Update articol:
Scandal enorm de corupție în Austria cu câteva zile înainte de alegerile europarlamentare

Vice-cancelarul austriac Heinz-Christian Strache şi-a anunţat demisia, după apariţia unei înregistrări video compromiţătoare (vezi video)

fotoservice.bundeskanzleramt.at

Strache: Videoclipul este “în stil Silberstein” (se pare ca e vorba de Tal Silberstein, implicat în dosare de corupţie şi în România).

 

Vicecancelarul austriac Heinz-Christian Strache, liderul formaţiunii de extremă dreapta Partidul Libertăţii (FPOe), care face parte din coaliţia de guvernământ, şi-a anunţat sâmbătă demisia din funcţie în urma difuzării unei înregistrări video compromiţătoare în care Strache oferă contracte guvernamentale în schimbul sprijinului politic, transmite Reuters.  Johann Gudenus, implicat în scandal, și-a anunțat, de asemenea, demisia.

Presa austriacă susține că Strache a fost victima unui atac al unui  serviciu secret, comis în mod deliberat înainte de alegerile din UE, “pentru a arunca în aer guvernul”.

“Au fost multe încercări de a mă denigra pentru lucruri din  trecut și am avut de suferit multe calomnii”, a spus Strache în declarația sa către presă. Strache a susținut că videoclipul este  “în stil Silberstein”, sugerând cine ar fi în spatele producției. 

La alegerile din 2017, social-democraţii au pierdut teren, după ce au angajat un consultant israelian, acuzat de practici electorale murdare. Este vorba despre Tal Silberstein, implicat în dosare de corupţie şi în România.

“Da, aceasta a fost o asasinare politică”, a spus el în declarația sa, anunțând mai multe acțiuni în justiție.

Presa germană: Vice-cancelarul austriac Christian Strache – într-un video la Ibiza, vorbind despre tranzacții cu rușii, în schimbul unui sprijin politic (vezi video)

 

Acesta va fi înlocuit de ministrul Transporturilor, Norbert Hofer.

“I-am prezentat cancelarului Sebastian Kurz demisia mea din funcţia de vicecancelar şi el a acceptat-o”, a anunţat Strache, în vârstă de 49 de ani, într-o conferinţă de presă la Viena. Strache se afla la guvernare alături de cancelarul conservator Sebastian Kurz din decembrie 2017.

Politicianul austriac a recunoscut că a făcut o greşeală şi a menţionat că a decis să renunţe la postul de vicecancelar pentru a evita căderea guvernului format din partidul său şi Partidul Popular al lui Kurz.

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a exclus continuarea cooperării cu vicecancelarul Heinz-Christian Strache – liderul formaţiunii de extremă dreapta Partidul Libertăţii (FPOe), care face parte din coaliţia de guvernământ – după apariția scandalului.

 

 

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a convocat azi noapte o întâlnire de criză, după ce două ziare germane – Süddeutsche Zeitung din Germania și revista Der Spiegel -au publicat imagini care arată că adjunctul său discută despre contracte de stat cu un susținător potențial rus, în schimbul unui sprijin politic, potrivit Reuters.

Şeful extremei dreapta austriece (FPO) și vice-cancelarul Heinz-Christian Strache a fost filmat vorbind cu cineva care se prezintă ca fiind nepoata unui oligarh rus la Ibiza, în iulie 2017, cu luni înainte de alegerile parlamentare, conform Der Spiegel și Sueddeutsche Zeitung. În film,  interlocutoarea lui Strache i-a dat de înţeles că este foarte bogată și că ar putea investi bani în Austria pentru a susţine formațiunea politică a lui Strache.

În film, femeia și-a exprimat intenția de a cumpăra un pachet mare de acțiuni la cel mai mare ziar din Austria, Kronen Zeitung, pentru a-l transforma într-un organ de presă pro-FPOe. În schimb, ea dorea privilegii politice. Strache spune că acordul cu Kronen Zeitung ar putea împinge FPÖ de la 27% până la 34% la vot, propunând  o serie de moduri în care ar putea-o plăti pe femeie.  

Strache, însoţit de unul dintre colaboratorii săi apropiaţi, Johann Gudenus, actualul lider al grupului parlamentar al FPOe, i-a sugerat interlocutoarei că, în schimbul acestui sprijin, i-ar putea obţine contracte publice.

De-a lungul video, Strache se vede cum spune femeii că vrea să transforme  peisajul mass-media din Austria în același mod în care prim-ministru de dreapta Viktor Orban a făcut în Ungaria, potrivit Deutsche Welle. Orban a distrus libertatea presei în ultimii ani. Criticile față de guvernul de la Budapesta sunt aproape inexistente.

Strache, care la un moment dat s-a referit la jurnaliști ca la „târfe“, a atacat anul trecut postul public de televiziune din Austria ORF, tensionând relația  FPÖ cu Kurz și Partidul Poporului Austriac (ÖVP).

În videoclipul lansat de Süddeutsche Zeitung și Der Spiegel, Strache îi spune femeii că, dacă partidul său câștigă, vor fi oferite contracte de stat companiilor sale presupuse și nu vor mai fi acordate constructorului austriac Strabag.

Tot în film, el precizează că firmele ar putea „umfla prețurile” pentru a spori profiturile, potrivit presei germane. El sugerează, de asemenea, posibilitatea desființării monopolului de pariuri al Austriei pentru a acorda licențe entităților afiliate care apațin femeii, au raportat ambele ziare.

Strache și  banii dubioși rusești 

Femeia, care se pretinde ea însăși Alyona Makarova, afirmă în repetate rânduri că vrea să investească sute de milioane de euro în Austria. Este lipsită de ambiguitate cu privire la faptul că banii provin din surse dubioase, conform lui Süddeutsche Zeitung și Der Spiegel.

Strache și Gudenus par să nu fie deranjați de aceste afirmații. În schimb, Strache sugerează că femeia ar putea să-și canalizeze banii spre partidul său, prin canalele ascunse, evitând legile privind finanțările de campanie din Austria.

Strache afirmă că femeia poate dona banii pur și simplu unei „fundații caritabile” care va canaliza banii spre partid. El nu numește fundația, însă spune că unii „oameni foarte bogați” au donat deja de la 500.000 €  la 2 milioane de euro.

El poate fi auzit numind un număr de presupuși donatori, cum ar fi producătorul pistolului Gaston Glock, miliardarul german Heidi Horten, mogulul austriac de bunuri imobiliare Rene Benko și compania de aparate de joc Novomatic.

Glock, Horten, Benko și Novomatic au negat că au făcut astfel de donații.

Süddeutsche Zeitung a raportat că Gudenus era în contact cu Makarova după întâlnirea de la Ibiza.

Strache neagă orice greșeală

Süddeutsche Zeitung și Der Spiegel au declarat că au transmis videoclipul experților independenți din Germania și Institutului Frauenhofer înainte de a publica povestea pentru a stabili autenticitatea documentului. 

Întâlnirea care a avut loc într-o atmosferă destinsă, într-o vilă din Ibiza, şi a durat şase ore a fost de fapt o punere în scenă filmată cu o cameră ascunsă pentru a-i întinde o capcană liderului FPOe, potrivit celor două medii germane care afirmă că nu ştiu cine s-a aflat în spatele acestei operaţiuni organizate cu trei luni înainte de alegerile legislative din Austria. Strache a admis în faţa jurnaliştilor că serata a avut loc, dar a negat că a comis cel mai mic act condamnabil.

Potrivit declaraţiilor sale acordate Süddeutsche Zeitung, el a invocat „marea cantitate de alcool consumată” în seara respectivă şi „importanta barieră de limbă” între el şi interlocutoarea sa.

Kurz intenționează să facă o declarație asupra cazului sâmbătă, a declarat o sursă guvernamentală pentru Reuters.

După dezvăluirile făcute de publicațiile germane Süddeutsche Zeitung şi Der Spiegel, principalele partide de opoziţie au cerut demisia lui Strache. Partidul Socialist (SPOe) a cerut demisia vicecancelarului, calificând faptele sale ca fiind „cel mai mare scandal” din ultimii 50 de ani. Partidul liberal NEOS a reluat acest apel, estimând că noi alegeri legislative sunt „inevitabile”.

Strache este șeful Partidului Libertății de extremă dreapta (FPO), care a devenit partener într-o coaliție cu conservatorii lui Kurz în decembrie 2017, după ce a câștigat 26% din voturile din alegerile din octombrie. Secretarul general al FPO, Christian Hafenecker, a declarat că avocații partidului au evaluat materialul.

Scandalul, declanşat cu zece zile înainte de europarlamentare, a izbucnit într-un context tensionat pentru coaliţia la putere în Austria, lui Sebastian Kurz reproşându-i-se alianţa sa cu un partid frecvent implicat în derapaje extremiste.

BVBStiri BVB

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (14/07/2020)

Litigiu dosar nr. 6001/63/2019

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (14/07/2020)

Raport conf. art. 82 din Legea 24/2017

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (14/07/2020)

Hotararile AGEA din 14.07.2020

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (14/07/2020)

Retragere autorizatie ofiter conformitate

PREBET SA AIUD (PREB) (14/07/2020)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014