sau qubiți, unitatea de bază a informației cuantice.
Minerbi a declarat că fondurile nou strânse vor fi utilizate pentru a avansa expansiunea globală a startup-ului în Europa, Asia și America de Nord, în încercarea de a deveni „platforma standard de dezvoltare pentru aplicații cuantice în industrie, guvern și mediul academic”. Classiq, care are 65 de angajați, intenționează să își dubleze forța de muncă în anul următor.
Printre clienții săi se numără BMW, Rolls-Royce, Citi, Deloitte, Toshiba, HSBC și Sumitomo. Classiq a încheiat parteneriate cu furnizorii de servicii cloud Microsoft Azure Quantum, AWS Braket, Nvidia și Google Quantum Cloud. În plus, platforma startup-ului este integrată în programa universităților și instituțiilor academice de top care oferă cursuri și cercetare în domeniul calculului cuantic, inclusiv MIT din SUA și UCL din Marea Britanie.
Classiq a fost selectată anul trecut pentru a face parte din primul centru de calcul cuantic (IQCC) al țării, finanțat de Autoritatea pentru Inovare din Israel. Centrul a fost înființat în iunie pentru a ajuta Israelul să concureze în cursa globală pentru dezvoltarea capacităților practice de calcul cuantic.
Lansarea IQCC vine în contextul în care țări precum China, Statele Unite, Germania, India și Japonia investesc fonduri enorme în dezvoltarea capacităților lor exclusive în domeniul cuanticii, luptând pentru supremație în ceea ce promite a fi noua eră a informaticii.
Israelul găzduiește 22 de start-up-uri din domeniul calculului cuantic, potrivit datelor Startup Nation Central. Start-up-urile din domeniul calculului cuantic au strâns în acest an aproximativ 289 de milioane de dolari în capital proaspăt, inclusiv runda de finanțare a Classiq și finanțarea de 170 de milioane de dolari obținută de Quantum Machines. În 2024, investițiile în start-up-urile din domeniul calculului cuantic din Israel au ajuns la 82 de milioane de dolari, în creștere față de aproximativ 42 de milioane de dolari în anul precedent.