Update articol:

Veolia şi Suez au ajuns la un acord privind fuziunea

Acţiunile Veolia Environnement şi Suez au crescut semnificativ la Bursa de la Paris, după ce firmele franceze au ajuns la un acord de fuziune, după luni de conflicte privind condiţiile tranzacţiei, transmit Reuters şi MarketWatch, citate de Agerpres.

Tranzacţia este evaluată la aproape 13 miliarde de euro, iar oficialii Veolia consideră că împreună cu Suez pot concura mai bine cu noii competitori globali, în special din China. De asemenea, companiile au mai multe şanse să facă inovaţii în domenii care se dezvoltă rapid, cum ar fi serviciile de mediu şi reciclarea, se arată în comunicatul Veolia.

Acordul evaluează Suez la 20,50 euro (24,40 dolari) pe acţiune, au anunţat cele două companii, după ce Veolia, care deţine deja o participaţie de 29,9% în grup, a majorat preţul ofertei, de la 18 euro. Statul francez deţine o participaţie de 23,6% la Engie, care la rândul său deţine 32% din Suez.

În urma anunţului de luni, acţiunile Suez au urcat cu aproape 8%, în timp ce titlurile Veolia înregistrau un avans de 7%.

Conform tranzacţiei, companiile vor renunţa la toate litigiile şi la vânzările de active, cum ar fi recenta tranzacţie prin care Suez vinde afacerea de reciclare din Australia firmei Cleanaway Waste Management Ltd.

Ca parte a acordului şi parţial pentru a atenua temerile antitrust, unele din activele Suez vor fi transferate într-o nouă entitate, cu venituri de aproximativ şapte miliarde de euro

“Acest acord este în beneficiul tuturor: Garantează viitorul pe termen lung al Suez în Franţa, într-un mod care prezervă concurenţa, şi garantează locurile de muncă. Toţi acţionarii ambelor grupuri sunt prin urmare câştigători. Perioada de confruntări s-a încheiat, a început perioada de combinare a activelor”, a afirmat directorul general al Veolia, Antoine Frerot.

În octombrie, Veolia Environnement, compania franceză care se ocupă cu gestionarea deşeurilor şi apelor uzate, a anunţat achiziţionarea a 29,9% din acţiunile deţinute de Engie la Suez, pentru 3,40 miliarde de euro, ca un preludiu pentru lansarea unei oferte complete de preluare. Ulterior, în februarie, Suez a respins oferta de preluare de 11,30 miliarde de euro din partea rivalei Veolia.

De atunci conflictul între cele două companii s-a extins. Sesizat de Suez, Tribunalul comercial din Nanterre a ordonat în februarie Veolia să suspende lansarea ofertei ostile, în aşteptarea clarificării precedentelor sale “angajamente de amabilitate”. Tribunalul a ordonat Veolia “să nu trimită Autorităţii de reglementare a pieţelor financiare proiectul de ofertă şi nici să nu iniţieze oferta publică cu privire la titurile Suez fără ca aceasta să fie în prealabil aprobată de Consiliul de Administraţie de la Suez”.

Prin combinarea Veolia cu Suez va fi creat un campion francez cu vânzări pe plan global de peste 40 miliarde de euro, care va putea concura mai bine cu firmele globale rivale, apreciază analiştii.

Veolia şi Engie sunt prezente şi în România.

BVBStiri BVB

AAGES S.A. (AAG) (05/05/2021)

Alocare actiuni cu titlu gratuit pentru angajatii AAGES

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (05/05/2021)

Raportare detineri peste pragul de 5% din totalul drepturilor de vot

ALRO S.A. (ALR) (05/05/2021)

Notificare depasire prag de 5 %

ELECTROARGES SA (ELGS) (05/05/2021)

Numire Vicepresedinte Consiliu de Administratie - versiune limba Engleza

ALUMIL ROM INDUSTRY S.A. (ALU) (05/05/2021)

Intalnire investitori si analisti in 07 mai 2021