Update articol:

Verbund, una dintre cele mai ”verzi” companii europene de utilităţi, cumpără gazoducte

Cea mai mare companie de electricitate din Austria şi totodată una dintre cele mai “verzi” companii europene de utilităţi a decis să cumpere conducte de gaze naturale pentru a putea profita de noua economie bazată pe hidrogen, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

Decizia producătorului de energie hidroelectrică Verbund AG de a cumpăra o reţea de gazoducte în acest an i-a luat prin suprindere pe unii analişti. Spre deosebire de companiile germane şi italiene de utilităţi care se extind pe segmentul de “green power” de pe întreg continentul, Verbund a decis să îşi folosească banii pentru infrastructurile domestice de combustibili fosili. Această achiziţie a transformat Verbund într-un jucător major pe piaţa gazelor din Europa Centrală.

Motivul pentru care Verbund a plătit 271 milioane de euro în luna septembrie pentru un pachet de 51% din acţiunile transportorului de gaze Gas Connect Austria are de-a face cu prognozele pe termen lung privind cererea de hidrogen, a explicat viitorul director general al Verbund, Michael Strugl.

“Conectarea reţelelor de gaze şi a reţelelor electrice ne oferă oportunitatea de a accelera tranziţia energetică. Vom fi nevoiţi să producem cantităţi mari de hidrogen verde şi nu putem face acest lucru în Austria şi poate nici măcar în Europa Centrală”, a spus Michael Strugl.

Centrele de producţie a hidrogenului, care vor funcţiona cu energia electrică produsă de parcurile eoliene offshore în nordul Europei şi de parcurile fotovoltaice în sud, vor trebui conectate prin conducte cu marii consumatori industriali de energie, susţine Strugl. Între timp, reţeaua de conducte de gaze naturale va aduce Verbund un flux stabil de numerar.

Potrivit lui Strugl, furnizarea în regim continuu de electricitate va trebui gestionată diferit pe măsură ce cantităţi din ce în ce mai mari de energie eoliană şi solară, care au caracter intermitent, intră în reţea, atrăgând atenţia că producţia în exces de energie regenerabilă face ca preţurile la electricitate să devină negative.

Şeful de la Verbund susţine că în viitor hidrogenul va deveni mai mult decât un combustibil utilizat de industria grea.

“Hidrogenul ne oferă şansa de a utiliza excesul de electricitate ca o formă de stocare, care poate fi utilizat atunci când preţurile sunt mari”, este de părere Strugl. “Pentru stocarea pe termen lung, hidrogenul verde va fi important”, a adăugat şeful de la Verbund.

BVB | Știri BVB

MECANICA CEAHLAU (MECF) (08/08/2022)

Raport semestrial S1 2022

PROMATERIS S.A. (PPL) (08/08/2022)

Informare Depozitarul Central - structura sintetica la 02.08.2022

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (08/08/2022)

Structura actionariat la data de 31 iulie 2022

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (08/08/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (08/08/2022)

Rascumpararea actiuni proprii perioada 01-05.08.2022