Update articol:

Virgil Popescu: Comisia Europeană are termen 30 zile, dacă nu mă înşel până vineri, să dea un răspuns cu privire la acordul cu SUA pentru construirea reactoarelor de la Cernavodă

Sursa foto: gov.ro

Comisia Europeană are termen 30 zile, dacă nu mă înşel până vineri, să dea un răspuns cu privire la acordul cu SUA pentru construirea reactoarelor de la Cernavodă, a declarat astăzi Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei şi al Mediului de Afaceri.

Domnia sa a spus: “Construcţia reactorelor de la Cernavodă reprezintă unul dintre cele mai importante şi ambiţioase proiecte strategice pe care le are România.

În această toamnă am fost în SUA unde am parafat acel acord interguvernamental cu guvernul SUA în așa fel încât, într-un consorțiu euroatlantic cu firme din SUA, Canada și Franța, să realizăm modernizarea reactorului 1 și construcţia reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. Mai mult, SUA s-au angajat cu privire  la susţinerea financiară a acestor trei proiecte. Vorbim de memorandumul semnat între guvern și US Exim pentru 7 miliarde de dolari  linii de finanţare în domeniul energiei nucleare, gaze naturale și proiectelor de infrastructură și implicarea Fondului de Investiţii al Guvernului SUA în acest proiect.

Sunt convins că în perioada imediat următoare vom vedea și aprobarea Comisiei Europenei, în așa fel încât acest acord interguvernamental să poată fi semnat și să dăm drumul la treaba pentru că este nevoie de energie nucleară în România și România este unul din statele europene care are nevoie de acest tip de energie. Este un proiect la care țin foarte mult, în care m-am implicat total încă dinainte de a fi ministru în guvernul Orban. Voi contribui ca acets proietc să plece pe făgașul normal, să facem acest consorțiu și să dăm drumul la lucrări”.

Guvernul a notificat la jumătatea lunii octombrie Comisia Europeană cu privire la acordul încheiat cu SUA referitor la construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă și retehnologizarea reactorului 1. Motificarea a fost făcută conform prevederilor Tratatului EURATOM, cooperarea în cadrul acordului fiind subordonată prevederilor naționale, europene și internaționale.
Virgil Popescu spune că acordul cu SUA pentru construirea reactoarelor va permite utilizarea expertizei americane, păstrând în același timp tehnologia CANDU 6.

Proiectul de 8 miliarde de euro va fi coordonat de AECom și va implica un consorțiu format din companii din S.U.A, România, Canada și Franța, informează Ambasada SUA în România. AEcom este o mare companie americană de inginerie, care activează în peste 150 de țări, cu venituri de peste 20 miliarde de dolari obținute în 2019.

 

BVBStiri BVB

DAFORA SA (DAFR) (04/12/2020)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (04/12/2020)

Hotarari AGA O & E din 04.12.2020

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (04/12/2020)

Litigiu dosar nr. 5179/2/2019

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (04/12/2020)

Structura actionariat la data de 30 noiembrie 2020