- Preşedintele Venezuelei a anunţat mărirea de 34 de ori a salariului minim şi îl va lega de petro, criptomoneda venezueleană cu care guvernul intenţionează să ocolească lipsa de lichidităţi şi sancţiunile financiare ale SUA
Venezuelenii s-au grăbit vineri la magazine şi s-au aliniat la coadă la staţiile de benzină, de teamă că tăierea a cinci zerouri de la preţurile din ţară (noua monedă va fi ‘bolivarul suveran’, care intră în vigoare luni, după o denominare de cinci zerouri) ca răspuns la hiperinflaţie ar putea să provoace haos şi să facă imposibil comerţul cu produse de bază, relatează Reuters.
Oamenii vor să se asigure că au un stoc suficient de alimente, articole de strictă necesitate şi combustibil înainte ca măsura decretată de preşedintele Nicolas Maduro să intre luni în vigoare.
Inflaţia a ajuns la 82.700% în iulie, potrivit parlamentului dominat de opoziţie, pe măsură ce modelul economic al statului socialist continuă să se destrame, ceea ce înseamnă că pentru cumpărarea unor produse de bază precum un săpun sau un kilogram de tomate sunt necesare teancuri de bani, care sunt de multe ori dificil de obţinut.
“Am venit să cumpăr legume, dar plec, pentru că nu voi aştepta la coada asta”, a spus Alicia Ramirez, de 38 de ani, administrator al unei afaceri, înainte de a pleca de la un supermarket din oraşul Maracaibo, din vestul ţării. “Oamenii au înnebunit”, a adăugat ea, citată de Reuters, potrivit Agerpres.
Schimbarea este puţin probabil să genereze haosul din decembrie 2016, atunci când Maduro a retras cea mai mare bancnotă din circulaţie fără a furniza una înlocuitoare. Acest lucru a dus la proteste, jafuri şi sute de arestări.
Şoferii s-au grăbit şi ei să cumpere combustibilul puternic subvenţionat din Venezuela, cel mai ieftin din lume, întrucât se tem că de luni nu va exista o monedă suficient de mică pentru a plăti pentru un plin.
Preşedintele Maduro a mai spus în această lună că preţul la gaze va creşte, dar nu a furnizat un calendar pentru aplicarea măsurii. Totuşi, jumătate de duzină de benzinării au precizat că nu au fost anunţate de eventuale schimbări şi că nu se aşteaptă la o creştere iminentă de preţ.
“Mai bine să fii sigur decât să ieşi în weekend şi să nu găseşti deschisă nicio benzinărie… Cred că oamenii sunt mai degrabă trişti, decât supăraţi din cauza asta”, a declarat profesoara Ana Perez, de 50 de ani, care aştepta la coadă în faţa unei staţii de benzină din oraşul Valencia.
Maduro, care a spus că ţara este victima unui “război economic” purtat cu adversari politici, a precizat că noua măsură monetară va aduce stabilitate economică naţiunii membre OPEC.
Criticii săi susţin că decizia este doar puţin mai mult decât o manevră contabilă şi că nu va face nimic pentru a încetini creşterea preţurilor. Ei pun inflaţia pe seama politicilor socialiste eşuate şi a tipăririi de bani la întâmplare.
Pentru că multe tranzacţii se fac acum cu cardurile de debit, mulţi sunt îngrijoraţi că schimbarea, despre care liderii lumii bancare spun că s-a făcut prea repede, ar putea duce la prăbuşirea reţelelor financiare.
Maduro a declarat ziua de luni sărbătoare naţională şi nu se lucrează, în această zi urmând să fie introduse noi bancnote. Operaţiunile de internet banking vor fi oprite timp de mai multe ore de duminică seară.
Principala diferenţă dintre schimbarea de acum şi cea din 2016 este că în acest caz cele mai multe dintre actualele bancnote vor coexista cu cele noi pentru o perioadă nedeterminată de timp, până când suficienţi bani cu noile valori intră în circulaţie.
Asta îi va pune pe consumatori în situaţia dătătoare de confuzie de a folosi bancnote vechi de 1.000.000 de bolivari pentru a face cumpărături de 10 bolivari în conformitate cu noua denominare.
Venezuelenii săraci fără conturi bancare au umblat luni de zile cu pachete de bani la ei pentru a achiziţiona produse de bază. Achiziţionarea unui kilogram de brânză, care valorează cam 1,14 dolari, necesită 7.500 de bancnote de 1.000 de bolivari, o bancnotă care a intrat în circulaţie pe deplin în 2017.
Un săpun, care costă doar 0,53 de dolari, se vinde cu 3.500 de bancnote de aceeaşi valoare.
“Va fi un dezastru complet, nu avem informaţii”, a declarat Yoleima Manrique, de 42 de ani, asistent manager la un magazin de electrocasnice din Caracas. “Va fi o nebunie pentru clienţi şi pentru noi”, a adăugat ea.
Salariul va fi “indexat” la valoarea petro
Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a anunţat vineri mărirea de 34 de ori a salariului minim, fără a preciza data intrării în vigoare a acestei creşteri care se înscrie în programul său de relansare economică, relatează AFP.
Şeful statului socialist a precizat că salariul va fi “indexat” la valoarea petro, criptomoneda venezueleană cu care guvernul intenţionează să ocolească lipsa de lichidităţi şi sancţiunile financiare ale SUA.
Un petro este, potrivit preşedintelui, echivalent cu circa 60 de dolari, pe baza preţului barilului de petrol venezuelean.
“Am fixat salariul minim, pensiile şi baza salarială pe baza unui petro mediu, la 1.800 de bolivari (noua monedă este ‘bolivarul suveran’, care intră în vigoare luni, după o denominare de cinci zerouri)”, a declarat Nicolas Maduro într-o alocuţiune radio-televizată.
La cursul actualului bolivar, venitul minim va creşte de la 5,2 milioane (mai puţin de un dolar la rata de schimb de piaţa neagră, care domină economia) la 180 de milioane (circa 28 de dolari).
Această ajustare de 3.464% este cea de a cincea din 2018.
Venitul minim, care nu este suficient pentru a cumpăra un kilogram de carne, s-a prăbuşit din cauza unei hiperinflaţii galopante care ar putea atinge 1.000.000% în acest an, potrivit Fondului Monetar Internaţional (FMI).
Nicolas Maduro a mai promis că guvernul său va aplica un program strict de “disciplină fiscală”. El a anunţat că statul îşi va asuma timp de 90 de zile diferitele măriri aferente pentru toate “industriile mici şi medii”, fără a preciza modalităţile.
“Trebuie să ne limităm la o disciplină fiscală prusacă şi să suprimăm definitiv emisia de monedă (…) spre profitul creării de monedă în producţia de petrol, aur şi turism”, a afirmat el.